Lögner och fel i avtal när HFAB köper ut chef

Den skriftliga uppgörelse där HFAB köper ut sin HR-chef innehåller både sådant som är juridiskt fel och sådant som är ren lögn. Vd Catharina Rydberg Lilja hänvisar till att hon anlitat en konsult.
– Men eftersom jag har skrivit under tar jag på mig hela ansvaret för det som är fel, säger hon.

ANNONS
|

Som HP tidigare rapporterat har HFAB i höst köpt ut sin HR-chef Viktoria Hägg. Vi har berättat att hon varit anställd på HFAB sedan 2009, varit ansvarig för personalfrågor sedan 2014 och blev 2016 utsedd till HR-chef av förra vd:n Marie Thelander Dellhag.

Nuvarande vd, Catharina Rydberg Lilja, ansåg dock inte att Hägg var tillräckligt kompetent.

– Vi behöver en strategisk HR-chef. Någon med mer gedigen kunskap och långsiktigt perspektiv, har Rydberg Lilja förklarat i HP.

LÄS MER:Många chefer har lämnat HFAB

I den överenskommelse som gjorts med HR-chefen står att hon slipper arbeta på HFAB från och med den 1 oktober i år. Hon behåller emellertid sin lön på 75 000 kronor i månaden fram till juli nästa år, då hon formellt sägs upp på grund av arbetsbrist.

ANNONS

All semester hon tjänar in fram till dess får hon då ut i pengar. Dessutom får hon gå färdigt en pågående utbildning, inklusive resor och logi, som arbetsgivaren redan betalar.

Räknar man in arbetsgivaravgifter kostar hela paketet omkring en miljon kronor för kommunala HFAB.

Under den tid som Hägg fortsätter få lön från HFAB är det fritt fram för henne att ta andra anställningar, utan att den nya lönen har någon inverkan på det som HFAB fortsätter betala ut.

En del av formuleringarna borde inte ha varit med, men de hängde kvar från gamla mallar.

Att uppgörelsen är förhållandevis generös hänger förstås ihop med att det är arbetsgivaren som vill bli av med en medarbetare utan att kunna hänvisa till neddragningar eller gå efter någon turordningslista.

Lögnaktigt intyg

Så långt är det inget konstigt. Men synar man avtalet lite närmare står det även att arbetsgivaren nästa sommar ska skriva ett intyg att HR-chefen har arbetat 40 timmar i veckan på HFAB fram till juli 2021 – trots att det inte stämmer.

Är det verkligen seriöst av en kommunal verksamhet att skriva intyg som är en ren lögn?

– Det är naturligtvis olyckligt att det står så. En del av formuleringarna i uppgörelsen borde inte ha varit med, men de hängde kvar från gamla mallar, säger Catharina Rydberg Lilja.

ANNONS

Kan man säga att det även är en lögn att det ska stå i intyget att hon sagts upp på grund av arbetsbrist, med tanke på att HFAB fortfarande behöver en HR-chef?

– Skillnaden är att vi behöver en strategisk HR-chef, säger Rydberg Lilja, som även förhandlat med Dan Persson från fackförbundet Ledarna om frågan.

I förhandlingsprotokollet står att arbetsgivaren föreslår att HR-chefen sägs upp på grund av arbetsbrist och att ”arbetstagarparten hade inget att tillägga eller anföra emot arbetsgivarens förslag”.

Sekretessparagraf

Anmärkningsvärt är i alla fall att uppgörelsen innehåller en särskild ”sekretessparagraf”, där det bland annat står att ”parterna inte ska misskreditera varandra offentligt, vare sig under uppsägningstiden eller därefter”.

Hur kan du avkräva någon livslång tystnadsplikt?

– Det kan man förstås inte göra. Det där är också en felaktig formulering som råkat hänga kvar från gamla mallar.

Du som är jurist fattar väl att en sådan paragraf inte skulle hålla i domstol, utan att hon har samma yttrandefrihet som alla andra när anställningen hos HFAB är över?

– Javisst. Skulle det uppstå fler tillfällen där vi måste upprätta ett liknande avtal ska jag se till att sådant här inte kommer med igen.

Tog hjälp av expert

Det konstiga med förklaringen om ”gamla mallar” är att ingen av dessa ”olyckliga formuleringar” finns med i den uppgörelse som skrevs när HFAB i början av året köpte ut fastighetsförvaltningschefen Charlott Ullstadius.

ANNONS

Hur kommer det sig att avtalet med Ullstadius inte innehöll samma gamla felaktigheter, trots att den uppgörelsen gjordes innan avtalet med Hägg skrevs?

– Överenskommelsen med fastighetsförvaltningschefen formulerades av oss själva, medan jag tog hjälp av en konsult, en mycket erfaren expert, när det gällde handlingarna kring HR-chefen.

Enligt det fakturaunderlag HP begärt ut från HFAB var det Bengt Johnsson på Halmstadföretaget Unatell HR & Management som för 1 000 kronor i timmen hjälpte Catharina Rydberg Lilja att fixa en uppgörelse om utköp av HR-chefen.

– Men givetvis tar jag själv på mig det fulla ansvaret för de felaktigheter som står i avtalet. Det är ju jag som har undertecknat det, säger Rydberg Lilja.

Noterbart är att avtalet med Ullstadius, som inte innehöll några fel eller lögner, undertecknades av HR-chefen Hägg.

Jag tror på ett utvecklande ledarskap och är tacksam för en lärorik tid.

HP har kontaktat Viktoria Hägg för att ge henne chansen att bemöta vad HFAB:s vd sagt om henne.

– Jag vill inte kommentera vd:s uttalande om mig, men jag tror på ett utvecklande ledarskap och är tacksam för en lärorik tid med många duktiga medarbetare på HFAB, säger hon.

LÄS MER:Så mycket tjänar kommunens bolagschefer

LÄS MER:Kommunen tjänar miljoner på skatteplanering

LÄS MER:Därför har kommunen tio bolag

ANNONS