Svenskaste korven är en tysk uppfinning

Pölse, sausage, wurst eller helt enkelt – korv! Kärt barn har som alla vet många namn, fast när det gäller ”Falukorv” är det bara ett som gäller och det är till och med skyddat av lagen.

ANNONS
|

För de flesta svenskar är den rosaröda korven det svenskaste man kan tänka sig, men se det är fel! Idén kommer faktiskt från Tyskland. Så här ligger det till:

För flera hundra år sedan var det rep av tvinnad oxhud som användes i Falu koppargruva när malmen skulle vinschas upp. Oxarna levererades från Småland och klubbades ihjäl i princip direkt efter leveransen.

Samma öde drabbade alla de hästar som också användes vid gruvdriften. Köttet saltades och röktes.

Bland alla gruvarbetarna fanns också en hel del tyskar och de hade en annan variant på kötthanteringen – de gjorde en speciell korv som de sedan rökte och raskt sålde in till arbetskamrater och övriga falubor.

ANNONS

Dåtidens falukorv fick sitt namn i Stockholm dit dalfolket så småningom exporterade den. I dag är den lättlagade korven ett begrepp och inte minst en populär råvara som går att variera på en massa sätt.

Det här är kanonbra bråttom-mat. Lite kokt pasta, några stekta korvskivor också var den lunchen/kvällsmaten räddad. Ugnssteker man istället hoppar korven genast upp några pinnhål i matallsvenskan.

Tillsammans med purjolök, fransk senap, körsbärstomater och ett potatismos smaksatt med nyriven parmesanost börjar det likna rena rama walk-over-segern i den ädla matchen vardagsmat!

En liten kaka till kaffet måste vi ju ha. Den här veckan blir det en rolig citronruta som görs i tre lager med en krämig fyllning av grekisk yoghurt som smaksatts med citron. Att notera: smeten görs på rapsolja istället för smör! Gott det med!

Låt kakan kallna helt innan du skär i den så blir rutorna snyggast. Den går jättebra att frysa, lägg bara bakplåtspapper eller smörpapper mellan varje lager så kakorna inte fastnar i varandra

Ungstekt falukorv med parmesanmos

4 pers

800 g falukorv

1 stor purjolök

1 ask körsbärstomater (eller cirka 20 st)

2–3 msk fransk senap

2–3 msk tomatpuré

lagrad ost

2,5 dl mellangrädde

salt, peppar

finskuren persilja

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skölj purjon, skär den i tunna skivor och lägg i botten på en ugnsfast form. Skölj tomaterna. Skär snitt i korven med ungefär 4 cm mellanrum. Skär inte helt igenom, utan lämna ett par centimeter längst ner.

Lägg korven ovanpå purjon i formen. Fyll snitten med senap och tryck därefter ner en bit ost. Blanda tomatpurén med lite vatten så får ungefär samma konsistens som vanlig ketchup. Pensla detta sedan över korven.

Lägg till sist i tomaterna, salta och dra några varv med pepparkvarnen.

Sätt in i ugnen i cirka 25 minuter – korven ska få ordentligt med färg. Strö över lite persilja innan den serveras.

Parmesanmos

4 pers

8 medelstora potatisar av mjölig sort

2 msk smör

ca 1 dl varm mjölk

1 dl nyriven parmesanost

salt, vitpeppar

Gör så här: Skala potatisarna och skär dem i bitar. Koka i cirka 20 minuter eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ett par minuter. Vill du ha ett slätt mos är en purépress bra att använda, är det okey med bitar i moset funkar potatispress och elvisp.

Lägg ner en klick smör i det heta moset och häll i en skvätt varm mjölk – lite i taget. Du bestämmer när du tycker moset är lagom tjockt. Blanda till sist i parmesanen. Smaka av med salt och vitpeppar.

Citronrutor

ca 20 bitar

Fyllning:

2,5 dl grekisk yoghurt

1 dl socker

ett ägg

½ msk citronsaft

Botten:

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 dl rapsolja

1,5 dl socker

ett ägg

1 dl grekisk yoghurt

Rivet skal av en citron

1-2 msk citronsaft beroende på hur mycket smak du vill ha

Topping:

1 dl mjöl

½ dl socker

25 g smör

florsocker

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en ugnsform. Rör ihop fyllningen i en skål och ställ den åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, bakpulver och salt.

Vispa olja och socker så det blir ljust och fluffigt. Blanda i grekisk yoghurt, citronskal och citronsaft.

Vispa på medelhastighet tills det blir slätt. Dra ner till låg hastighet och tillsätt mjölblandningen.

Skeda sedan ner smeten i formen och släta ut den mot sidorna.

Bred försiktigt på yoghurtblandningen så den nästan går ut till kanterna. Kör mjöl, socker och kallt smöret i en matberedare tills det smular sig. Häll smuldegen över kakan och baka i 40-45 minuter. Låt svalna och sikta över med florsocker. Skär i bitar.

ANNONS