Hovrätten ändrar domen mot kvinnan som ljög om överfallsvåldtäkten i gångtunneln vid Kärleken i januari i år.
Hovrätten ändrar domen mot kvinnan som ljög om överfallsvåldtäkten i gångtunneln vid Kärleken i januari i år.

Kvinnan döms för falsklarm efter påhittad överfallsvåldtäkt

Hovrätten ändrar domen mot kvinnan som larmade om att hon blivit överfallen och våldtagen. Kvinnan fälls för falsklarm och döms att betala 50 dagsböter på 50 kronor.

ANNONS
|

I tingsrätten tog man stor hänsyn till att kvinnan, som var 17 år när händelsen inträffade i januari i år, berättade om att hon varit med om ett sexuellt övergrepp tidigare på kvällen.

Tingsrätten friade kvinnan eftersom uppgifterna hon lämnade om ett övergrepp i sig inte var oriktiga. Genom att hon nekade till brott kom tingsrätten fram till att det sammantaget med andra omständigheter i målet inte var bevisat att uppgifterna hon lämnade i larmsamtalet och senare också till polisen var oriktiga.

Läs också: Jaken på vittnen kan bli avgörande

Läs också: Polisen utreder misstänkt våldtäkt i gångtunnel

ANNONS

Hovrätten sågar det resonemanget fullständigt och konstaterar att uppgifterna som kvinnan lämnade: att våldtäkten skett utomhus, av en okänd gärningsman som flytt från platsen, sammantaget innebar fara för liv eller hälsa. De ledde till ett polispådrag som var utsiktslöst och mer omfattande än om hon hade berättat vad som verkligen hade hänt.

Onödiga åtgärder

”Åtgärderna var alltså onödiga” slår hovrätten fast. Hovrätten slår också fast i domen mot kvinnan att det är bevisat att hon lämnade oriktiga uppgifter. Hovrätten pekar också på att ”Det står klart att hon...” genom att kvinnan höll fast vid sina felaktiga uppgifter under ett utdraget tidsförlopp hade uppsåt till brott.

”Åtalet är således styrkt och ska bedömas som falskt larm” skriver Hovrätten i domen.

Kvinnan förklarade sitt agerande med att hon tidigare under natten, inomhus i samband med en fest, blev utsatt för ett sexuellt övergrepp och att hon på grund av rädsla inte vågade säga sanningen.

Staten får stå för kostnaderna

Hovrätten återger i domen också hur man kommer fram till att kvinnans uppgifter var oriktiga: ”Mot bakgrund av att NN lämnat en detaljrik och felaktig berättelse som avsevärt skiljer sig från vad hon faktiskt varit med om i fråga om tillvägagångssätt, plats och gärningsman, anser hovrätten att hennes uppgifter till polisen är att bedöma som oriktiga.”

ANNONS

Kvinnans döms till 50 dagsböter á 50 kronor och döms också att betala 800 kronor enligt lagen om brottsofferfond. Staten ska stå för kostnaderna för hennes offentliga försvarare, sammanlagt 12 344 kronor.

ANNONS