Drotts tränarduo Johan Hedlund (längst fram) och Thomas Sivertsson får inte börja träna kollektivt med sitt lag trots allt.
Drotts tränarduo Johan Hedlund (längst fram) och Thomas Sivertsson får inte börja träna kollektivt med sitt lag trots allt. Bild: Johan Persson/arkiv

Drotts ilska efter kommunens besked: ”Nästan chockartat”

Halmstads kommun fortsätter att hålla sina idrotts- och fritidsanläggningar stängda. Beslutet kommer samma dag som Folkhälsomyndighetens nya coronadirektiv öppnar för att idrottare som är 16 år och äldre får börja träna igen.
– Väldigt oväntat. Nästan lite chockartat, säger HK Drotts herrtränare Johan Hedlund om beskedet från kommunen.

ANNONS
LocationHalmstad Arena||

Folkhälsomyndighetens nya nationella föreskrifter, som trädde i kraft på måndagen, gör det möjligt även för äldre ungdomar och vuxna att träna ”på ett sätt som minimerar risken för smitta”.

Det innebär bland annat att, om det är möjligt, genomföra aktiviteten utomhus, att träna i mindre grupper med avstånd till varandra och att byta om hemma.

Drotts handbollsherrar, som ledde division 1 södra när seriespelet avbröts i slutet av oktober, hade därför planerat att börja träna igen på måndagen. Även flera fotbollslag, som Halmstads BK:s och BK Astrios damer, hade tänkt börja träna igen i veckan.

Men samtliga stoppas nu efter måndagens besked från Halmstads kommun att fortsatt hålla alla idrotts- och fritidsanläggningar både inom- och utomhus stängda.

ANNONS

Undantag görs bara för träningar för barn som är födda 2005 eller senare, yrkesmässig idrott (det vill säga elitidrott), grundskolans simundervisning och rehabiliteringsträning.

”Väldigt, väldigt rörigt”

Johan Hedlund i Drotts tränarduo är starkt kritisk.

– Nu vet man inte vem det är som bestämmer i det här landet snart. Det känns lite märkligt att vi inte kan lita på Folkhälsomyndighetens riktlinjer längre utan nu är det kommunen helt plötsligt som vi ska förlita oss på. Det är väldigt, väldigt rörigt med beslutsfattandet verkar det som, säger han och befarar sportslig orättvisa om lag i andra kommuner får börja träna.

– Vi har verkligen försökt tänka på och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för hur man ska bedriva träningarna. Samma killar kan sitta ihop på en restaurang åtta stycken på ett bord i flera timmar, men de får inte vara i en idrottshall tillsammans. Jag ser faktiskt inte logiken i det här över huvud taget, säger Johan Hedlund.

Anders Thorén, tf förvaltningschef på teknik- och fastighetsförvaltningen i Halmstad, uppger att beslutet att fortsätta hålla anläggningarna stängda är ett länsgemensamt beslut som omfattar alla kommuner i Halland. Det har fattats på tjänstemannanivå, i samråd med medicinsk expertis.

– Vi vill inte riskera att hamna i den situation som man har gjort på många andra platser i landet. Det räcker att titta på hur det ser ut i Stockholm och Skåne, där samhällets resurser är satta under extremt hårt tryck. Vi har en jul- och nyårshelg framför oss där många kommer i väldigt nära kontakt med varandra. Föreningslivet har drabbats hårt och tagit ett väldigt stort ansvar, men vi är inte där ännu där vi kan släppa upp. Det är en extremt allvarlig situation vi befinner oss i, säger Anders Thorén.

ANNONS

”Hade medfört enorma risker”

Beslutet att hålla stängt gäller tills vidare, men avstämningar kommer enligt Thorén att ske en gång i veckan. Han tillägger:

– Vi har varit väldigt restriktiva i Halland och jag tror att tack vare vår återhållsamhet i många frågor så har vi klarat oss bättre än andra. Det ska vi nog vara ödmjuka och tacksamma inför, att vi inte är där som många andra kommuner befinner sig i dag. Folkhälsan är oerhört viktig, men att öppna i det här läget hade medfört enorma risker.

Varför är det en större risk att idrotta i kommunens anläggningar än att till exempel gå på restaurang eller att spela padel, som fortfarande är tillåtet?

– Det där är en fråga som vi inte förfogar över. Det är privata intressen. Vi har rådighet över våra egna anläggningar.

Hur tänker ni kring konsekvenserna för den lokala idrotten, till exempel att ungdomar som inte får träna tröttnar?

– Vi följer den frågan väldigt noga på flera plan, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv, där vi har en nära och tät dialog och ett väldigt bra samarbete med vårt föreningsliv tillsammans med RF-Sisu. Visst, det är absolut så klart en risk att inte få utöva sin idrott, men vi bedömer att risken är större i dag att möjliggöra det.

ANNONS

LÄS MER:”Finns mycket man kan göra utomhus för att hålla sig i trim”

LÄS MER:Matchen blev till ett ensamt pass: ”Jättemärklig känsla”

ANNONS