De har skapat ett av Nordens vackraste empireslott

Han är historiker och uppvuxen med traditioner. Hon är resedrottning och en modern estet. Tillsammans har Åke U:son Hellstedt och hustrun Leija Graf förvandlat Skottorps slott till ett av Nordens vackraste empireslott. Trots att mängder av detaljer återskapats med perfektion är det inget museum man kommer in i. Slottet är ett hem, gjort för umgänge – och ett resultat av parets oväntade kärlekssaga.

ANNONS
|

– Välkomna in! säger Åke U:son Hellstedt och öppnar porten till den makalösa slottshallen från 1600-talet.

Här brusar historiens vingslag så högt att man nästan hör dem. Vi går över samma stenlagda golv som kung Karl XI och hans brud Ulrika Eleonora av Danmark gjorde när de gifte sig här 1680 - eller för den delen artisten Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso på sin bröllopsfest 1993.

När Leija Graf och Åke U:son Hellstedt köpte Skottorps slott 2018 hade huvudbyggnaden stått i stort sett obebodd i över 30 år. Tidigare ägare hade bott i ena flygeln, så själva slottet var i ett bedrövligt skick. Det var dock inget som avskräckte makarna.

ANNONS

– Vi såg slottets skönhet genom förfallet. Och läget var perfekt för oss, säger Leija Graf och lutar sig mot pelaren vid den imponerande kalkstenstrappan.

Maken tar hennes hand och nickar.

– Vi visste vad vi gav oss in på. Jag är uppvuxen i en liknande miljö – om än inte lika stort – och har dessutom renoverat gamla gårdar förr, så det var bara att kavla upp ärmarna.

LÄS MER:Slottsägare söker miljonbidrag till renovering

Under tio intensiva månader har paret förvandlat Skottorps slott från en bedagad skönhet till ett hem som är lika bedövande vackert som bekvämt. Sex hantverkare har arbetat heltid sex dagar i veckan. Väggar har flyttats och byggts upp igen på annan plats för att ge utrymmen för badrum och andra bekvämligheter.

– Vi har gjort vid allt, men målet är att det inte ska synas att vi varit där, säger Åke U:son Hellstedt, som själv har ritat förändringarna och svarat för arbetsledningen.

Leija Graf och Åke U:son Hellstedt sitter gärna i biblioteket som är som gjort för umgänge. Sofforna är inte bara stilrena utan också valda för att de är sköna att sitta i.
Leija Graf och Åke U:son Hellstedt sitter gärna i biblioteket som är som gjort för umgänge. Sofforna är inte bara stilrena utan också valda för att de är sköna att sitta i. Bild: Jari Välitalo

Parallellt med renoveringen har paret letat möbler, mattor, textilier och belysning och allt annat som krävs för att återskapa slottsglansen. De har besökt auktioner, mässor, butiker och letat på nätet. Ingen detalj har förbisetts. Badkar och handfat har reemaljerats av en expert och alla stolar och stoppade möbler har klätts om. Två lokala tapetserare har arbetat parallellt för att få allt färdigt.

ANNONS

– Vi har dock tagit väldigt lite hjälp utifrån när det gäller valet av inredning. Det är vi som ska bo här, så det är vår smak som får råda, säger Leija Graf och rättar till ett av ljusen i kandelabern på den vita flygeln.

Genom sin egen resebyrå, Select Travel, har hon besökt många av världens yppersta hotell. Hon har samlat på sig mängder av inspiration och när det kommer till stil har hon fingertoppskänsla.

Slottets blå salong är q-märkt och har rustats upp med stor varsamhet.
Slottets blå salong är q-märkt och har rustats upp med stor varsamhet. Bild: Jari Välitalo

Trivsel utan avkall på historia

– Vi kompletterar varandra bra, Åke och jag. Han är väldigt bevandrad i historia och äldre konst. Flera av möblerna på slottet har funnits i Åkes familj i generationer. Jag är mer modern och gillar att överraska.

Hennes make skrattar.

– Jag älskar empire – och Skottorps slott är empire. Man kan säga att Leija tar bort den värsta nörden i mig och att jag skalar ner hennes Saltsjöbadenstil. Vi slipar av varandra på ett bra sätt.

Kanske är det där hemligheten ligger. I de där spännande, genomtänkta detaljerna som ger slottets 19 rum en känsla av trevnad och bekvämlighet, utan att ge avkall på anor, empire och historia. En japansk vikskärm här. En venetiansk kristallkrona där. Och en klassisk Chesterfieldsoffa att sjunka ner i i köket medan partnern lagar mat.

ANNONS

– Som officer har jag varit på åtskilliga klubbar och mässar där det alltid funnits Chesterfieldsoffor. Det var ingen möbel jag själv ville ha. Men så köper min fru den här och placerar den i köket. Kan det bli ballare? säger Åke U:son Hellstedt.

Oväntat nog är slottet faktiskt det första hem som paret inreder helt gemensamt. Deras kärlekshistoria är fortfarande ung – de gifte sig sommaren 2014.

