Ny serie: Kjell Wigers går till botten med varför de halländska orterna heter som de gör

135 ortnamn har det blivit i Västsverige – och 25 av dem från Halland. Nu drar vi igång en serie där Kjell Wigers, känd från tv, berättar varför Kärleken heter Kärleken och att Slöinge kan ha fått sitt namn efter en stenkastande präst i Eftra.

ANNONS
|

LÄS MER:Kjell Wigers, expert på ortnamn: ”Kärleken kommer från ett gammalt torp”

Kanske var det den där gymnasieläraren som var så kunnig på etymologi, alltså läran om ordens ursprung, som förde över intresset för ortnamn på Kjell Wigers. Men det var inte förrän många år senare, när han hade ”klippt till med avtalspension” från Sveriges Television som han började göra inslag om ortnamn för Västnytt. Serien – som drog igång i början på 2000-talet – blev populär, och till slut kunde han räkna in en nätt liten svit på 135 avsnitt.

Bild: SVT

– Det är ju ett tag sedan de sändes, men det händer fortfarande att folk stoppar mig på gatan och frågar varför exempelvis Lindome heter Lindome, säger Kjell Wigers och tillägger att vissa av inslagen fortfarande ligger på nätet.

ANNONS

– Googla på ”kjell wigers”. Då kan ni också hitta en norsk psykiater med samma namn. Det är inte jag.

Merparten av orterna har fått sitt namn av något utmärkande i den omgivande naturen, eller av någon som varit på platsen.

Kjell jobbade i många år på SVT och gjorde samhälls-, ekonomi- och kulturprogram. Och när han var ute på uppdrag och passerade ställen som Huds moar, Humse Lynga, Vinköl och Larv så blev han nyfiken på varifrån namnen kom.

– Institutet för språk och folkminnen i Uppsala är en guldgruva, där finns mycket att hämta. Men de har inte information om alla ortnamn, så jag har också fått leta i andra historiska källor, såsom Landsarkivet, berättar Kjell Wigers och fortsätter:

– Merparten av orterna har fått sitt namn av något utmärkande i den omgivande naturen, eller av någon som varit på platsen, ofta en fornnordisk mansperson. Fyllinge heter så för att ån brukar svämma över och bli full, medan det i Böckerass vid Fjärås har bott en böckare, alltså en tunnbindare.

Kjell har också skrivit flera böcker om ortnamn (se faktaruta) och nu ska han alltså skriva om de halländska i Hallandsposten och Hallands Nyheter. Så häng med på historiens vindlande vägar som bär ända fram till Kärleken!

Kjell Wigers.
Bild: Privat

Kjell Wigers

Ålder: 81 år.

Bor: Uppvuxen i Stockholm och Hälsingland. Bodde i Chile i början av 1970-talet, och när han återkom därifrån – efter att Pinochet tagit över och infört diktatur – flyttade han till Göteborg, där han har bott sedan dess.

Familj: Hustrun Mia Gerdin, journalist på Sverige Radio, på P1:s kulturredaktion.

Har gett ut: ”Köttkulla, Fyllinge, Sexdrega: ortnamn i västra Sverige. (2008). 2010 kom ”Världens namn, platser och deras betydelse”. Där kan man bland annat få lära sig att Wales huvudstad Swansea inte har något med vare sig svan eller sjö att göra, utan har namn efter den danske kungen Sven Tveskägg, som levde 960–1014 och som grundlade Lund.

Är också intresserad av: Besöker kyrkogårdar varthän i världen han kommer. ”Jag tycker om lugnet, och det faktum att man verkligen träffar de bofasta… Det finns mycket man kan notera på kyrkogårdar, bland annat hur kvinnor oftast bara är tillbehör till en man, såsom ”älskad maka till hovrättsrådet…”. Även intresset för kyrkogårdar har blivit en bok: ”Möten med kända och okända på Göteborgs kyrkogårdar” (2004)

Fick 1998: Sveriges Televisions stora språkpris.

ANNONS