Så ska lärdomarna från de tunga säsongerna hjälpa HBK kvar i Allsvenskan

Omstarten 2015 slutade med degradering. Comebacken 2017 blev bara ettårig. När HBK ska göra ett nytt försök att etablera sig i Allsvenskan kan lärdomarna från de tunga åren hjälpa klubben infria målet.
– Jag tror att kontinuitet är en framgångsfaktor, framför allt för mindre klubbar, säger Malkolm Nilsson Säfqvist.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Efter tre år i Superettan är Halmstads BK tillbaka i Allsvenskan med ett tydligt mål: stanna kvar och återigen etablera sig som en allsvensk klubb även på sikt.

Tre spelare som vet hur svårt just det kan vara är Malkolm Nilsson Säfqvist, Andreas Bengtsson och Alexander Berntsson.

Trion var med både 2015 och 2017 när HBK senast spelade i Allsvenskan men som i båda fallen slutade med degraderingar efter tunga säsonger.

Malkolm Nilsson Säfqvist ser tillbaka på 2015 med blandade känslor, efter att ha gjort sin allsvenska debut i den sista omgången mot Hammarby.

– Det var otroligt stort att få göra debut i Allsvenskan. Det var något man sett fram emot sedan jag började gå på Örjans vall, säger han.

ANNONS

Men för HBK som helhet var det ett tungt år där man tvingades göra en omstart efter att ha tappat många av sina mest framträdande spelare efter tiondeplatsen 2014 samtidigt som Jan Jönsson tog över efter tre år med Jens Gustafsson vid rodret.

Det gick – inte alls.

HBK slutade näst sist efter ett struligt år där provspelare som Dominic Adiyiah och Souleymane Coulibaly dök upp och åkte vidare samtidigt som nyförvärv som Kwame Karikari och Snorre Krogsgård inte lyckades sätta något avtryck.

– Det var väldigt många som dök upp hux flux under säsongen och det var en ganska stökig säsong sett till spelaromsättningen. Vi hade starka personligheter som James Keene och Matthew (Rusike), men väldigt mycket var nytt. Jens hade styrt det på sitt sätt och Janne kom in med en annan ledarstil och profil på laget. Det funkade inte riktigt med tanke på att vi åkte ur. Men vi fick till det året efter när vi studsade tillbaka, minns Malkolm Nilsson Säfqvist.

Även Andreas Bengtsson gjorde sin allsvenska debut det året, ett inhopp borta mot Magnus Haglunds Elfsborg.

– Som jag upplevde det, jämfört med hur det är nu, var det inte lika tydligt hur vi skulle spela. Själva spelidén hur vi skulle agera som lag på planen. Det var mycket mer, men det var viktiga faktorer, säger vänsterbacken.

ANNONS

Alexander Berntsson, som startade två matcher och gjorde 17 inhopp, instämmer.

– Vi kom aldrig in i något där vi kände oss säkra på hur vi skulle göra. Det var lite olika hur vi skulle spela och försvara, men det funkade inte riktigt, säger han och fortsätter:

– Vi tog också alldeles för lite poäng och vi vann inte de matcher du behövde göra för att stanna kvar. Jag tror det handlar mycket om att ta trepoängarna mot just lagen på undre halvan, säger mittbacken.

Bengtsson: ”Vi levde fortfarande lite i bubblan”

2016 säkrade HBK den allsvenska biljetten med den klassiska vändningen i slutminuterna i kvalet mot Helsingborg.

En 17-årig Sead Haksabanovic gav sedan HBK en drömstart på 2017 när han sköt segermålet mot Östersund (1–0) i premiären på Örjans vall.

Men sedan gick inte mycket HBK:s väg.

Lånet från FC Köpenhamn, Mads Roerslev Rasmussen fick inte spela mer än en match efter pappersstrul och efter elva raka matcher utan seger ersattes Janne Jönsson av en på elitnivå oprövad Igor Krulj som tränare. Under sommaren såldes också stjärnan Sead Haksabanovic till West Ham samtidigt som Pontus Silfwer, Tryggvi Hrafn Haraldsson och Höskuldur Gunnlaugsson värvades.