– Apor är ett tema som går igen i slottets inredning, säger Åke U:son Hellstedt och pekar på en av slottets lekfulla lampor.

– Det är Leija som älskar apor – och det är ju en himla tur för mig. Annars hade hon väl aldrig sagt ja till en sån som mig när jag friade...

Det gjorde han endast fem dagar efter deras första träff.

Leija Graf älskar apor, och låter dem dyka upp här och var i inredningen.
Leija Graf älskar apor, och låter dem dyka upp här och var i inredningen. Bild: Jari Välitalo

– Det var en väninna till mig som ordnade en blinddejt. Jag var lite tveksam när jag reste ner till Halmstad från Stockholm för att äta middag med Åke. Femtio mil för en dejt, kunde det verkligen vara värt det? Men det var det ju, säger Leija Graf och ger maken ett blixtrande leende.

Ett år senare, på årsdagen av frieriet, gifte de sig.

Tänker bo på slottet

Parets ambition är att bo på slottet så mycket som möjligt, utifrån vad deras arbeten och andra åtaganden tillåter.

ANNONS

– Vi kommer också att satsa på att driva konferenser och ta emot exklusiva sällskap på slottet. Idealet är mellan tio och sexton personer, säger Åke U:son Hellstedt.

Den blå lampkronan är ett riktigt utropstecken.
Den blå lampkronan är ett riktigt utropstecken. Bild: Jari Välitalo

Han berättar att det även kan bli någon form av publik verksamhet, till exempel en butik och ett kafé i det gamla trädgårdsmästeriet som tillhör slottet.

– På sikt har vi också olika planer för det vackra stenstallet som tillhör egendomen. Men Skottorps mejeri, som huserat där i många år, blir kvar i minst tio år till, så deras goda ostar kommer att gå att köpa även framöver, säger Åke U:son Hellstedt.

Några planer på att ge allmänna visningar av slottet har paret inte i nuläget. Däremot kan alla som passerar njuta av slottets ansiktslyfta exteriör från vägen. De ljussatta fontänerna sprutar i vallgraven, som har rensats på vass och sly. Trädgården har så smått börjat återfå sitt utseende av engelsk park med lummiga, uppvuxna partier. Precis som på 1600-talet spatserar påfåglar omkring i det fria.

– Det är en hel del kvar att göra både med trädgården och vallgraven, men vi är i alla fall en bit på väg, säger Leija Graf och berättar att trädgårdens jättelika sitkagran är den näst största i hela Sverige.

ANNONS

– Den är fantastisk. Sommartid har vi ett helt möblemang under den där vi sitter i skuggan under grenarna.

Hur mycket pengar de har lagt på renoveringen av slottet vill makarna inte beröra. Men ett är klart. Efter förvandlingen kan Laholms kommun åter ståta med att ha ett av Nordens vackraste empireslott. Följ med in på en titt!

Entrén

I entréhallen finns golvet från 1600-talet kvar. Den imponerande innertrappan är av kalksten och omges av tre sorters marmor: vit carrara, gul siena och grön kolmårdsmarmor.

Köket

”Köket är slottets hjärta. Här umgås vi allra mest. När vi tog över slottet var det mesta i 1938-års standard, så vi har gjort vid allt. Här står också Leijas Chesterfieldsoffa som är perfekt när man vill småprata”, säger Åke U:son Hellstedt.

Den pampiga lampan heter ”Love you love you not”.
Den pampiga lampan heter ”Love you love you not”. Bild: Jari Välitalo

Hedvig Eleonoras kammare (frukostmatsalen)

Den imponerande lampan heter ”Love you love you not” och kommer från Brand van Egmond. Lampans namn anspelar på den gamla leken då man drar blommans kronblad och frågar älskar, älskar inte. ”Även kronprinsessan Victoria och prins Daniel har en Brand van Egmond, men inte samma modell”, berättar Leija Graf.

Kungssalen

”Vi provmålade Kungssalen, som är det rum där kungabröllopet mellan Karl XI och Ulrika Eleonora stod, minst åtta gånger för att hitta rätt grön nyans innan Leija blev helt nöjd. Detta rum är nämligen hennes speciella skötebarn – mycket på grund av rummets unika ljus och närheten till parken. Lampkronorna kommer från ett familjeföretag i Venedig. Det här rummet är väldigt mycket empire. Jag älskar det”, säger Åke U:son Hellstedt.

ANNONS
Även i ett slott måste det finnas en ”mancave”, skojar Åke U:son Hellstedt.
Även i ett slott måste det finnas en ”mancave”, skojar Åke U:son Hellstedt. Bild: Jari Välitalo

Herrummet

Jakttroféer och biljardbordet får samsas i rummet som Åke U:son Hellstedt skämtsamt kallar för sin ”mancave”.

Leija Graf och Åke U:son Hellstedt i sitt privata sovrum.
Leija Graf och Åke U:son Hellstedt i sitt privata sovrum. Bild: Jari Välitalo

Sovrummet

Leija Grafs och Åke U:son Hellstedts sovrum går i milda gröna toner. Rummet hade stått tomt i många år när paret renoverade det.

