Föräldrar lämnar in 765 namn mot förslaget att stänga Rydöbruks skola

Klockan åtta på tisdagsmorgonen fick oppositionsrådet Anna Roos (C) ta emot 765 namnunderskrifter i protest mot hennes förslag att stänga Rydöbruks skola. Föräldrarna Camilla Kulju och Caroline Norén passade samtidigt på att lyfta elevernas goda studieresultat.

ANNONS
|

– Vår skola fungerar bra som den är och då ska man väl inte ta bort den, säger Camilla Kulju.

I samband med att Rydöföräldrarna överlämnade namninsamlingen ”Rädda skolan i Rydöbruk från nedläggning!” fick oppositionsrådet Anna Roos (C) ta emot hård kritik för sitt och Centerpartiets förslag att lägga ned Rydöbruks skola. Förslaget presenterades i slutet av september, men ser inte ut att bli verklighet – åtminstone inte i nuläget.

LÄS MER:Centerpartiet vill lägga ned Rydöbruks skola

LÄS MER:Barn och föräldrar rasar mot förslag: ”Katastrof om skolan läggs ned”

– Rydöbruks skola finns med i majoritetens investeringsbudget, så det är inte kört för skolan i denna vända. Men vi behöver ha en diskussion om hur vi ska ha våra skolor, hur vi kan hålla kvalitet i undervisningen och hur vi kan göra så att de mindre skolenheterna har tillräckligt med personal runt eleverna, till exempel elever med särskilda behov, säger Anna Roos.

ANNONS

Digital namninsamling och dörrknackning

Caroline Norén och Camilla Kulju har, i samarbete med andra Rydöföräldrar, lyckats samla ihop totalt 765 namnunderskrifter från personer som vill ha kvar Rydöbruks skola. 359 av dessa har kommit via en digital insamling. Resterande 406 namn har de samlat in genom dörrknackning.

– Vi är många som har flyttat till Rydö på grund av skolan och jag vill inte ha mina barn på en stor skola som Torups, säger Camilla Kulju, som också är orolig för att huspriserna i Rydöbruk sjunker om skolan försvinner.

Föräldrarna är kritiska till att politikerna har låtit skolbyggnaderna förfalla i stället för att satsa på renovering.

– Våra barn ska inte straffas av det bristande underhållet av skolan. Vi har varit på kommunen ganska många gånger om renovering. Vi kan till och med hjälpa till att byta brädor och måla om skolan själva.

Anna Roos håller med om att elever och skolpersonal ska ha en god arbetsmiljö, men menar samtidigt att det inte är föräldrarnas ansvar att underhålla kommunens fastigheter.

– Vi har lagt förslag tidigare om att vi måste se över skolorna långsiktigt och hur prioriteringsordningen ska se ut. Varför Rydö skola inte har renoverats får ni fråga de som styr, majoriteten Framtid Hylte 2.0, svarar Roos.

ANNONS

Rydöbruks skola ligger på andra plats

Vid sidan av namninsamlingen fick oppositionsrådet ta emot utskrifter med skolans studieresultat de senaste åren.

– Rydöbruks skola ligger på andra plats utbildningsmässigt i kommunen för tredje året i rad, ändå är det den skolan man vill lägga ned, säger Camilla Kulju.

– För oss handlar det om att vi behöver se över antalet byggnader. Det behöver vara ett visst antal barn på en skola för att vi ska kunna ha extraresurser som specialpedagoger. Då kan vi inte lägga en massa pengar på lokaler, menar Anna Roos.

LÄS MER:Därför vill vi att Rydöbruks skola stängs

Caroline Norén tycker att kommunen bör se över skolornas upptagningsområden.

– Varför slussas barn i Femsjö till Elias Fries skola i Hyltebruk i stället för till Rydöbruks skola? På Elias Fries har de redan många barn i klasserna, säger Caroline.

”Det behöver vara ett visst antal barn på en skola för att vi ska kunna ha extraresurser som specialpedagoger. Då kan vi inte lägga en massa pengar på lokaler”, menar Anna Roos (C).
”Det behöver vara ett visst antal barn på en skola för att vi ska kunna ha extraresurser som specialpedagoger. Då kan vi inte lägga en massa pengar på lokaler”, menar Anna Roos (C). Bild: Isabel Bark

I sitt förslag har Anna Roos skrivit att hon vill hänvisa Rydöelever till skolorna i Torup och Kinnared.

– Fast vid Torups skola är klasserna fulla. Hur har ni tänkt att våra barn ska få plats där? undrar Caroline Norén.

– Torups skola ska genomgå en renovering. Då tycker vi att man ska titta på hur mycket det kostar att bygga en ny skola jämfört med att renovera en skola från 1950-talet, svarar Anna Roos.

ANNONS

Hur tar du med dig namninsamlingen och faktamaterialet som du har tagit emot från föräldrarna?

– Vi tar med oss detta i vår fortsatta diskussion. Jag kommer att sätta mig och läsa igenom materialet och invånarnas kommentarer. Det är jättebra att man engagerar sig när det läggs förslag som man inte tycker om, säger Anna Roos.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR:

ANNONS