Om eller när äldrevården på Smedjebacken stängs kommer Elsa och Gösta Joleby att skiljas åt ännu mer. I dag har makarna fem minuters promenad från varandra. Bilden togs när de firade sin 70-åriga bröllopsdag. Även undersköterskan Jennie Mark och hennes kolleger oroar sig för Smedjebackens framtid.
Om eller när äldrevården på Smedjebacken stängs kommer Elsa och Gösta Joleby att skiljas åt ännu mer. I dag har makarna fem minuters promenad från varandra. Bilden togs när de firade sin 70-åriga bröllopsdag. Även undersköterskan Jennie Mark och hennes kolleger oroar sig för Smedjebackens framtid. Bild: Jonatan Gernes/Arkiv, Privat

”En dödsdom” att flytta äldre från Smedjebacken

Anhöriga till dementa äldre är förtvivlade över beslutet att lägga ner demensboendet på Smedjebacken.
– Mänskligt är det förfärligt att tro att man kan flytta gamla dementa människor, säger Eva-Britt Larsson.

ANNONS
LocationKnäred||

Socialnämnden backade i tisdags från förslaget att starta en stor omflyttningskarusell, i syfte att endast ha dementa personer på Randerslund i Ränneslöv.

LÄS MER:Politikerna fick vika sig för protester mot att flytta på gamla

Nämnden stod dock fast vid att avveckla äldrevården på Smedjebacken i Knäred. De äldre dementa som bor där i dag tvingas att flytta till annan ort. Något som enligt beslutet ska ske ”skyndsamt”. Tidpunkten har än så länge inte preciserats.

Tror inte pappan klarar att flytta till annat demensboende

Nu jäser missnöje och oro bland de berörda. Kerstin H Karlssons dementa pappa Gert, 90, bor på Smedjebacken. Han har bott i Knäred hela sitt liv.

– Personalen där är hans trygghet. Det är flera som är från Knäred. När vi inte har kunnat besöka honom är det de som hjälper honom att bevara hans identitet, säger Kerstin H Karlsson.

ANNONS

Hon kallar det ”ovärdigt, omänskligt och oetiskt” att tvinga honom att flytta till en annan ort.

– Vi kan inte förklara det för honom. Gamla borde få ha sin sista tid i livet i trygghet. Det är fler än min pappa som säkert inte skulle klara det. Han är i väldigt dåligt skick. Det är en dödsdom, säger Kerstin H Karlsson.

Gamla makar skiljs från varandra

Eva-Britt Larsson har också sin pappa Gösta, 96, på Smedjebackens demensavdelning.

Göstas fru Elsa bor på närliggande äldreboendet Björkebogården.

Gösta och Elsa Joleby, båda i 95-årsåldern, kommer att få betydligt längre väg till varandra om Smedjebackens demensavdelning läggs ner.
Gösta och Elsa Joleby, båda i 95-årsåldern, kommer att få betydligt längre väg till varandra om Smedjebackens demensavdelning läggs ner. Bild: Privat

– Det är bara fem minuter emellan. Personalen har kunnat ta pappa över till mamma när vi är där och vi har sett till att de har kommit till varandra, berättar Eva-Britt Larsson.

Hon fortsätter:

– Om det inte finns demensvård i Knäred skiljer man på människor som levt tillsammans ett helt liv. Jag tror jättemycket på att det behöver finnas demensvård på alla äldreboenden. För pappas och andras skull: om det tas ett beslut om avveckling måste det få ta tid.

Omkring 20 personer jobbar på Smedjebacken. Personalen går just nu i ovisshet.

Jennie Mark, nattundersköterska på Smedjebacken.
Jennie Mark, nattundersköterska på Smedjebacken. Bild: Privat

– All personal är förstås oroliga. Det är inte bara demensavdelningen, det berör även korttidsplatserna här, säger undersköterskan Jennie Mark.

– Vår personalgrupp, som är väldigt engagerade och professionella och dessutom känner de boende,kommer att splittras. Kanske redan till sommaren, men vi vet fortfarande inte något om vad som kommer att hända med oss.

ANNONS

Lätt men ändå dyrt att bygga om

När frågan om en avveckling av Smedjebacken den senaste tiden har ställts i strålkastarljuset har många röster höjts i Knäred för att byggnaden skulle kunna bli ett utmärkt demenscenter. Inte minst med tanke på att det finns läkare och tandläkare i lokalerna.

Motargumentet från beslutsfattarna har varit att det skulle bli för dyrt.

Laholmshems förre vd Stefan Lundström sade dock i en HP-intervju 2019 att: ”Smedjebacken är byggd med ett pelarsystem som gör det lätt att flytta innerväggar och disponera om ytorna. Ingen annan fastighet är billigare att ställa om.

Fastighetsbolagets nuvarande vd Peter Johansson tycker att det finns sanning i båda påståendena.

– Det som kostar om det ska göras till ett äldreboende är att det ställs krav på sprinkling och brandlarm. Och väggarna är inte brandisolerade enligt dagens regler, säger Peter Johansson och fortsätter:

– Det kostar mycket. Sedan vad som är ”mycket”, kan jag inte säga. Det behöver man kolla på i så fall. Men även om socialförvaltningen bara skulle ha äldreboende i en viss del, ställs det krav på hela fastigheten. Då måste man sprinkla upp alltihop.

Dessa hårda regler gäller däremot inte om kommunen följer sin nuvarande plan: att inrätta förskola i delar av lokalkomplexet.

ANNONS

– Nej, då är det inget boende och då ställs åtminstone inga krav på sprinkling, säger Peter Johansson.

LÄS MER:Politikerna fick vika sig för protester mot att flytta på gamla

LÄS MER:”Tvångsförflyttning av gamla är inte aktuellt”

LÄS MER:Gamla måste lämna sina hem om ett demenscentrum ska skapas

LÄS MER:Knäredsbor vädjar om att inte skrota Smedjebacken

Frågan om var kommunens demenscentrum ska vara tas inte i socialnämnden, utan flyttas upp till kommunfullmäktige.

Socialförvaltningen får i uppdrag att genomföra en ”skyndsam” avveckling av vårdavdelningarna på Smedjebacken.

Hela avdelningar ska stängas på andra äldreboenden. Detta eftersom nämnden i dag står med 29 tomma bostäder, vilket kostar stora pengar.

I väntan på beslut om demenscentrum råder inflyttningsstopp på Randerslund.

ANNONS