72 kilo väger tjurkalven som Abdulrahman Allababedi lett upp på vågen. Handledaren Charlotta Svensson går i tvåan på Segra naturbruksgymnasium. ”Branschen skriker efter folk. Men utbildningen kräver att man lägger ner tid och energi på skolan”, säger hon.
72 kilo väger tjurkalven som Abdulrahman Allababedi lett upp på vågen. Handledaren Charlotta Svensson går i tvåan på Segra naturbruksgymnasium. ”Branschen skriker efter folk. Men utbildningen kräver att man lägger ner tid och energi på skolan”, säger hon. Bild: Henrik Williamsson

Sjundeklassare på Veingeskolan fick prova livet som bonde för en dag

Alla sjundeklassare på Veingeskolan fick en lektion i lantbruk på onsdagen. Syftet: att visa att jordbruket kan vara ett yrkesval där chansen att hitta ett jobb är mycket stor.

ANNONS
LocationVeinge||

Att hitta ungdomar som vill arbeta inom lantbruket är inte så lätt.

– Som yrkesvägledare ser jag det bland niorna, att det är få som väljer naturbruksgymnasiet. Oftast är det de som själv har vuxit upp på ett lantbruk. Svårast är det med dem som aldrig varit i en sådan här miljö, säger Emmy Wahlin, studie- och yrkesvägledare på Veingeskolan.

– Man annonserar inte ens om jobb på Arbetsförmedlingen längre. Man får inga sökande, säger Folke Hantoft i LRF kommungrupp Laholm.

Fick köra maskin och väga kalvar

För att visa vad lantbruket kan ge fick alla sjuor på Veingeskolan komma ut till Larsgård i Veinge by. Där fick de testa allt från att köra minilastare till att leda fram en livs levande kalv till vågen.

ANNONS

– Coolt. Här ska man väga kalven och se hur mycket den växer, säger Abdulrahman Allababedi som aldrig tidigare satt sin fot på en bondgård.

Skulle du kunna jobba med det här?

– Nja, jag vet inte riktigt...

Samtidigt är det så att de som vill jobba i lantbruket i princip har ett jobb färdigt efter gymnasiet.

Drev efter sommarjobbande elever

Segra naturbruksgymnasium i Östra Ljungby var en av arrangörerna på plats i Veinge. Skolans tvåor bemannade de olika stationerna på gården.

– Våra elever som är här i dag fick sommarjobb vid den här tiden på året i fjol. Folk ringer mig och frågar om vi har elever som kan hjälpa dem i sommar, men de är upptagna allihop, säger lantbruksläraren Sara Hansson.

Lastmaskinen var en populär station. Ludvig Ralph, själv ägare till en traktor, rattar fordonet med säker hand.
Lastmaskinen var en populär station. Ludvig Ralph, själv ägare till en traktor, rattar fordonet med säker hand. Bild: Henrik Williamsson

Vid stationen där sjuorna får köra en lastmaskin sitter Ludvig Ralph bakom ratten.

Han berättar att han har en egen traktor, en Volvo BM Victor 56:a, och att han redan har bestämt sig för att söka till naturbruksgymnasiet.

Varför?

– Pappa har bott ute i skogen innan och haft skogsbruk och jag har blivit intresserad av det.

Folk behövs i branschen

Johan och Anna Larsson driver Larsgård. Johan Larsson säger att det var självklart att ställa upp och visa gården när han fick frågan:

ANNONS

– Det behövs både anställda och egenföretagare som är beredda att driva lantbruksföretag. Det är bra om man kan attrahera unga.

Växa Sverige och Laholms kommun var också med om arrangemanget. Tanken är att även andra högstadieskolor i kommunen ska göra liknade satsningar framöver.

Eleverna var flest. Men Johan Larsson (längst till vänster) hade också en stor stab av arrangörer som besökare på gården i Veinge by.
Eleverna var flest. Men Johan Larsson (längst till vänster) hade också en stor stab av arrangörer som besökare på gården i Veinge by. Bild: Henrik Williamsson

LÄS MER:Sjundeklassare ska lockas till gröna jobb

ANNONS