Här gör Länsstyrelsen tillsyn i Halmstad city

Sedan drygt en vecka tillbaka är länsstyrelsen ute på inspektioner för att hjälpa verksamheter i stan följa den nya pandemilagen. Inledningsvis har handeln varit i fokus – en bransch som skött sig bra enligt tillsynshandläggarna.
– De allra flesta vill ju göra rätt och är medvetna om risken, säger Emma Lundström på länsstyrelsen.

ANNONS
|

Den nya pandemilagen började gälla den 10 januari i Sverige och syftar till att ytterligare minska trängsel och smittspridning på platser där det vistas mycket människor.

Sedan dess har också länsstyrelsen varit runt hos verksamheter i Halland för tillsyn. Handeln är det som prioriterats för de första kontrollerna.

– Vi tycker sammanfattningsvis att butikerna sköter sig bra. Det är lite mindre avvikelser här och där men de är lätta att rätta till. Det känns som att alla är medvetna om den nya lagen och generellt har alla vidtagit i alla fall någon typ av åtgärd, säger Emma Lundström, tillsynshandläggare på länsstyrelsen.

ANNONS

Det man kollar efter vid en tillsyn är bland annat tydlig information om max antal personer som får vistas i lokalen, skyltning som påminner om att undvika trängsel och att handsprit eller handtvätt finns tillgängligt.

– En sak som alla butiker kanske inte tänker på jättemycket är sin möblering. De är ju utformade för att sälja och man plockar inte gärna bort möbler. Det kan vara packat i vissa butiker och det är viktigt att det inte blir för trångt runt hyllor och ställ, säger Emma Lundström.

Vad händer om ni hittar brister hos någon verksamhet?

– Först får man chans till frivillig rättelse och skulle man inte rätta till det då kan vi skriva ett föreläggande. Men dit har vi inte kommit ännu, säger Marie Karlsson, tillsynshandläggare på länsstyrelsen.

Tillsyn hos Åhléns under fredagen: ”Inte så stor skillnad”

Under fredagen fick Åhléns i Halmstad city besök för en tillsyn. En butik där inga avvikelser noterades.

– Lagen som kommit nu har inte inneburit så stor skillnad eftersom vi löpande gjort åtgärder det senaste året, säger Jenny Åström, varuhuschef.

Bland annat har man börjat med kölappar för att slippa trängsel i kön och man erbjuder också varulämning och betalning utanför butiken för kunder som inte vill gå in.

ANNONS

– Vi har väldigt stort så vi är inte lika drabbade som mindre butiker men utmaningen ligger i att göra plats för bredare gångar och mer plats i och runt kassorna, tror Jenny Åström.

Förutom handeln har Länsstyrelsen nu även inlett kontrollerna hos gym och kommer fortsätta med andra aktivitetsbaserade verksamheter som sportanläggningar och badhus.

– Tillsynerna fortsätter i en till två månader framåt och sedan utvärderar vi vilken effekt de ger, säger Marie Karlsson.

ANNONS