Emma Gröndahl styr Hylte kommun från soffan i ”sitt vardagsrum”

Hylte har en kommunchef som kan bocka plåt, som troligtvis är yngst i landet på sin befattning och som bär på en passion för 1950-talskläder.

ANNONS
|

33-åriga Emma Gröndahls blev för en månad sedan fast anställd som högste tjänsteman i kommunen, med över tusen kommunanställda under sig.

Hon hade dessförinnan vikarierat på jobbet i drygt ett halvår, efter att företrädaren Per Borg avskedats sedan han valt en semesterresa till Thailand framför att stå på post när coronasmittan kom.

– Jag har alltid försökt vara på ställen där jag kan göra skillnad. Och försöker också göra det som jag brinner för, säger Emma Gröndahl, både om den nya rollen hon nu går in i och om de olika engagemang hon hittills hunnit med, trots sin förhållandevis låga ålder.

ANNONS

Ett av engagemangen har varit en politisk karriär. Emma Gröndahl var nära att nå en riksdagsplats 2014. För tre år fick hon en plats i Liberalernas partistyrelse, där hon suttit tills nu.

– Jag väljer att lämna partistyrelsen. Jag har just gett det beskedet till Liberalernas ledning.

Avhoppet sker, säger hon, utan påtryckningar om en eventuell konflikt mot rollen att vara högsta tjänsteman i en kommun.

– Jag vill visa att jag i första hand tänker på Hylte kommun och fokuserar mig på det stora uppdrag det är att vara kommunchef.

Emma Gröndahls karriärer kan sammanfatta så här:

1987: Född i Bollebygd i Västergötland, i närheten av Borås.

9-åringen: Engagerad i elevrådet redan på lågstadiet.

14-åringen: Beställde hem broschyrer från alla riksdagspartier (utom V) och bestämde sig för att gå med i LUF (Liberala ungdomsförbundet).

– Jag fick, då jag var engagerad för olika saker i elevrådet, hela tiden frågor om var jag hörde hemma politiskt. Jag tog reda på det. Jag fastnade för Folkpartiet, som det då hette, för att det så betonade individens frihet.

16-åringen: Bestämde sig för att flytta till familjens sommarhus i Mellbystrand, utanför Laholm och läsa modedesign på Apelrydskolan i Båstad.

ANNONS

– Näh! Efter några månader där insåg jag att jag vill ju jobba i samhället och med samhällsfrågor. Jag lyckades byta och få en plats på Osbecksgymnasiet i Laholm på samhällsprogrammet.

18-åringen: Var med och sparkade liv i den sovande elevkåren på gymnasieskolan. Men gjorde kanske ett större avtryck då hon tillsammans med en klasskamrat utförde ett elevarbete som gick ut på att få fler unga i Laholm att gå på den egna kommunens gymnasieskola, istället för att söka sig till Halmstad.

– Skolan hade i flera år tappat elever. Vi åkte runt till alla högstadieklasser i Laholm och pratade.

Vid slutet på läsåret fick Osbecksgymnasiet många fler sökande än tidigare.

19-åringen: Folkpartiet i Laholm hade upptäckt att de hade en engagerad medlem på Osbeck och satte i kommunvalet 2006 upp Emma Gröndahl på plats 5 på sin valsedel.

– Jag drev ingen egen kampanj, men kryssades ändå in i fullmäktige. Jag var yngst där.

19-åringen: Efter gymnasieskolan startade Emma Gröndahl tillsammans med ett par vänner en inredningsbutik. Det kommunalpolitiska engagemanget fortsatte.

23-åringen: Började läsa statskunskap på högskolan. Startade också tillsammans med sin blivande man ett företag som tillverkade takkonstruktioner.

– Jag jobbade på fabriken. Jag är rätt bra på att bocka plåt.

ANNONS

Säger också:

– Det gav mig bra erfarenheter av att starta och driva företag. De har jag nytta av nu.

27-åringen, för sex år sedan: Nytt valår. Var uppsatt på plats 2 (efter Bengt Eliasson) på den halländska L-valsedeln för riksdagsvalet och drev en egen personvalskampanj som var nära att gå i hamn.

– Jag lyckades inte få tillräckligt många kryss.

Det årets sommar hade Emma Gröndahl också avslutat sina universitetsstudier, med en utbildning kring offentlig förvaltning. Hon sökte, efter att inte ha kommit till riksdagen, ett vikariat hos Hylte kommun.

– Jag ville inte fortsätta att på företaget i Laholm.

I Hylte fick hon i praktiken tre jobb eller arbetsuppgifter: Att vara nämndssekreterare, utredare och internationell samordnare med EU-anknutna uppgifter.

– Om jag varit i Hylte tidigare? En gång hade jag besökt tågdagarna, jag hade varit här och kampanjat inför ett val och blivit förtjust i kantarellrondellen. Jag tyckte Hylte var spännande. Både för att det är liten inlandskommun och för att jag upplevde en slags gnosjöföretagaranda. Här finns orter som Torup, Kinnared och Unnaryd, vilka påminner om Laholm med sitt Hishult, Knäred och Veinge, i det att de vill vara starka, känna stolthet och vara en egen hembygd.

ANNONS

Det var ett vikariat hon fått. Men det dröjde inte länge innan hennes chef uppmanade henne att söka ett annat jobb som just då kom till i kölvattnet på flyktingkrisen och i samarbete med övriga länet. Det var att bli projektledare för Integration Halland. Emma Gröndahl fick jobbet och kände sig utvald och sedd för sitt kunnande och ambitioner.

”Det är fantastiskt att vi med hjälp av EU-medel kan bygga upp en organisation där vi får till en bra samverkan över kommungränserna”, rapporterade Emma Gröndahl till HP, något år in på projektet och när ytterligare tre återstod.

När också dessa år var till ända blev hon snart befordrad till kanslichef på kommunhuset.

Och, sent i höstas, meddelade kommunrådet Ronny Löfquist i Hylte att kommunstyret inte ville annonsera ut den vakanta kommunchefstjänsten, eftersom ”det ändå är Emma Gröndahl som vi vill ge jobbet till”.

Nu förfogar hon över ett ganska stort kontorsutrymme, som av hennes inredningsambitioner mer påminner om ett vardagsrum. Hon säger att hon vill ha fint omkring sig. Skrivbordet är liksom tryckt in i ett hörn, för att framträda så lite som möjligt.

– Jag tycker inte om att sitta där. Jag tar hellre laptopen i knät och sätter mig i soffan.

ANNONS

Fritiden?

– Åh, jag har ju egentligen inte så mycket sånt. Men jag har alltid gillat och gillar fortfarande att åka runt på loppis och fynda saker. Klänningar är ett stort intresse, jag samlar spå vintage.

ANNONS