De vill bygga landets smartaste stadsdel i Halmstad

Nästan självförsörjande, artificiell intelligens som planerar vilket energislag som ska användas och ett värme-utbyte med Hallarna. Det är planerna för Electric Village på Fyllinge.

ANNONS
LocationFyllinge||

Hallandsposten har tidigare rapporterat om att bostadsbolaget Tornet planerar 2 000 hyresbostäder på Fyllinge, trots att HFAB tackat nej till att samarbeta i projektet. Under en pressträff på Tornets kontor i det snart färdigbyggda kvarteret Lundgrens Trädgårdar presenterade de sin vision om att bygga framtidens stadsdelar, både på Fyllinge i Halmstad och vid Jonstaka i Varberg. Ett liknande projekt är redan påbörjat i Stockholm.

– Nu vill vi ta nästa steg. I Halland finns unika möjligheter som vi inte hittat någon annanstans, säger Henrik Oretorp som är projektchef på Tornet och som tidigare varit centerpartistiskt kommunråd i Halmstad.

Med de unika möjligheterna menar han läget på de två planerade stadsdelarna. Fyllinges närhet till Hallarna och Jonstakas närhet till Coop är avgörande för ett smart ”kyla-och-värme-utbyte”. Planen är att det värmeöverskott som skapas av köpcentrums stora kylanläggningar ska användas för att värma upp bostäderna när det är kallt. Enligt Oretorp har både Hallarna och Coop visat intresse för att vara med på utbytet.

ANNONS
Henrik Oretorp är projektchef på Tornet och har tidigare varit centerpartistiskt kommunråd i Halmstad.
Under en pressträff visade Henrik Oretorp och hans kollegor hur det planerade bygget kommer vara ”en av Sveriges klimatsmartaste stadsdelar”. Bild: Jari Välitalo

AI och appar

En annan viktig del i att göra kvarteren smarta är ett energisystem med solenergi, fjärrvärme och bergvärme. Överskottsenergi ska lagars med vätgasteknik och i kombination med värme-utbytet kommer stadsdelarna kunna kallas ”i stort sett självförsörjande”.

Även artificiell intelligens, AI, spelar en stor roll för att göra det smart. Planen är att AI-systemet ska förutse behov och förbrukning och då välja det energislag som ger lägst klimatavtryck vid varje tidpunkt. Utöver det har Tornet också tagit fram en app som ska hjälpa hyresgästerna att leva så klimatsmart som möjligt.

– Det finns ett flöde med löpande information. Den kan säga ”idag duschade du lite kortare tid än vad du brukar. Imorgon kommer det finnas mycket solenergi, då kan du passa på att duscha längre”, förklarar Hans Forsberg, AI-specialist.

Ni kallar det för två av landets smartaste stadsdelar. Finns det inget lika smart?

– Det vågar jag inte riktigt säga, svarar Henrik Oretorp.

– Det är smart, det är ambitiöst och det är nya angreppssätt, säger Hans Forsberg.

Möjlig byggstart om fem år

Tornet äger redan marken på Fyllinge men innan bygget kan dra igång behövs stöd i den nya översiktsplan som håller på att tas fram för hela kommunen. I Varberg planerar man det första spadtaget 2025, när Varbergstunneln är färdig.

ANNONS

– Om fyra eller fem år skulle vi kunna starta bygget i Halmstad om allt går som på räls, säger Henrik Oretorp.

Kommer det vara så smart som ni presenterar nu?

– När det gäller energin är det stor sannolikhet att det kommer bli såhär. Du kommer inte se något annat liknande, vi ligger långt fram.

LÄS MER:Tornet vill fortfarande bygga på Fyllinge

LÄS MER:Affär om 2 000 bostäder på Fyllinge avblåst

ANNONS