Nya coronarestriktioner – max åtta personer får samlas

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta personer förbjuds. Det är regeringens senaste besked, i hopp om att bromsa den ökande smittspridningen av covid-19.
– Det kommer att bli värre. Gå inte på gym, gå inte på fester, håll ut, säger statsminister Stefan Löfven (S) på presskonferensen.

ANNONS
|

Smittspridningen av covid-19 har tagit rejäl fart i Sverige igen, och trycket på vården ökar. Fem dagar efter den senaste presskonferensen presenterade statsminister Stefan Löfven (S) på måndagen därför ytterligare restriktioner.

– Budskapet är entydigt, det här är till för att begränsa smittspridningen. Det här är begränsningar som saknar motsvarighet i modern historia, säger Stefan Löfven.

Skärpningen sker med hjälp av ordningslagen. Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar föreslås begränsas till åtta personer, från den 24 november.

– Det är väldigt få sammanhang där man kan göra en större sammankomst med åtta personer, och det är hela poängen. Vi vill inte helt ta bort möjligheten att göra det, men däremot blir det här normerande beslutet att mycket av den här verksamheten ska ställas in och skjutas på framtiden, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till GP.

ANNONS

Flera skärpningar på kort tid

Förra veckan föreslog regeringen ett stopp för alkoholservering på krogen efter klockan 22 och en efter en har landets regioner infört hårdare lokala råd när smittspridningen ökat. Stefan Löfven förklarade också att fler restriktioner kan komma att införas.

– Vi har bråttom, smittspridningen tär på sjukvården och vi tar beslut löpande. Det kan komma ett om några dagar och det kan komma ett nästa vecka.

Var de nya restriktionerna rekommenderade av Folkhälsomyndigheten?

– Vi har en kontinuerlig dialog med Folkhälsomyndigheten, som är viktig för oss.

Hoppas det ska påverka även privat

För en knapp månad sedan tog regeringen beslut om undantag i förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer. Publik på upp till 300 personer skulle tillåtas för exempelvis teatrar, biografer och sportevenemang med sittplatser.

Gränsen på åtta personer påverkar inte per automatik evenemangen med sittande publik, där flera länsstyrelser beslutat om egna begränsningar tidigare. Men Mikael Damberg hoppas att regeringens besked ska påverka även de tillställningar som det inte på pappret träffar.

– Min förhoppning med det här är att faktiskt den väldigt skarpa gränsen på åtta leder till att flera av de här evenemangen ställs in eller inte genomförs. Det är inte tid att träffa människor utanför den egna sociala situationen, det vill säga familjen eller närmaste släktingen man håller kontakt med, därför att vi inte ska bidra till smittspridning.

ANNONS
Gränsen på åtta personer blir skarp lagstiftning och inte en rekommendation, säger inrikesminister Mikael Damberg: ”Ytterst finns ett straffansvar för den som organiserar den här typen av verksamhet”.
Gränsen på åtta personer blir skarp lagstiftning och inte en rekommendation, säger inrikesminister Mikael Damberg: ”Ytterst finns ett straffansvar för den som organiserar den här typen av verksamhet”. Bild: Amir Nabizadeh/TT

– Förhoppningsvis får det också privata följder, det vill säga att familjer förändrar sitt sätt att bjuda in andra familjer till fest eller träffas i olika sammanhang. Att man minimerar detta nu för att minska smittspridningen.

Regeringen oroad över utvecklingen

Socialminister Lena Hallengren (S) vill också se en beteendeförändring. Hon beskriver hur såväl hon själv som regeringen som helhet oroas över smittspridningen.

– Vi är förstås väldigt bekymrade över hur utvecklingen ser ut i Sverige. Inte bara vilken nivå vi har på smittspridningen nu, utan att kurvorna pekar i fel riktning. Att de åtgärder som tidigare har vidtagits har gett effekt, men inte tillräcklig effekt. Vi ser inte den effekten vi hade i våras, där det i princip över en natt blev folktomt.

Inför hösten presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten en strategi mot lokala utbrott av covid-19, som bland annat lett till möjligheten med lokala allmänna råd. Sådana har nu införts av Folkhälsomyndigheten i 19 av 21 regioner, samt i Blekinge som skärpt råden efter eget initiativ. Jämtland-Härjedalen är den enda region som på måndagen inte omfattas av lokala skärpningar.

Lena Hallengren tror att det fortsatt är relevant med lokala åtgärder, även om läget snabbt förvärrats i så gott som samtliga landets regioner.

– Vi tror att det är viktigt ändå att kommuner och regioner verkligen kliver fram, känner sig delaktiga och förstår varför de besluten vi fattar fattas. Det ser vi, men vi har aldrig sagt att vi inte ska kombinera det med nationella åtgärder, utan vi behöver kombinera det.

ANNONS
Socialminister Lena Hallengren på måndagens digitala pressträff.
Socialminister Lena Hallengren på måndagens digitala pressträff. Bild: Regeringen

Åtgärder slår hårt mot flera

Förslaget om begränsningen ska ut på remiss och regeringens förhoppning är att det kan träda i kraft från 24 november. Gränsen är tänkt att gälla tills vidare, även om utgångspunkten är att den inte ska gälla längre än fyra veckor.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) förtydligar att det alltså inte kommer röra sig om en rekommendation.

– Det här är en skarp lagstiftning, så det är polisen som både godkänner tillstånd men också har rätt att upplösa och ställa in sådana här aktiviteter. Ytterst finns ett straffansvar för den som organiserar den här typen av verksamhet, om man gör det. Där finns både böter och fängelse i straffskalan.

Bland annat påverkas kultur- och idrottsevenemang, religiösa sammankomster och demonstrationer.

– Det ska inte ske den här typen av verksamhet just nu, i det här läget med pandemin. När smittotalen fortsätter att öka och vi får en allt större belastning på hälso- och sjukvården.

”Det kommer att bli värre”

Statsminister Stefan Löfven betonar att alla nu behöver följa de skärpta råd som gäller, liksom lagstiftningen, för att begränsa smittspridningen av covid-19.

– Läget i vårt land är till en del komplicerat men också faktiskt rätt enkelt. Vi lever i en prövningens tid. Det kommer att bli värre. Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen.

ANNONS

Gränsen på åtta personer ska ses som den nya normen, menar han.

– Om en enda person nu tänker ”vad skönt, nu kan jag ha middag eller hemmafest för åtta personer”, så är det helt fel slutsats. Helt fel. Hitta inte på undanflykter som skulle göra just din aktivitet okej, utan tänk på att hålla fysisk distans.

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten utreder 150 fall av misstänkt återinsjuknande i covid-19

LÄS MER:Studie: Barn har oftare antikroppar mot coronaviruset – utan att ha haft covid-19

LÄS MER:Ännu ett vaccin visar positiva resultat mot corona

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS