Jennie Vidal trivs bra på nya jobbet efter ett omtumlande år

2020 var ett omvälvande år för Jennie Vidal. Mitt under brinnande coronapandemi fick hon sluta som hemvårdschef i Halmstad. Nu, åtta månader senare, stormtrivs hon på sitt nya toppjobb i grannkommunen Ljungby.

ANNONS
|

– Från början tänkte jag att jag skulle lära mig namnen på alla fantastiska sjöar i Ljungby. Våra konferensrum är nämligen döpta efter sjöar. Men sen fick jag reda på att det finns typ 180 sjöar och vattendrag i kommunen, så jag gav upp, säger hon med ett skratt.

Det är inte bara nya geografiska platser som Jennie Vidal har behövt bekanta sig med den senaste tiden. För snart ett halvår sedan tillträdde hon som kommundirektör – kommunens högste tjänsteperson – i Ljungby.

– Jag trivs fantastiskt bra och jag har blivit så väl bemött av organisationen, medarbetarna och politikerna, säger Jennie Vidal.

ANNONS

Någon mjukstart blev det inte. Hon kastades in i den småländska grannkommunens övergripande arbete med budget, översiktsplan och framtidsvisioner. Covid-19 satte också sin prägel på det hela, förstås.

– Det är en väldigt annorlunda tid att vara ny på jobbet. Man är van vid att alltid skaka hand när man presenterar sig. Det har man inte kunnat göra nu, utan det har varit mycket digitala möten, säger Jennie Vidal.

Hur är det att chefa över medarbetare som sitter hemma?

– Som chef har du ansvar för arbetsmiljön även om de anställda jobbar hemifrån. Det är inte alla som mår bra av att jobba hemma under lång tid. Så det är viktigt att följa upp. Den sociala distanseringen får inte bli en social isolering.

Till sin storlek har Ljungby kommun drygt 28 000 invånare, och är med andra ord lite större än Laholm. Ursprungligen är Ljungby känd som en industriort, men på senare år har allt fler småföretag börjat poppa upp.

– Det finns ett stort engagemang i näringslivet. Det brukar pratas om Gnosjöandan (ett inslag i kulturen som kännetecknas av driftighet och småföretagande, HP:s anmärkning), men man kan verkligen prata om Ljungbyandan också, säger Jennie Vidal.

Två extraordinära händelser

HP har försökt få till en intervju med Jennie Vidal sedan hon slutade på Halmstads kommun. Under rekryteringsprocessen till sitt nya jobb avböjde hon att medverka, och när det väl blev klart uppgav hon att hon ville lämna Halmstad bakom sig.

ANNONS

Nu, ett drygt halvår senare, ställer hon upp i tidningen – dock efter viss övertalning. Hon vill att kommunalråden i Ljungby medverkar och att eventuella frågor om vad som hände i Halmstad mejlas till henne i förväg. Det blir inget med det sistnämnda.

Mötet sker den 8 december på Gästgivaregården. Restaurangen ligger ett par hundra meter från kommunhuset i Ljungby och brukar frekventeras av Jennie Vidal och hennes kollegor tillika chefer i den politiska ledningen.

En vecka tidigare hade överhörda samtal inne i lokalen troligen kretsat kring kurvor, vaccin och råd inför jul. Men den aktuella dagen höll kommunen på att hantera en ny extraordinär händelse: En 17-årig pojke som försvunnit spårlöst.

– Försvinnandet är i huvudsak en polisiär angelägenhet. Men kommunen har stöttat upp i sökandet och även jobbat med krisledning kopplat till de elever, föräldrar och anhöriga som påverkas av händelsen, berättar Jennie Vidal.

Det plingar till i hennes telefon. Blixtsnabbt scannar hon av om det är en uppdatering om det mystiska försvinnandet innan hon tillägger:

– Men vår roll kan förändras snabbt beroende på vad som händer.

Hur påverkas ett mindre samhälle som Ljungby när ett barn försvinner?