Andreas Bengtsson tror att den svaga starten det året berodde på att det infann sig en nöjdhet i truppen efter kvalsegern.

ANNONS

– Vi levde fortfarande lite i bubblan att vi var nöjda att vi gick upp från Superettan och så blev steget lite stort till Allsvenskan. Det var så pass stor skillnad, säger han.

– Och får man inte med sig poängen när man ligger där i botten är det lätt att något litet som går emot blir större än vad det egentligen skulle vara.

Malkolm Nilsson Säfqvist minns också att det var orolig stämning runt klubben på den tiden.

– Det är svårt att säga varför det blev som det blev, men att Janne fick gå är väl ett tecken på att något inte stämde utanför planen. Det snackades väldigt mycket på stan runtomkring klubben och om vad som föregick i styrelserum och ledande roller i föreningen. Det var en ganska orolig stämning runtomkring föreningen kändes det som.

HBK ska inte bjuda motståndarna på något

Med ett par dagar kvar till premiären är trion överens om att det finns nyttiga lärdomar att dra från de tidigare försöken när HBK nu är tillbaka i Allsvenskan.

Alexander Berntsson menar att det är viktigt att inte bjuda motståndarna på något.

– Det har vi ändrat på sedan Magnus (Haglund) tog över. Vi ska inte ge motståndarna något första tio minuter utan då ska vi bita oss in i dem och visa att de inte får något gratis och vara noga.

ANNONS

Andreas Bengtsson:

– Jag tror också att all den erfarenhet vi har i laget, med spelare och ledare, så vet vi alla att det kommer krävas hårt arbete och lagsammanhållning. Vi har också vetskapen att det kommer vara tufft och gå upp och ner.

Och där poängterar han just vikten av att inte låta en dålig match växa sig större än så.

– Man ska inte stirra sig blind på det utan finna styrka i lagsammanhållningen och tro på oss själva.

Positiv skillnad med lagbygget i år

Malkolm Nilsson Säfqvist instämmer.

– Man måste tro på det vi håller på med. Vi såg förra året att det funkade väldigt bra i Superettan, men bara för det kan vi inte kliva in i Allsvenskan och tro att vi klarar oss kvar utan det krävs en helt annan prestation av oss i år och helt annan inställning till matcherna för de kommer se ut på ett helt annat sätt. Vi kommer kanske inte ha lika mycket boll som förra året utan kanske mer försvara och ligga på kontring.

En stor positiv skillnad är också lagbygget.

Sedan i höstas har HBK förlängt med flera nyckelspelare och Magnus Haglund har kunnat bygga vidare på samma lag och trupp som tog klubben tillbaka till Allsvenskan – och kryddat med nyförvärv som Marcus Antonsson, Phil Ofosu-Ayeh och Amir Al-Ammari.

ANNONS

Tycker du förutsättningarna att hålla er kvar är bättre i år än de var 2015 och 2017?

– Jag tror att kontinuitet är en framgångsfaktor, framför allt för mindre klubbar, så på så sätt hoppas jag i alla fall det. Och sätter vi den solida defensiv vi hade förra året har vi goda chanser att vara med i de flesta matcherna, säger Nilsson Säfqvist hoppfullt.

– Vi har tränat bättre och är ett bättre lag. Nu är det upp till oss själva att prestera, säger Bengtsson.

– Fortsätter vi på det här spåret tror jag verkligen att vi har väldigt goda chanser att stanna kvar, fyller Berntsson på.

Nilsson Säfqvist i rollen han väntat på

För Nilsson Säfqvist är det också skönt att vara där han själva trodde att han skulle vara 2017. Som etta i HBK:s mål i Allsvenskan.

– Det är en häftig känsla. Man har jobbat väldigt hårt och varit långt nere i svackor och jobbiga situationer när man inte fått spela och nu är det äntligen dags att spela allsvensk premiär. Det är väldigt stort.

LÄS MER:Ett genrep på mycket gott, men också en del ont, HBK!

LÄS MER:Antonsson fick stopp på måltorkan i HBK:s genrep

LÄS MER:Kroon slog upp skada – borta en tid

ANNONS