Håkan Wester från Suicide Zero tar emot checken från Hallandsposten på 33 000 kronor av tidningens säljchef Martin Möllborn. ”Det är många som har det tufft runt jul och nyår och kan HP vara med och hjälpa till på något vis vill vi det”, säger Möllborn.
Håkan Wester från Suicide Zero tar emot checken från Hallandsposten på 33 000 kronor av tidningens säljchef Martin Möllborn. ”Det är många som har det tufft runt jul och nyår och kan HP vara med och hjälpa till på något vis vill vi det”, säger Möllborn. Bild: Jari Välitalo

Han jobbar för att minska självmorden: ”Extra viktigt efter detta året”

Efter ett självmordsförsök av en nära bekant för fem år sedan engagerade sig Håkan Wester i organisationen Suicide Zero. Ett arbete som blivit extra viktigt under den rådande pandemin.
– Den psykiska ohälsan kan bli mångdubbelt svårare under en pandemi, säger han.

ANNONS
|

Den ideella organisationen Suicide Zero jobbar med att minska självmorden i Sverige, bland annat genom att lyfta frågan och öka kunskapen kring psykisk ohälsa – bland allmänheten och bland politiker och myndigheter.

– Det är 1 500-1 600 personer som begår självmord i Sverige om året och varje självmord är ett misslyckande för alla, säger Håkan Wester.

Halmstadbon Håkan Wester engagerade sig i Suicide Zero efter ett självmordsförsök hos en nära bekant 2015.

– Det var många känslor som far upp i huvudet. Frustration, ilska, ångest och sömnlöshet. Jag fick snabbt många frågor jag ville ha svar på och jag kände att jag ville lära mig mer. Det är lätt att tänka att det inte drabbar ens närhet men detta gjorde att jag kände att jag ville göra något.

ANNONS

Håkan Wester tror också att Suicide Zeros arbete blir extra viktigt under och efter rådande pandemi.

– En pandemi kan göra det mångdubbelt svårare och jag tror det kommer fortsätta att visa sig framöver med arbetslöshet, konkurser och förlorande av nära och kära. Det finns så många vägar som kan bära till ytterligare psykisk ohälsa.

Även högtider som jul och nyår kan kan var en tid som är extra tuff, med nyårsdagen som den dagen då flest människor tar sina liv i Sverige. Det är en av anledningarna till att Hallandsposten under fredagen skänkte 33 000 kronor till Suicide Zero.

– Vi inser att det är ett stort samhällsproblem man pratar väldigt lite om. Med det året som är bakom oss och med jul och nyår framför oss ville vi vara med och hjälpa till på något vis i det jobb som Suicide Zero gör, säger Martin Möllborn, säljchef på Hallandsposten.

Något som blir till stor hjälp enligt Håkan Wester.

– Det är fantastiskt. Det gör att vi kan fortsätta vara offensiva i att komma ut mer och nå ut till fler med vårt budskap, säger han.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Mår du dåligt? Eller är du orolig för en vän eller anhörig som mår dåligt? Det är viktigt att aldrig lämna en person som mår dåligt ensam. Om läget är akut ska man alltid ringa 112 eller vända sig till närmsta psykiatriska akutmottagning.

Det finns även flera hjälplinjer och stödsajter dit man vända sig om man själv eller någon man känner mår dåligt:

Minds självmordslinje

Självmordslinjen har öppet dygnet runt. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt.

Minds föräldratelefon

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10–15. Mer information finns här.

Jourhavande medmänniska

De har en telefonjour som är öppen för alla. De finns för att stötta, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns på telefonnummer 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 och 06 och på deras hemsida.

Bris

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om det du behöver hjälp eller stöd med. Numret är 116 111 och är linjen är öppen alla vardagar mellan 9–12 och 14–21. Det är gratis och du får vara anonym.

Spes

Anhöriga till personer som tagit sitt liv kan vända sig till Spes för stöd och hjälp. De som svarar har själva mist någon i suicid. Numret är 020-18 18 00 och de har öppet alla dagar mellan klockan 19 och 22. Mer information finns på www.spes.se.

1177

Vårdguiden kan svara på frågor om psykisk ohälsa. På hemsidan går det också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt.

Kyrkans SOS

Telefonjouren som nås på 0771-800 650 är öppen vardagar mellan 13–21 och helger mellan 16–21. Linjen är bemannad av volontärer och är öppen för alla. De driver även webbtjänsten SOS-brevlådan.

ANNONS