Så fungerar maskineriet runt självtestningen i Halland

Snart har det tagits lika många coronatester i Halland som det finns hallänningar. Nästan 200 000 av dem kommer från den självprovtagning som erbjuds på 14 olika platser. Men hur fungerar hela maskineriet runtomkring? Och varför är det ett bussbolag från Göteborg som sköter alla teststationer i länet?

ANNONS
|

– Egentligen är det rätt fantastiskt att självprovtagningen kunnat byggas upp på så kort tid, säger Ida Josephsson och blickar ut över parkeringsplatsen på Södra vägen, en av tre provtagningsplatser i Halmstad.

När den halländska självprovtagningen öppnade i juni förra året genomfördes mellan 2 000 och 3 000 tester i veckan. Nu är man uppe i närmare 13 000. Även en tidig tisdagsmorgon rullar bilar in och ut från parkeringen i en jämn ström. Andra besökare kommer till fots eller på cykel.

– Stationen här på Södra vägen är den som har flest gående och cyklande. Då väntar man vid skylten där det står ”för dig utan bil” och sedan kan man antingen gå in i ett tält eller göra testet utomhus, berättar Ida Josephsson.

ANNONS

Upphandlat av Folkhälsomyndigheten

Det var när coronapandemin tog fart under förra våren som Folkhälsomyndigheten beslutade att alla med symptom snabbt skulle kunna testa sig och få ett positivt eller negativt besked. Ida Josephsson är projektledare för Region Hallands självprovtagning och har varit med sedan starten:

– Vi och många andra regioner hade ju inte själva kapacitet och resurser att snabbt bygga upp en så stor provtagningsverksamhet. Folkhälsomyndigheten upphandlade en leverantör för att hjälpa regionerna att snabbt komma igång. Huvudleverantören InfoSolutions håller ihop alla de tekniska lösningarna kring bokning, remisser och provsvar, säger hon.

Företaget har sedan i sin tur anlitat olika underleverantörer för att bemanna provtagningsstationerna och för Hallands del föll valet på bussföretaget Göteborgs buss. Deras vd Peter Olsson berättar:

Bussbolaget bilar stod stilla

– I vanliga fall kör vi mycket sjukresor, men när pandemin kom så fick vi många fordon som stod still. Folk åker inte till sjukvård på samma sätt längre. När vi fick förfrågan om att använda våra bussar och personal till självprovtagningen så kändes det som en bra lösning. Våra förare är ju vana att jobba med människor. Nu har vi hand om hela kedjan – att förse besökarna med testkit, samla in dem och transportera alla prover till labbet i Linköping.

ANNONS

Göteborgs buss har nu ett 50-tal anställda som bemannar 21 stationer på 14 olika platser i Halland. Efterhand som efterfrågan ökat har några stationer gjorts om till så kallade dubbelstationer, bland annat den vid Arenan i Halmstad.

– Folkhälsomyndighetens rekommendationer har ju ändrats över tid och nu när även nära kontakter till smittade ska testa sig så har vi fått utöka kapaciteten ytterligare. Sedan förra veckan har vi även öppet på söndagar och på vardagar har vi förlängt öppettiderna till 16:30, berättar Ida Josephsson.

Måste vara alert hela tiden

En av medarbetarna på Södra vägens provtagningsstation är Mimmi Stråle från Halmstad. Vid HP:s besök sitter hon i en bod och registrerar besökarna och märker därefter upp deras provrör och provtagningskit med rätt etikett och personnummer.

– Man måste verkligen vara alert hela tiden, så vi skiftas om mellan att märka provrör och att gå ut till besökare med kiten. Jag tycker det är väldigt lärorikt att vara här. Många vill ha hjälp och jag har förklarat hur man göra så många gånger att jag kan rabbla det i sömnen, säger hon.

Kollegan Michael Vileckovic har ett specialuppdrag. Den som inte har möjlighet att själv ta sig till en provtagningsstation kan få hemleverans via honom.

– Vi har en bil i varje kommun och brukar vara fullbokade varje dag. Det är mest äldre och personer som bor lite avsides. Och så en del ungdomar som är bekväma av sig, berättar han.