– Många här känner ju varandra, en känner någon som känner någon. Det kan vara grannens barn eller grannens kompis barn. Jag tror det känns närmare på så sätt, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Närheten gör också att engagemanget ökar. Det har varit fantastiskt fint att se hur Ljungby har slutit upp. Häromdagen köade folk i över en timme för att få en karta så de kunde hjälpa till i sökandet efter pojken.

Den 26 december har pojken fortfarande inte hittats.

”Jennie var rätt person för oss”

Ljungby kommun styrs av de fyra Allianspartierna M, C, L och KD. I opposition sitter Socialdemokraterna. De ideologiska skillnaderna till trots berättar kommunalråden att stämningen dem emellan är god.

– Rent arbetsmässigt är vi jättegoda vänner. Ljungby är så pass litet att man måste hålla sams, särskilt när det gäller större frågor så måste vi vara överens för att landa i något som blir bra över tid, säger Anne Karlsson (S), oppositionsråd.

Rekryteringen av Jennie Vidal är ett exempel på en fråga där det rådde bred samsyn, berättar Magnus Gunnarsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Facken var överens, tjänstemannagruppen var överens och den politiska gruppen var överens. Vårt mål är att bli 35 000 invånare år 2035 och det var en tydlig bild att Jennie kan dra oss dit, säger han.

– För mig var Jennies tillitsbaserade ledarskapsstil viktig. Att personal uppmuntras och ges utrymme att ta egna initiativ, snarare än detaljstyrs, som under ett mer hierarkiskt ledarskap, säger Anne Karlsson.

ANNONS

Hur förhöll ni er till det som hade hänt i Halmstad med hennes entledigande och efterspelet i media?

– Det hade egentligen redan hänt när vi kom i gång med vår rekrytering. Så det var ju något som låg i vår backspegel då. Men efter en transparent kommunikation oss emellan kände vi att det inte fanns något mer att fråga om, säger Magnus Gunnarsson.

Har lämnat Halmstad bakom sig

Någon transparens gentemot medier kommer däremot inte på fråga. Jennie Vidal vill fortsatt inte kommentera sitt entledigande i Halmstad.

– Jag är stolt över mina tolv år i Halmstad och i synnerhet över det goda resultat som hemvårdsförvaltningen levererat. Jag är också tacksam för allt stöd jag har fått. Jag etablerade kontakter med många fina människor som jag arbetade med. Det kommer jag att bära med mig framöver, säger Jennie Vidal.

Som hemvårdschef i Halmstad tog hon emot flera utmärkelser. Hon omhuldades av politiker i sociala medier, fick toppbetyg i medarbetarenkäten och när hon fick sluta skickade medarbetare in protestlistor. Beslutet att skilja henne från sin tjänst kritiserades också av samtliga organisationer i KPR, det kommunala pensionärsrådet.

Kommunstyrelsen angav att hon inte hade deras förtroende att leda förvaltningen under coronakrisen. Exakt vad som föranledde entledigandet förblev höljt i dunkel. Enskilda, kritiska politiker förde fram olika uppgifter och teorier, men dessa dementerades av kommunstyrelsen.

ANNONS

Hur var det att behöva lämna hemvårdsförvaltningen på det sättet som det blev?

– Jag har lagt det bakom mig och fokuserat framåt. Jag känner att jag trivs jättebra här i Ljungby.

Vilken förklaring fick du till beslutet att entlediga dig?

– Jag kommer inte gå in på det i intervjun.

Är det inte dags att berätta din version av vad som hände?

– Som sagt, jag har lagt det bakom mig. Jag är mycket stolt över det fina resultat som vi tillsammans åstadkommit i hemvårdsförvaltningen. Nu fokuserar jag framåt i min nya roll som kommundirektör i Ljungby kommun.

Som kommundirektör i Ljungby tjänar Jennie Vidal 93 000 kronor i månaden.

LÄS MER: Jennie Vidal har fått nytt jobb

LÄS MER: Anställda lämnade över protestlistor mot att Jennie Vidal fick sluta

LÄS MER: Föreningar uttrycker stöd för sparkad chef

LÄS MER: Fabio Ishaq (SD) om att avsätta Vidal: ”Jag känner mig lurad”

ANNONS