Borden är gjorda av förstenat trä och väger 120 kilo styck.
Borden är gjorda av förstenat trä och väger 120 kilo styck. Bild: Jari Välitalo

Moderna salongen

”Här är det nog mest min stil som har fått råda. Borden är i förstenat trä och väger 120 kilo styck. Det krävdes fyra personer för att få dem uppför trapporna. Tavlan är egentligen en japansk vikskärm”, berättar Leija Graf.

Rosenrummet

Slottets ljuvaste gästrum är rosenrummet, med sänghimmel och skira sidentyger. ”Det är Åkes mamma som har målat blomstertavlorna”, berättar Leija Graf.

Övre hallen

Statyn av solsångaren från Rhodos (en avgjutning från 1860-talet) sjunger för tre sorters marmor i den övre hallen. Den vita stenen är carrara, den gula siena och den gröna kolmårdsmarmor. Tavlan är en japansk vikskärm som köptes i par med den som hänger i salongen.

Badrummen

Alla sovrum har fått ett eget badrum, något som kunde bli verklighet tack vare flyttade väggar. Badkaren är i gjutjärn och i ett av badrummen fick man vänta med att montera dörren tills karet var på plats. I rummen finns badrockar och tofflor märkta ”anno 1680”, året då det var kungabröllop på Skottorps slott.

Röda matsalen

”Matsalen är så mycket empire man bara kan få fatt i. Väggarna är dekorerade med bilder från Titus triumfbåge liksom med vepor, som symboliserar fältherrarnas tält. Golvbrädorna av norrlandsfur är tretton meter långa. Vi kan sätta 40 personer vid bordet”, berättar Åke U:son Hellstedt.

ANNONS

Biblioteket

Biblioteket med sina takbjälkar för tankarna till England. Här finns allt en bokälskare kan drömma om. Bekväma soffor, en eldstad och infällda bokhyllor med hur mycket att läsa som helst. Och så en lönndörr, precis som det ska vara i ett slott.

Åke U:son Hellstedt och Leija Graf

Åke U:son Hellstedt: ”Jag är född och uppvuxen i Stockholm och i Södermanland. Jag flyttade till Skåne 1987 för närheten till kontinenten. Dessutom var Skåne det optimala för mig som hästuppfödare. Därefter har jag bott på en gård utanför Halmstad i 15 år innan vi tog över Skottorps slott. Jag har släkt och vänner i södra Sverige så det gör ju inte saken sämre.”

Leija Graf: ”Jag är ursprungligen finlandssvensk och uppvuxen i Helsingfors. I min ungdom studerade jag ekonomi på Stockholms universitet och därefter bosatte jag mig i Stockholm. Där har jag bott fram till förvärvet av Skottorps slott. Nu har jag två hem, Skottorp i Halland och lägenheten på Östermalm i Stockholm.”

Om slottet: ”Vår ambition är att bo på Skottorps slott så mycket som möjligt. Vi har båda jobb som vi kan ta med oss.”

Antal gästrum på godset: ”Det finns fyra gästrum med tillhörande badrum i slottet och ytterligare tolv i flyglarna.”

Djur: Påfåglarna Torbjörn och Ragnar. ”Det har funnits påfåglar på Skottorps slott sedan 1600-talet, så vi kan ju inte bryta traditionen. Vi brukar snacka med dem när vi promenerar i parken.”

Arbetar med: Han är i finansbranschen och har tidigare arbetat med hästuppfödning. Hon har grundat resebyrån Select Travel och fick 2009 ta emot medalj ur konungens hand för framstående entreprenörskap.

Om renoveringen av slottet: ”Den tog tio månader. Vi har i mesta möjliga mån använt oss av lokala hantverkare samt eget folk och är väldigt nöjda med resultatet. När det gäller de q-märkta delarna av slottet har renoveringen gjorts i nära samarbete med länsantikvarien och Kulturmiljö Halland. ”

Slottets uppvärmning

Att värma upp ett slott kan bli väldigt kostsamt. Skottorps slott har fördelen att värmas upp med biogas från gården intill.

”Slottet är ju i grunden ett stenhus, så när det är varmt fungerar det som ett ackumulatorbatteri. Då håller det värmen länge. Men blir det utkylt så tar det tid att värma upp det. Man får räkna med tre, fyra veckor för att få en behaglig inomhustemperatur. Därför var värmesystemet en stor fråga för oss inför köpet. Slottet behöver helt enkelt vara uppvärmt och det gäller alla dess rum, även gästrummen”, säger slottsherren Åke U:son Hellstedt.

Empire

Empiren pågick ungefär 1810-1840. Stilen karakteriseras av prakt och ståt och kallas ibland kejserlig. Den franska empiren förknippas oftast med Napoleon Bonaparte av Frankrike som var förtjust i det antika Rom och dess attribut.

Källa: Bukowskis

ANNONS