Corona satte stopp för kulturen – men kom med lärdomar

Coraonåret 2020 har teatersalongerna ekat tomma och konsertscenerna varit ovanligt tysta. Kulturvärlden fick en riktig käftsmäll och underhållningsbranschen drabbades hårt av pandemin som följdes av restriktioner och förbud. Några av Halmstads lokala kulturaktörer sammanfattar kaosåret.

ANNONS
LocationHalmstad, Tylösand||

I mars kom ett besked som skakade hela kultursverige. Regeringen beslutade att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer, kort därefter sänktes gränsen ytterligare till 50 personer. Panik uppstod, kulturen är till stor del beroende av sin publik men i år skulle det knappt finnas någon möjlighet att samla en publik. Ett halvår senare sänktes gränsen ännu en gång till åtta personer.

Hallandsposten har bett tre stora aktörer inom musik, scenföreställningar och konst sammanfatta kulturåret 2020. Halmstads Teaters chef Henrik Drakenberg fick frågan om vad som varit den största smällen under året:

– Självklart var det då i mars när Folkhälsomyndigheten och regeringen beslutade att stänga ner så mycket. Situationen var helt ny för oss alla och vi fick upprätta en krisstab för att undersöka hur vi skulle kunna stötta våra arrangörer och artister och hur vi skulle kunna informera våra gäster, säger han.

ANNONS

Allt ställdes in

På Hotel Tylösand brukar sommaren präglas av musik och liveframträdanden. Inför säsongen var stora namn som The Ark och Alphaville bokade till Solgården. Inget blev som planerat och i mars upplevde man samma tunga bakslag som teatern.

– Vi satt i ledningsmöte varje dag och försökte komma fram till vad vi skulle göra, säger VD Elisabeth Haglund.

Ingen av de planerade konserterna kunde bli och det skulle inte gå att genomföra de klassiska after beach-festerna. Men det var aldrig något alternativ att låta det vara tyst på Hotel Tylösand.

– Trots allt hade vi en god hotellbeläggning men hela musik- och nöjesdelen är vår image. Vi vill ha musik, det finns i vårt DNA, säger Elisabeth Haglund.

LÄS MER:Svemestertrend lyfter Hotel Tylösand i kristider

LÄS MER:Hotel Tylösand ställer in konserter, after beach och nattklubb på grund av corona

Alternativet blev att ersätta de stora evenemangen med det som fick namnet ”sommarchill” med lugnare livemusik och bordsservering.

– Det slog väldigt väl ut, i relation till att det knapp gick att genomföra något. Men vi tappade drygt hälften av vår omsättning på det som vi kallar ”food and bevrage” där nattklubb och konsert ingår. Då var ändå restaurangerna välbesökta även om vi hade färre sittplatser. Totalt sett var tappet stort, säger hon.

LÄS MER:”Musikscener är en bristvara i Halmstad”

LÄS MER:Så har livemusiken spelats i Halmstad i sommar

Utmaningar och framtidshopp

På Halmstad teater syns coronapandemin i besökssiffrorna. När teatern tvingades stänga i november efter skärpta restriktioner hade man tagit emot drygt 16 000 besökare under hela året jämfört med 43 500 besökare under samma period 2019.

ANNONS

– Jag skulle sammanfatta året som en utmaning för oss alla. Både för oss som jobbar på teatern och för våra arrangörer och gäster. Samtidigt har det varit väldigt lärorikt att titta på hur vi har agerat för att hantera läget, säger Henrik Drakenberg.

Det är väldigt lärorikt att titta på hur vi har agerat.

Musikalen Grease, scenshowen med Pernilla Wahlgren och flera stand up-föreställningar, för att bara nämna några, har bokats om till framtiden. Nu hoppas man att de inte behöver flyttas ännu längre fram och att teatern ska kunna öppna igen till våren.

– Jag tror att människor har saknat att komma ut och få uppleva något. Det kan vara att skratta eller gråta tillsammans till något som händer på scenen, att få uppleva känslor helt enkelt. Jag tror det är jätteviktigt, för många är det ett sätt att komma från vardagen, säger Henrik Drakenberg.

LÄS MER:Halmstad stänger flera kommunala verksamheter

LÄS MER:Konserter ställs in på teatern och arenan

Färre utställningar och besökare

Museum och konstens värld är inte lika beroende av att kunna samla publiken samtidigt och har därför inte drabbats lika hårt av publiktaket. Däremot har coronapandemin inte gått Mjellby konstmuseum omärkt förbi.

Utställningar har ställts in och antalet besökare har varit färre. Precis som teatern och andra kommunala verksamheter stängde Mjellby konstmuseum i början av november. Fram tills dess hade museet haft drygt 13 000 besökare jämfört med nästan 20 000 på samma period förra året.

ANNONS

Jag tror att vi har flytta fram vår position jättemycket när det gäller att göra materialet tillgängligt.

– I somras hade vi ganska höga besökssiffror ändå, nästan lika många som under förra sommaren, så vi har haft ett litet tapp jämfört med många andra museum. När vi i somras hade tappat 25 procent av våra besökare låg rikssnittet på en minskning med 60 procent. En av anledningarna kan vara att vi ligger i Halmstad och att det kommer hit mycket folk som hemestrat, säger musei- och enhetschefen Karolina Peterson.

LÄS MER:Satsning på dubbelbiljett till museer föll väl ut

LÄS MER:Mjellby konstmuseum renoveras för 32 miljoner

”Tvingats lära oss”

Med alla dessa motgångar kommer också en hel del lärdomar. Både teatern och konstmuseet har snabbt lärt sig att hantera den digitala scenen, något som de kommer ha nytta av även efter pandemin.

– Jag tror att vi har flytta fram vår position jättemycket när det gäller att göra materialet tillgängligt. I det långa loppet kommer det säkert bidra till att vi får mer kultur i olika former, säger Karolina Peterson som ger som exempel att man nu när museet är stängt spelar in workshops i videoform.

– Vi har tvingats lära oss hur man gör. Den utvecklingen som vi gjorde på en månad hade annars tagit oss fler år, det är fantastiskt, fortsätter hon.

– Det är väldigt lärorikt att titta på hur vi har agerat, framförallt med den digitala biten som vi valde att satsa extra på. Vi har möjligheten att hjälpa till och sända digitala möten. Förfrågningarna om det har mer än mångdubblats. Att jobba med det har varit roligt och utvecklande, säger teaterchef Henrik Drakenberg.

ANNONS

På Hotel Tylösand är förhoppningarna inför nästa år höga. Evenemangen och konserterna som inte gick att genomföra under sommaren är ombokade till nästa år. Konceptet ”sommarchill” var så lyckat att Elisabeth Haglund funderar på att låta det leva vidare i någon form. Men mest av all längta hon efter att kunna återgå till det normala.

– Häromdagen ringde ett sällskap som redan ville boka bord till after beach nästa år. Det är verkligen lång framförhållning men väldigt trevligt, säger hon.

Saknar du livemusiken?

Hallandsposten har sänt ett par konserter under året, de finns fortfarande tillgängliga att se:

Artister som Amanda Aasa, Alex Kron och Kvartiåtta uppträdde live under den streamade konserten ”Kulturen tystnar aldrig” som anordnades i april. Se den här!

Festivalen var en succé och fick en uppföljare i september med artister som bland annat Mollie Minott, Honeyburst och Anton Wernebäck. Se den här!

ANNONS