”Personalen har varit duktig på att hålla sig hemma vid misstänkt covid”, säger Christina Nilsson, vd för Gnotec Sweden och platschef i Kinnared.
”Personalen har varit duktig på att hålla sig hemma vid misstänkt covid”, säger Christina Nilsson, vd för Gnotec Sweden och platschef i Kinnared. Bild: Isabel Bark/arkiv

Hårt coronaslag mot Gnotec: ”22 fall efter mellandagarna”

Efter jul och nyår tog smittspridningen fart med 22 bekräftade fall av covid-19 bland de anställda på industriföretaget Gnotec.
– Det har varit en utmaning, säger vd:n Christina Nilsson och påpekar att de anställda har smittats på sin fritid.

ANNONS
LocationKinnared||

Som HP har berättat tidigare var Hylte landets femte mest coronadrabbade kommunen i Sverige, sett till befolkningsmängd, under årets första vecka. Då bekräftades 101 nya fall av covid-19 enligt Folkhälsomyndighetens hemsida. Flera av dessa kan kopplas till företaget Gnotec.

LÄS MER:Därför är Hylte en av landets mest coronadrabbade kommuner

– Vi hade 22 bekräftade fall efter mellandagarna, så det blev en puckel eftersom vi totalt sett har haft 56 fall sedan mars förra året. Det har varit en utmaning att se hur man kan få ihop personal och säkerställa att vi inte får någon smittspridning på arbetsplatsen. Vi har fått ta hjälp av vikarier och har kört lite övertid, berättar Christina Nilsson, vd för Gnotec Sweden och platschef i Kinnared.

ANNONS

Gnotec har totalt 380 anställda. Enligt Christina Nilsson har smittspridningen främst skett på medarbetarnas fritid, inte på företagets arbetsplatser i Kinnared och Hyltebruk.

– Vi upplevde att de blev smittade när de träffades hemma. Några som arbetar i Hyltebruk hade varit på samma fest och blivit smittade. De som fick positiva provsvar hade inte gått tillbaka till jobbet utan stannade hemma.

Situationen har lugnat sig

Detta har gjort att smittspridningen inte har tagit fart inne på arbetsplatsen och nu upplever Christina Nilsson att coronasituationen har nu lugnat sig. Under tisdagen var endast tre anställda hemma med bekräftad covid-19.

– För stunden ser det mycket bättre ut. Utöver de bekräftade fallen var de som hade misstänkta symptom tvungna att stanna hemma till dess att de fått provsvaret. Flera av dessa hade ju negativa provsvar. Personalen har varit duktig på att hålla sig hemma vid misstänkt covid, säger Christina Nilsson och tillägger:

– Vi har också temperaturmätning på arbetsplatsen för att upptäcka feber, men också för att hålla fokus på frågan. Om man har minsta symptom så stannar man hemma.

LÄS MER:Här är Hylteföretagen som får ta del av ”coronastödet”

Gnotecs anläggning i Hyltebruk ligger i AJ-Produkters tidigare lokaler.
Gnotecs anläggning i Hyltebruk ligger i AJ-Produkters tidigare lokaler. Bild: Isabel Bark/arkiv

Vilka andra åtgärder har ni satt in på Gnotec för att motverka smittspridning?

– Vi gör en hel del saker, man rengör sin arbetsplats inför nästan skift och det finns handspritstationer uppsatta. Vi ser till att skiften inte möts och har slutat med fysiskt samlade möten som morgonmöten och skiftmöten. Medarbetarna får skriftlig information i stället. Vi har tittat på alla tillfällen där personal kan komma nära varandra och ta bort dessa tillfällen.

ANNONS

Tillhandahåller munskydd på arbetsplatsen

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte en generell användning av munskydd i samhället, men vid arbetsstationer där det kan uppstå trängsel på arbetsplatser har myndigheten gått ut med att munskydd kan minska risken för smittspridning. Det ska då vara kvalitetssäkrade engångsmunskydd som används på ett korrekt sätt.

– Vi har inte bedömt att vi har några sådana platser. Det går att hålla avstånd. Vi tillhandahåller munskydd och det är vissa som använder det, men vi har inte satt det som ett krav, säger Christina Nilsson.

Hur har ni upplevt hela den här coronasituationen?

– Det har självklart varit svårt. När man har producerande verksamhet kan man inte jobba hemifrån. Vi har gjort riskanalyser för att se vilka områden som är kritiska.

LÄS MER:Här är företaget som inte låter sig stoppas av coronakrisen

Ett ”riskområde” är lunchmatsal och fikarum. Här har företaget försökt motverka att det uppstår trängsel, till exempel genom att dela upp rasttider.

– Jag tror nästan att det svåraste har varit att få folk att inte sitta nära varandra i matsalen, att bryta mönster som att sitta och spela kort tillsammans på rasten. Vi har fått påminna anställda att sprida ut sig och de som har egna rum har kunnat äta där. Den sociala viljan att umgås är svårast att bryta.

ANNONS

LÄS MER:

ANNONS