Mattias Rossköld varnar för att smittoläget bland personalen kan tvinga kommunen att dra ner på servicen.
Mattias Rossköld varnar för att smittoläget bland personalen kan tvinga kommunen att dra ner på servicen. Bild: Jari Välitalo

Stor frånvaro tvingar kommunen minska service

Kommundirektör Mattias Rossköld varnar för att smittoläget bland personalen gör att kommunen snart inte kan ”upprätthålla den service invånarna har rätt till”. De nuvarande rekordsiffrorna för pandemins utbredning i Halmstad gör att vissa arbetsgrupper har 50 procents frånvaro.

ANNONS
|

Som HP rapporterade i helgen ligger Halmstad på en sjundeplats bland landets kommuner sett till hur stor andel av invånarna som för tillfället är drabbade av covid-19.

LÄS MER:Södra Halland utmärker sig nationellt i smittspridningen

Detta märker också Halmstads kommun av som arbetsgivare. Inom flera förvaltningar har frånvaron bland personalen varit hög sedan före julhelgerna. I några fall har enskilda arbetsplatser till och med stängts tillfälligt.

– Generellt ligger sjukfrånvaron för tillfället på mellan 20 och 35 procent på förvaltningarna. Värst drabbad är hemtjänsten, där frånvaron inom vissa arbetsgrupper är uppåt 50 procent, säger kommundirektör Mattias Rossköld till HP.

– Vissa saker kan vi helt enkelt inte erbjuda i det läge vi har nu, fortsätter han.

ANNONS

Smittan är också utbredd bland invånarna i de olika kommunala verksamheterna, så att ännu mer personal riskerar att bli smittad.

– Kommunen har 9 000 medarbetare, som huvudsakligen bor i Halmstad, och med tanke på hur utbrett covid-19 är i just Halmstad löper de stor risk att smittas även utanför arbetsplatsen, menar kommundirektören.

På måndagen samlade han förvaltningscheferna för de mest ansträngda förvaltningarna – vilket innebär hemvårdsförvaltningen, barn- och ungdomsförvaltningen, utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen och socialförvaltningen.

Efter mötet konstaterade kommundirektören att det inom kort kan vara svårt att upprätthålla den kommunala service som invånarna har rätt till om situationen med hög frånvaro och många smittade fortsätter.

– Sedan tidigare har vi redan stängt ner mycket verksamhet, exempelvis badhuset och idrottsanläggningar, men det kan bli tal om ännu mer, flaggar han för.

Ni var tidigt ute med att stänga gymnasierna och i förra veckan var det högstadiets tur. Kan det bli aktuellt att stänga låg- och mellanstadiet en period för att förhindra att de yngre eleverna sprider smittan vidare?

– Det är prioriterat att hålla igång skolorna för de yngre, men vi följer givetvis de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger, säger Mattias Rossköld.

Vilka andra verksamheter kan ni då dra ner på om personalläget blir krisartat?

ANNONS

– Det är något vi får titta på när vi nu lägger upp olika scenarion. Allmänt handlar det om att vi tvingas sänka ambitionsnivån tillfälligt, men att vi hela tiden uppfyller lagens krav – exempelvis när det gäller biståndsärenden.

För att kunna vända utvecklingen poängterar han vikten av att alla hjälps åt med att följa restriktionerna.

– Även de som inte själva är smittade måste ju vara hemma om de har sjuka barn eller om någon annan i hushållet har symtom.

Samtidigt intensifierar kommunen arbetet med att prioritera verksamhet och förbereda för att kunna flytta personal.

Redan i dag jobbar förvaltningarna själva med att prioritera arbetsuppgifter, rekrytera vikarier och flytta om befintlig personal.

– Exempelvis har vi dragit ner på skolsköterskornas verksamhet, så att de i stället kan hjälpa vill med vaccinationer, säger kommundirektören.

Sedan en tid tillbaka har han varje vecka stämt av läget med de olika förvaltningarna.

– Men nu har jag aktiverat min egen krisstab och ska göra dagliga avstämningar.

ANNONS