ANNONS

Får mycket uppskattning

Innan pandemin körde Michael taxi i Göteborg, men i maj blev han arbetslös och nappade snabbt på erbjudandet att istället börja arbeta för Göteborgs buss.

– Det är ett roligt jobb och vi får väldigt mycket uppskattning. Och jag är inte rädd för att själv bli smittad. Vi använder bland annat visir och handskar och är noga med att hålla avstånd. Jag har jobbat med det här sedan i september, berättar han.

Vid hemtestningen väntar Michael i trappuppgången eller utanför huset, för att sedan ta med provet i en kylbox.

– Vid dagens slut kör jag också runt och hämtar upp alla prover på stationerna i Halmstad och kör dem till Varberg. Därifrån transporteras de sedan vidare till laboratoriet i Linköping, berättar han.

Halland tar själv över analysen

Som HP tidigare berättat så planerar Region Halland att själv ta över merparten av laboratoriedelen, det vill säga analysen av de coronatester som görs i Halland.

– Vi tror att PCR-provtagningen kommer att behövas även efter att invånarna i Halland är vaccinerade, så framåt handlar det om att få in provtagningen i ordinarie verksamhet, säger Ida Josephsson.

Läs mer: Region Halland köper eget PCR-analysinstrument

I inledningen av självprovtagningen uppstod en del problem, som allt för lång väntan på provsvar och att upp mot en tredjedel fick besked om att det uppstått ett tekniskt fel vid analysen. Dessa barnsjukdomar är nu så gott som borta:

ANNONS

Läs mer: En tredjedel av alla självtester har misslyckats

– Med tanke på hur många prover som genomförs så är det väldigt få som blir fel. Nu är vi nere i under en procent. Och upptäcker personalen på stationen något fel så får personen göra om testet, säger Ida Josephsson.

Hygien och bemötande a och o

I hennes uppdrag ingår också att hålla koll på att självprovtagningen sköts enligt alla lagar och regler.

– Det handlar om allt från vårdhygien till patientsäkerhet. För Region Halland är det a och o att alla riktlinjer följs och att invånarna får ett gott bemötande.

Sedan starten i juni har det bara rapporterats ett par större avvikelser. En gång hade en back med prover glömts kvar utomhus och en annan gång gick en testpinne av och personen som skulle testa sig svalde den.

– Pinnen höll inte tillräckligt hög kvalitet och byttes ut direkt. Det pågår ett ständigt förbättringsarbete och vi lär oss saker hela tiden. Jag tycker att mycket fungerar väldigt bra, säger Ida Josephsson.

Läs även: Så går det till när du testar dig för covid-19

Fakta: Självprovtagningen i Halland

Självprovtagningen i Halland startade midsommarveckan förra året och har till och med förra veckan hanterat 197 677 tester.

Tillsammans med de tester som genomförs i sjukvården har det tagits 281 537 coronaprover sedan pandemins start. I Halland bor totalt cirka 340 000 personer, men en del personer har testat sig flera gånger. Barn under sex år provtas inte utan särskilda skäl.

I Halland finns också möjlighet att få provtagningskitet levererat hem. Det valet görs i samband med bokningen. Hittills har cirka 5 600 hemleveranser gjorts.

På en station i varje kommun går det även att få hjälp med själva provtagningen av en undersköterska. Hjälpen är främst riktad till barn och deras föräldrar. I Halmstad finns den hjälpen på stationen vid Arenan.

Fakta: Självprovtagningen steg för steg

1. Provtagningen bokas via webbplatsen 1177.se/Halland. I Halland finns totalt 14 olika stationer, varav tre i Halmstad (vid Flygplatsen, vid Halmstad Arena och intill Regionens hus på Södra vägen).

2. När bokningen gjorts skickar datasystemet en beställning till provtagningsplatsen. Vid besöket på avtalad tid får man visa sin id-handling och personalen skriver ut en etikett med personnumret som fästs på provröret i provtagningskitet.

3. När provet genomförts förvarar personalen det i en kylbox i väntan på vidare transport. Vid slutet av dagen transporteras samtliga halländska prover till laboratoriet i Linköping.

4. Laboratoriet analyserar och registrerar resultatet. Provsvaret går sedan ut till personen via webbplatsen 1177.se/Halland, oftast redan dagen efter.

ANNONS