Tjärbyskogen planterades en gång i tiden av Tjärby skogsallmänning för att stoppa sandflykten. Ett litet sandtag fick finnas kvar ”för husbehov” efter att en del av området blev naturreservat, men nu har det sista spadtaget definitivt tagits där.
Tjärbyskogen planterades en gång i tiden av Tjärby skogsallmänning för att stoppa sandflykten. Ett litet sandtag fick finnas kvar ”för husbehov” efter att en del av området blev naturreservat, men nu har det sista spadtaget definitivt tagits där. Bild: Fredrik Magnusson/arkiv

Sandtag förbjuds – så får markägarna ersättning

I 40 år hämtade markägarna sand i Tjärby sanddynsreservat innan Naturvårdsverket satte stopp. Nu blir det täktförbud – och en liten ekonomisk ersättning till delägarna.

ANNONS
LocationTjärby||

När naturreservatet mellan Snapparp och Tjärby bildades 1973 förbjöds all sprängning, grävning, schaktning och annan verksamhet som kunde skada sanddynerna. Med ett undantag:

”Täkt för husbehov må bedrivas i befintligt sandtag efter därom av länsstyrelsen meddelat tillstånd.”

Sandtag i Tjärbyskogen

Ett litet sandtag hade hamnat innanför reservatets gränser. Därifrån fick de 23 fastigheter som ingår i Tjärby skogsallmänning lov att plocka ut 25 kubikmeter sand om året. Från början för att strö gångar i stallarna för att det skulle bli mindre hala, senare mest till markberedning vid byggnation och utfyllnad.

År 2013, efter 40 år, drog Naturvårdsverket i handbromsen. Då hade reservatet också blivit ett Natura 2000-område, som ger ökat skydd. Verket tyckte att uttag av sand riskerade att skada precis de naturtyper som skulle skyddas: trädklädda sanddyner. Mark- och miljödomstolen instämde i en dom som föll året därpå.

ANNONS

– Då är det så enkelt att vi inte kan ge tillstånd till markägarna att fortsättningsvis ta sand, säger Monica Mathiasson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.

Täkten förbjuds

Ändå har det dröjt tills nu innan länsstyrelsen lagt fram ett förslag på nya reservatsföreskrifter. All form av täktverksamhet förbjuds i reservatet. Laholms kommun är positiv till ändringen.

Det har inte flutit på i racerfart.

– Det har inte flutit på i racerfart. Vi har haft andra saker som varit prioriterade, medger Monica Mathiasson.

Ersättning för intrång

De 17 delägarna i skogsallmänningen blir inte helt lottlösa.

– Vi har gjort som vi gör traditionellt när vi bildar nya naturreservat och låtit göra en värdering av vad inskränkningen i pågående markanvändning är värd, säger Monica Mathiasson.

Efter förhandlingar har parterna kommit överens. Intrångsersättningen blev en engångssumma på 17 250 kronor.

”Malas i många kvarnar”

– Det blir en ganska liten ersättning i förhållande till vad de har lagt ner på kostnader för konsulter och sådant i handläggningen. Det skulle malas många kranar, men kunde ha lösts mycket smidigare från början, säger Johan Gunnarsson, ordförande i Tjärby skogsallmänning.

Det kunde ha lösts mycket smidigare från början.

Han säger att uttaget av sand var ganska litet de sista åren, cirka 10–15 kubik om året.

– För vår del spelar det här inte så stor roll, men jag kan tycka att det är konstigt att lite längre ner mot havet ska man blottlägga dynerna, och här får man inte röra dem, säger Johan Gunnarsson.

ANNONS

LÄS MER: Tillståndet rivs upp för att ta sand ur naturreservat

LÄS MER: Markägare ska inte få ta sand ur reservat

ANNONS