Här sprids smittan i Halland

Inget tyder på att Hallands smittläge handlar om slarv och nonchalans från hallänningarnas sida. I stället pekar smittspårningen ut tre miljöer där smittan nu sprids mest – arbetsplatser, skolan och inom familjen. Men även semesterresor till fjällen börjar märkas av.

ANNONS
|

Halland hade både under vecka 4 och 5 högst andel smittade invånare i hela landet och coronaviruset verkar inte vilja släppa taget om länet. Men den smittspårning som görs kring nya fall tyder inte på att hallänningarna är sämre på att följa rekommendationerna än andra.

– Nej, vi kan inte dra den slutsatsen. Tidigare såg vi att fester och olika tillställningar drev smitta, men det har minskat markant. Nu handlar det i stället om miljöer som är svåra att undvika, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Halland.

Läs mer: Halland fortsätter ha högst andel smittade i landet

ANNONS

Läs även: Ingen ljusning i smittläget – tvärtom

Enligt smittspårningen smittas nu flest hallänningar på sin arbetsplats, i skolan eller av en familjemedlem.

– Alla de delarna hänger ju samman. Man kan bli smittad på jobbet eller i skolan och tar sedan hem det till dem som man lever tillsammans med, säger Maria Löfgren.

Vart femte barn hemma från förskolan

Vad gäller smittläget i skolorna så har Pauline Broholm Lindberg, chef barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad, precis fått statistik över frånvaron inom förskolan och skolan. Hon poängterar dock att siffrorna inte talar om anledningen till att barnen är hemma. Det behöver alltså inte handla om covid.

– I förskolan är nu 20 procent av barnen frånvarande, men det varierar mellan olika områden. För personalen i förskolan är frånvaron i snitt 17 procent. I grundskolan är snittet 10 procents frånvaro, både bland barnen och personalen, berättar hon.

Frånvaron är lite högre på låg- och mellanstadiet än på högstadiet, vilket hon misstänker hänger samman med att en del av undervisningen på högstadiet fortfarande sker på distans.

Arbetsplatserna den stora smittkällan

Till saken hör dock att februari alltid är förknippat med mycket sjukdom och frånvaro.

– En normal månad ligger frånvaron på 5–6 procent, men i februari är den alltid mycket högre. Vissa år har det varit sanslösa siffror, säger Pauline Broholm Lindberg.

ANNONS

Och enligt Maria Löfgren är det inte de yngre hallänningarna som står för den största andelen nya coronafall.

– Det är arbetsplatserna som är den stora källan till smittspridning och då främst de ställen där det är svårt att hålla avstånd. I de fallen behöver man verkligen se över hur man kan minska smittspridningen, även vid fika och luncher. Och alla som kan jobba hemifrån bör göra det.

Inte slappna av på skidsemestern

Den senast veckan har det också börjat märkas av en ny källa till smittspridning – fjällsemestrar. Hur bör man då tänka inför sportlovet?

– Det är viktigt att poängtera att en resa i sig inte är någon smittrisk och att det är bra att vara utomhus och att röra på sig, men det gäller att man inte slappnar av för att man är på semester. Ska man resa så gäller det att resa på ett säkert sätt, att inte umgås eller bo ihop med andra än de som man brukar vara tillsammans med och att ha en plan för hur man ska ta sig hem på ett säkert sätt om man får symptom, säger Maria Löfgren.

Om de muterade, mer smittsamma, varianterna av coronaviruset bidrar till att Halland har så stor smittspridning vet man ännu inte.

ANNONS

– Vi har inte siffror på hur stor andel av covidfallen som är muterade virusstammar. Analyserna pågår, men vi ha inte fått resultatet ännu, säger Maria Löfgren.

ANNONS