”Andra kan få upp ögonen för landsbygden och se att det finns lika mycket driv och engagemang som i staden”, säger Maria Wångsell, projektledare på Lokalt ledd utveckling Halland som har sin bas i Forumhuset i Hyltebruk.
”Andra kan få upp ögonen för landsbygden och se att det finns lika mycket driv och engagemang som i staden”, säger Maria Wångsell, projektledare på Lokalt ledd utveckling Halland som har sin bas i Forumhuset i Hyltebruk. Bild: HP arkiv samt LLUH

Unga landsbyggare får chansen att utveckla sina idéer

Lokalt ledd utveckling Halland vill få fler unga Hyltebor att ansöka om att bli årets landsbyggare. På sikt kan det bidra till att fler unga stannar kvar i kommunen.

ANNONS
|

– Att ge ungdomar möjlighet att söka projektstöd kan bidra till att unga i Hylte känner att de har möjlighet att utveckla sina idéer och drömmar. Det i sin tur kan göra så att fler unga stannar kvar i kommunen. Det främjar också samarbetet mellan föreningsliv, kommunen och privata företag, säger Maria Wångsell, projektledare på Lokalt ledd utveckling Halland som har sin bas i Forumhuset i Hyltebruk.

LÄS MER:Deras största ambition är att utveckla landsbygden

2020 utsågs Unnarydsmusikern och hbtq-personligheten Izabelle Norén till årets unga landsbyggare i Halland.

LÄS MER:Izabelle Norén har klurat ut hur hon vill leva sitt liv

Utmärkelsen och projektstödet, som är maximalt 25 000 kronor, kan sökas av alla hallänningar mellan 18-30 år.

Vad krävs för att bli en ung landsbyggare?

ANNONS

– En ung landsbyggare är du om du är en driven och engagerad entreprenör, förening eller person som verkar på landsbyg­den, som vill vara delaktig i den lokala utvecklingen och som bidrar till en kreativ landsbygd som sprudlar av drivkraft och liv. Alltså behöver man inte söka projektstöd och driva ett projekt för att vara eller bli en ung landsbyggare.

För att få projektstöd genom Unga landsbyggare ska projektet bidra till en mer levande landsbygd, skapa en mer positiv bild av Hallands landsbygd och utmana storstadsnormen.

Vad kan det betyda för Hylte kommun att ha drivna unga landsbyggare?

– Att främja företagsamhet och engagemang i Hylte bland unga bidrar till att entreprenörskapsklimatet stärks vilken i sin tur skapar en attraktiv plats som lockar kapital, kompetens och drivkraft. Det bidrar också till att företagsnätverk och fler mötesplatser bildas.

Enligt Maria Wångsell kan unga landsbyggare inspirera andra unga att vilja bli landsbyggare och på så vis kan nya företag skapas.

– Det kan också skapa en stolthet bland dem som bor i Hylte, att de känner att landsbygden lever och att platsen de bor på utvecklas. Andra kan få upp ögonen för landsbygden och se att det finns lika mycket driv och engagemang som i staden. Detta skapar en mer positiv bild av Hallands landsbygd.

ANNONS

LÄS MER:Sima Benni driver projekt som ska hålla kvar ungdomarna på landsbygden

Fakta: Unga landsbyggare

  • Unga Landsbyggare drivs av Lokalt ledd utveckling Halland (LLUH) och finansieras av EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling samt Region Halland och därigenom alla Hallands kommuner. LLUH stöttar personerna genom processen för att de ska kunna genomföra sin entreprenöriella idé.
  • Hallänningar mellan 18 och 30 år kan söka projektstöd upp till 25 000 kronor. Personer mellan 13 och 17 år kan söka stöd i form av en projektgrupp, men då krävs en vuxen person som handledare.
  • Projektidén ska genomföras på landsbygden i Halland, det vill säga i någon av följande kommuner: Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Hylte eller Laholm.
  • Ett projekt kan vara allt ifrån att planera, producera och spela in pod med unga entreprenörer till att etablera en mötesplats för kreativitet och skapande och som avslutas med en konstutställning.

Källa: Lokalt ledd utveckling Halland

ANNONS