En handfull medarbetare inom daglig verksamhet i Halmstads kommun har anmält arbetsgivaren för kränkande särbehandling.
En handfull medarbetare inom daglig verksamhet i Halmstads kommun har anmält arbetsgivaren för kränkande särbehandling. Bild: Lina Salomonsson

Personal anmäler Halmstads kommun för kränkande särbehandling

En handfull medarbetare inom daglig verksamhet i Halmstads kommun har anmält arbetsgivaren för kränkande särbehandling.

ANNONS
|

Medarbetarna stängdes av efter en protestvideo gjord tillsammans med brukare. Videon innehöll kritik mot en förändring på arbetsplatsen och spreds i sociala medier, däribland på den aktuella enhetens eget Instagram-konto.

Kommunen ville utreda huruvida medarbetarna använt kommuninvånare i beroendeställning för egna intressen. En vecka efter avstängningen fick personalen återgå i tjänst utan någon disciplinär åtgärd.

”Det finns en tillåtande kultur på arbetsplatsen som innebär att medarbetarna inte kan lastas”, förklarade Charlotte Svensson, kommunens HR-direktör (HP 15/2).

LÄS MER:Avstängda medarbetare åter till jobbet – men chefen stängs av

”Känns för jäkligt”

Efter händelsen upplever de anställda att återkopplingen från arbetsgivarens sida har varit bristfällig. Detta är grunden för anmälan om kränkande särbehandling.

Bland annat handlar kritiken om att de inte har fått läsa den del av utredningen som berör dem. Ett par av medarbetarna påstår sig heller inte ha blivit erbjudna företagshälsovård. Därtill upplever de svårigheter med att komma i kontakt med ansvariga inom kommunkoncernen.

ANNONS

– Flera av oss vill bearbeta det som har hänt men vi får inga svar. Allt är så hemligt. Det känns för jäkligt, säger en av medarbetarna till HP.

LÄS MER:Avstängd LSS-personal om videon: ”Trygga med det vi gjort”

Anmälningarna har ännu inte diarieförts

På utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen bekräftar Therese Edlund, HR-utvecklare, att kommunen tagit emot anmälningarna.

– Det stämmer. Det har kommit in fem anmälningar som gäller kränkande särbehandling. Jag kan inte gå in på innehållet i detalj då vi måste utreda hur vi ska gå vidare. Utredningen kommer att ske av en oberoende part, säger hon.

Inkomna handlingar ska diarieföras skyndsamt. Enligt uppgifter från medarbetarna lämnades anmälningar över till verksamhetschefen torsdagen den 25 februari. Men en vecka senare hade skrivelserna ännu inte registrerats i kommunens diarium.

Hur kommer det sig att man inte har diariefört anmälningarna ännu? Ska inte det ske skyndsamt?

– Det ska egentligen ske per automatik av verksamhetschefen. Sedan skrivelserna kom in har vi haft möte om hur vi ska gå vidare. Med vi ska så klart se till att anmälningarna diarieförs inom en snar framtid, säger Therese Edlund.

Förvaltningschef Ewa Kristensson säger att hon inte är insatt i det senaste som har hänt i ärendet. Men hon berättar att det är en självklarhet att inkomna handlingar ska diarieföras.

ANNONS

– Det måste ha skett ett misstag som möjligen är kopplat till pandemitider och att många jobbar hemifrån, säger hon.

HP har gjort flera försök med att nå verksamhetschefen för daglig verksamhet. Efter flera obesvarade telefonsamtal svarar chefen kort ”vad gäller det?” i ett sms, men vederbörande ringer aldrig tillbaka till tidningen.

Enhetschef fortfarande avstängd

Medarbetarnas enhetschef har varit avstängd med lön i ungefär tre veckor. Utredningen, som ska klargöra huruvida chefen har brustit i sin yrkesroll, är ännu inte färdig.

Det är förklaringen till att de anställda inte fått ut sin del av utredningen, berättar förvaltningschef Ewa Kristensson.

– Utredningarna av medarbetarna är en del av en större utredning som fortfarande pågår. Enhetschefen är fortfarande avstängd och under den tiden klassas utredningarna som arbetsmaterial, säger hon.

”Erbjuder alltid företagshälsovård”

Kommunens HR-direktör Charlotte Svensson omnämns i medarbetarnas anmälningar, och vill därför inte uttala sig före en eventuell utredning.

Att enskilda medarbetare inte har erbjudits företagshälsovård kan hon dock dementera.

– Vi erbjuder alltid företagshälsovård. Alla inblandande har rätt till det. Men det kan vara så att enskilda inte tycker att det behövs just då. Uppstår behov i ett senare skede så kontaktar man ansvarig chef, säger hon

LÄS MER:Medarbetare stängs av efter protestvideo – ska utredas

LÄS MER:Ella Kardemark (KD): ”Förstår att personalen är orolig”

LÄS MER:Carolines hjälprop i sociala medier: ”Det är mig Halmstad ska vara arg på”

LÄS MER:Rättsombudet sågar Halmstads planer: ”Inte baserat på kunskap”

LÄS MER:LSS-personal i protest mot nytt sätt att jobba: ”Idiotiskt”

ANNONS