Personal befarar oro och stress med nytt schema

Kritiken mot det planerade hälsoschemat är massiv bland vårdpersonalen i hemvårdsförvaltningen. 1 500 anställda har skrivit på protestlistor.
– Det här kommer bara att skapa stress och sjukskrivningar, säger fem undersköterskor som HP har träffat.

ANNONS
LocationHalmstad||

Hälsoschema och heltid som norm är något som har diskuterats ett bra tag inom vården. Införandet har lett till både kritik och protester på många håll i landet, bland annat i grannkommunen Hylte.

LÄS MER:Nya hälsoschemat rör upp känslor: ”Många mår fruktansvärt psykiskt dåligt”

Även i Halmstad, där planen är att införa arbetssättet till våren, är oron stor. Undersköterskorna Adel Bagoly, Mia Sonemyr, Vivianne Sävlind, Ulrika Karlsson, Annika Nerman och, uppskattar de, omkring 98 procent av deras kollegor inom hemvårdsförvaltningen är kritiska.

– Vi förstår inte varför man vill införa ett system som i princip ingen vill ha och som bara kommer att leda till försämringar. Det här är inte hållbara schema utan de kommer bara att leda till stress, oro, sjukskrivningar och uppsägningar, säger Annika Nerman.

ANNONS

Kortare pass – men fler

Enkelt förklarat innebär hälsoschema att alla jobbar kortare, men fler pass, än i dag.

– Det är sämre. Visst kan långa pass vara skadligt, men ett stort antal pass är också skadligt för man behöver återhämtningen. Vi som jobbar natt måste dessutom sova dagtid och med fler pass tvingas vi göra fler dygnsvändningar, säger Mia Sonemyr.

En annan effekt av det nya arbetssättet är att arbetsgivaren får möjlighet att använda en del av arbetstiden som ”resurs”. Det innebär att personalen ska infinna sig där de behövs och alltså kommer att rotera på fler arbetsplatser.

– Arbetsgivaren har rätt att använda upp till 20 procent av vår arbetstid som resurs. Dessa pass kan förläggas på andra boenden eller inom hemtjänsten vilket gör att man inte riktigt vet var man hamnar och det skapar också sämre kontinuitet för vårdtagarna, säger Adel Bagoly.

– Trygghet för våra kunder blir ju sämre när de får fler ansikten att hålla reda på, tillägger Ulrika Karlsson.

Efterlyser lyhördhet

Undersköterskorna är inte heller särskilt positiva till att heltid ska vara tvingande.

– Visst är det bra att man får jobba heltid, men det ska vara frivilligt. Den som i dag har en deltidstjänst och vill vara kvar på den får det. Men om man vill byta tjänst så måste man börja jobba 100 procent och det är inte alla som orkar det. Samma sak gäller för nyanställda, de ska jobba heltid, säger Vivianne Sävlind.

ANNONS

Personalen tycker inte att vare sig facket eller arbetsgivaren har varit särskilt lyhörd för deras åsikter och tankar.

– Vi har en massa erfarenhet, så varför inte lyssna på oss, säger Mia Sonemyr.

– Vi kunde ha varit med och utveckla ett schema som verkligen hade blivit hållbart och som hade gynnat alla parter, tillägger Annika Nerman.

Nämndens ordförande förvånad

Nyligen uppvaktade några av undersköterskorna politikerna i hemvårdsnämnden. Vad effekten av det blir är ännu oklart, men Ann-Charlott Mankell (M), ordförande, är förvånad över kritiken.

– Den uppfattning vi har fått är att både facket och SKR (Sveriges kommuner och regioner, reds anm) är positiva till detta, men de verkar ju ha helt olika bilder. Så man undrar ju om facket har haft en dialog med arbetstagarna, säger hon.

Att de som ska utföra jobbet är så pass kritiska beskriver hon som oroväckande.

– Vi måste ha nöjda medarbetare för att de ska kunna göra ett bra jobb och för att vi ska ses som en attraktiv arbetsgivare.

Så vad händer nu?

– När det gäller heltid som norm är det reglerat i kollektivavtalet. Vi har länge arbetat efter rätten till heltid och anser att de som vill jobba heltid ska få göra det, säger Ann-Charlott Mankell men tillägger att hon håller med om att det inte är bra att tvinga någon och att en lösning kanske kan vara att ha en generös inställning till tjänstledighet.

ANNONS

Däremot, när det gäller hälsoschema, är tanken att nämndens presidium skar träffas efter helgerna för att diskutera saken.

– Vi får gå igenom vad vårt nästa drag ska bli, och vi måste också ha en dialog med facket, för så här kan vi inte ha det. Risken är att vår personal slutar, säger hon.

LÄS MER:Många mår redan så dåligt att de sagt upp sig eller funderar på det

LÄS MER:Många duktiga medarbetare är nu på väg att lämna, på allvar

ANNONS