Hishultsskolan och Vallbergaskolan har haft en skyddande hand över sig i ett års tid. Nu lyfter barn- och ungdomsnämnden bort den för att ta ett helhetsgrepp över framtida förskole- och skolorganisationen.
Hishultsskolan och Vallbergaskolan har haft en skyddande hand över sig i ett års tid. Nu lyfter barn- och ungdomsnämnden bort den för att ta ett helhetsgrepp över framtida förskole- och skolorganisationen. Bild: Kenny Hjälte

Politiska förbud lyfts bort från skolutredningens bord

När skolutredningen i Laholm presenterades förra året drogs det i handbromsen för flera tjänstemannaförslag. Nu är det ett annat läge, spelplanen görs blank och alla förslag ska kunna diskuteras.

ANNONS
LocationLaholm||

När skolutredningen presenterades blev den snabbt impopulär, det lades en skyddande hand över skolorna i Hishult och Vallberga. Nu tas handen bort.

Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholm.
Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholm. Bild: Jonatan Gernes

– Man var snabb för att politiskt markera från nämndens sida vad man inte fick röra. Nu har vi börjat om igen för att titta på skolutredningen, det har gått ett år från det att man gjorde själva grundjobbet. Man får beakta att Blåkullaskolan inte finns och Glänningeskolan är nyöppnad, säger Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden och fortsätter:

– De här besluten som vi nu upphäver låste både politiker och tjänstemän, som när en del saker är förbestämt och man inte får tänka in vissa områden och skolor. Vi behöver en helhetssyn över alltihop.

ANNONS

Att stryka direktiven har diskuterats på flera möten

Barn- och ungdomsnämnden har processat besluten som togs på senaste mötet under två tidigare möten. Fokus för omtaget på skolutredningen ligger framåt i ett tidsperspektiv mot år 2030–2040.

– Vallbergaskolan ska nu renoveras för cirka 23 miljoner, det behövs nytt tak och nya fönster, men det innebär inte att den är fredad för alltid. Det innebär bara att det inte regnar in och det blåser inte genom fönstren. Det är viktigt att ha med den i en totalutredning beroende på om man gör något annat, säger Åke Hantoft.

– I Hishult kan det såklart vara känsligt för att det är en mindre by och att skolan är väldigt viktig, men skolan är viktig i alla byar. Då måste alla byskolor fredas och det går inte. Därför måste Hishult vara med beroende på hur man strukturerar framöver när man tittar 10-15 år framåt. Det kan betyda en utbyggnad eller att bevara den som den är, men vi tror inte att det betyder en nedläggning, säger han.

Politiker och tjänstemän ska jobba vidare på framtida förslag

Nämnden vill med beslutet ge fria händer till att fortsätta titta på hur framtidens förskole- och skolorganisation ska se ut. Med skolutredningen som ett underlag för att ta fram nya förslag.

– Det har hänt mycket de senaste två åren när det gäller byggnation av nya hyreshus. Det innebär också barn som behöver någonstans att ta vägen, det är saker som inte funnits med tidigare. Därför vill vi inte ha några låsta delar utan vi vill ha en öppen spelplan framöver, säger Åke Hantoft.

ANNONS

Beslutet att skrota direktiven togs av en enig nämnd. Beredningsutskottet ska tillsammans med tjänstemännen arbeta vidare med skolutredningen.

LÄS MER:Detta läsår kan vara det sista för Genevadsskolan – nära ett beslut

Skolutredning

Direktiven som barn- och ungdomsnämnden tog 2019, och som de själva nu upplöser löd:

Förslag om nedläggning av Hishultsskolan och Vallbergaskolan anses inte genomförbara och avvisas.

Förslag 1 om Mellbystrandsskolan som f-9-skola anses inte genomförbart och avvisas.

Förslag om lösning för behovet av utökad grundskolekapacitet i den södra ska för närvarande inte utredas närmare.

Lagaholmsskolan ska vara placerad på nuvarande plats vid Folkhälsocentrum, även om det framöver byggs en ny högstadieskola på annan plats i kommunen.

ANNONS