Illustration över det nya hotellet på Österskans.
Illustration över det nya hotellet på Österskans. Bild: White

Bör man folkomrösta om ett nytt hotell i Halmstad?

Halmstad, vi har ett resultat. Det blir en folkomröstning om hotellplanerna på Österskans.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ett nytt hotell på Österskans, är det en fråga för en folkomröstning? Ja, om man får tro den namninsamling som har genomförts i Halmstad det senaste halvåret. Svaret är även ja om man får tro partierna som ytterst avgör frågan i kommunfullmäktige.

Och på onsdagen meddelade Halmstads kommun att räkningen av namnunderskrifter är klar, kampanjen mot hotellet har samlat ihop mer än de 10 procent av de röstberättigade i Halmstad som krävs.

Men frågan kvarstår ändå, bör man verkligen folkomrösta om ett nytt hotell i Halmstad?

Sedan i somras har planerna på ett nytt hotell på Österskans i centrala Halmstad väckt mycket debatt. Framför allt är det kritiker till planerna som har låtit sig höras. Argumenten emot hotellet har varit av olika karaktär men kan nog sammanfattas i att det får en för stor påverkan på stadsbilden och att många tycker att det planerade hotellet är fult. Dessutom menar många att ännu ett hotell i Halmstad innebär en överetablering.

ANNONS

Tycke och smak, och att man vill stänga ute entreprenörer från Halmstad. Det är alltså det som utgör grunden för hotellmotståndet.

I kommunallagen regleras hur ett så kallat folkinitiativ ska gå till. Får man ihop mer än 10 procent av de röstberättigade i en kommun måste frågan behandlas av kommunfullmäktige. Där måste sedan två tredjedelar av ledamöterna vara emot för att folkomröstningen inte ska bli av.

När en rad partier den senaste veckan lämnat besked om att de är för en folkomröstning har det blivit allt mer klart att den också blir av.

Det är nu upp till kommuninvånarna att ta ställning till om det ska byggas ett nytt hotell eller inte på Österskans i en folkomröstning. Eller vad nu frågeställningen blir, den avgör nämligen fullmäktige. När sedan omröstningen är avklarad är det till syvende och sist politikerna som har frågan i sin hand, och då är det enkel majoritet som gäller.

All heder åt arrangörerna bakom namninsamlingen, att samla ihop minst 10 procent av de röstberättigade i en kommun av Halmstads storlek är inte enkelt. Men frågan om hotellets framtid är långt ifrån avgjord. Först ska kommuninvånarna säga sitt, och där är utgången inte alls given. Det sista ordet har sedan alltså politikerna.

ANNONS

Det är viktigt och välkommet att medborgarna engagerar sig i sin kommuns utveckling. Men att folkomrösta om ett nytt hotell i Halmstad är ändå problematiskt. Det är väl känt att tycke om smak skiljer sig åt, vad vissa tycker är vackert ogillas av andra. Dessutom sänder ett nej till hotellet ut fel signaler till framtida entreprenörer som vill etablera sig i kommunen. Det är illa.

I en representativ demokrati överlämnas mycket av beslutsfattandet till politikerna. Frågan om ett hotellbygge på Österskans är inte av sådan principiell art att den påverkar hela kommunens framtid.

Av detta följer att ett nytt hotell i Halmstad är en fråga som bör hanteras av politikerna. Med makt följer också ett ansvar för kommunens framtid – ett ansvar som politikerna i Halmstads faktiskt tar.

Bör man då folkomrösta om ett nytt hotell i Halmstad? Nej.

ANNONS