En oenig nämnd har beslutat att lägga ut delar av måltidsservice, städ samt fastighetsnära tjänster på en privat aktör. Till vänster Gun-Britt Löfdahl (S) och till höger Staffan Svensson (C).
En oenig nämnd har beslutat att lägga ut delar av måltidsservice, städ samt fastighetsnära tjänster på en privat aktör. Till vänster Gun-Britt Löfdahl (S) och till höger Staffan Svensson (C). Bild: HP/Arkiv

Delar av mat och städ läggs ut på privat aktör

Beslut har fattats om att tio procent av den kommunala servicen som rör måltider, städ och fastighetstjänster ska läggas ut på en privat aktör. I nuläget är det oklart om det innebär att jobb försvinner. Beslutet var dock inte enigt.

ANNONS
LocationHalmstad||

Servicekontoret har via en förstudie undersökt möjligheten att lägga ut delar av verksamheten på entreprenad. Det handlar om måltidsservice, städning och fastighetsnära tjänster inom olika kommunala verksamheter som skola, förskola, äldreomsorg, idrottshallar och bibliotek.

I dagsläget sköter kommunen själv all denna verksamhet. Tanken är att tio procent ska tas över av en privat aktör i ett försök att se om denne klarar av att bedriva servicen billigare än kommunen, men med samma kvalitet.

Sofieberg och Ranagård först ut

I ett första skede är det Sofiebergsområdet som blir försökskanin, följt av Ranagård.

Staffan Svensson (C), ordförande i servicenämnden, är positiv till lösningen men säger också att den inte är helt lätt att genomföra.

ANNONS

– Det kommer att ta tid, vi har pratat med andra kommuner som gjort detta och det som framkom var att man måste göra en ordentlig och genomarbetad upphandling med en tydlig kravspecifikation. Därför uppskattar vi att det kommer att ta två år innan vi kan skriva avtal med en eller flera leverantörer.

Om det nu är så krångligt, är det då verkligen värt besväret?

– Absolut, det är det. Vi kan inte utföra allt själva i kommunal regi och säga att vi är bäst, för det vet vi inte. Vi kan inte lova att detta blir ekonomiskt lönsamt, men målet är att det ska bli mer effektivt.

Oklart hur personalen påverkas

Finns det en risk för att ni måste dra ner på personal?

– Så kan det vara, det vet vi inte än. Men vi tror och hoppas att man i så fall kan få möjlighet att få anställning i det nya, för som vi ser det måste det till en extern leverantör som får etablera sig i Halmstad.

Så i princip kan kommunen behöva göra sig av med tio procent av personalen inom de här serviceområdena?

– Nej, det ser jag inte framför mig. Ranagård är ett nytt område så där kommer mer personal att behövas.

ANNONS

Inte eniga

Politikerna i servicenämnden var inte eniga i beslutet. Socialdemokraterna yrkade på avslag och valde att reserverade sig. Vänsterpartiet, som inte har någon ordinarie ledamot i nämnden och därför inte får rösta, lämnade en protokollsanteckning om att partiet stöttar S i frågan.

– Vi ser en risk att detta blir dyrare i stället för billigare, och det har vi inte utrymme för i budgeten. Vi sa även nej till förstudien, som kostat närmare en halv miljon, säger Gun-Britt Löfdahl (S), vice ordförande och tillägger:

– Vi har inte riktigt sett hela resultatet av den omorganisation vi gjort inom FM-service och att nu lägga ut den här delen gör att det blir rörigt och svårare att hålla ihop helheten. Vi ser också att i den kris vi befinner oss i är det bättre att ha sådan här service i egen regi, så att man kan ha mer kontroll.

Servicenämnden har sedan tidigare upphandlat delar av både IT-service och kommuntransport.

ANNONS