Halmstad - kongresstad eller hemstad?

Jag har bott och varit verksam i Halmstad i snart ett halvsekel och framhåller ofta stadens fördelar och förtjänster för vänner och bekanta.

ANNONS
|

Replik. Apropå artikeln ”Destinations-vd: Tänk om kring hotellplanerna”, 24/9.

Nu kan jag emellertid inte underlåta att framföra viss kritik beträffande kommunens tillväxt- och framtidsplaner.

Under de senaste två decennierna har allt för stora resurser på den så kallade besöksnäringen trots att de branscher som ingår i det begreppet visat krympande volymer och svag lönsamhet. De bakomliggande orsakerna är den pågående coronapandemin, en svagare konjunktur men också ändrade vanor och attityder beroende på att allt fler av oss blir påverkade av den klimatkris som närmar sig och redan börjar sätta spår i vår tillvaro.

Mot denna bakgrund är det förvånande att kommunen förlänger avtalet med flygplatsen och fortsätter att driva Destination Halmstad - två förlusttyngda verksamheter, som inte hör hemma i kommunens tillväxt- och utvecklingsstrategi de närmaste åren.

ANNONS

Man häpnar över planerna på ett stort konferenshotell och saluhall på Österskans samtidigt som vi reser och konfererar allt mindre både privat och i tjänsten. Har Halmstad särskilda förutsättningar att bli framgångsrik internationell kongress-stad? Varför måste vi ha möteslokaler för 800-1 000 gäster? Behöver en stad, som är omgiven av gårdsbutiker och närproduktion av livsmedel en saluhall? Utvecklas spontana idéer till projekt utan behovs- och konkurrentanalyser? Frågan är starkt berättigad.

När man läser att Halmstad halkat ner till plats 204 i en mätning av företagsklimatet i landets kommuner vore det nog klokt dra ner på ambitionerna om att göra Halmstad än mer attraktivt.

En mer långsiktig befolkningstillväxt genom att underlätta företagsutveckling och skapa arbetstillfällen är säkert mer lönsamt och tryggare än att jaga gästnätter.

Olof Stigmar

ANNONS