Nyckelpigespindel, Eresus sandaliatus
Nyckelpigespindeln är trots den klarröda teckningen svår att få syn på. Fram till nu har den bara siktats på en plats i Skåne, men nu har en hel koloni hittats i södra Halland. Bild: Krister Hall

Spektakulär spindel etablerad i södra Halland

En privatperson tipsade länsstyrelsen om sitt fynd av nyckelpigespindeln. På platsen fanns ett hundratal individer av den fridlysta arten.

ANNONS
|

– Det är 27 år sedan man hittade den i Fyledalen i Skåne. Man har gått och väntat på att den skulle dyka upp på andra platser, säger Moa Pettersson, entomolog på Länsstyrelsen i Halland.

Nu har det hänt. Den knallröda spindeln med svarta prickar hittades nyligen i en vägslänt på en plats i den sydligaste delen av Halland, något som P4 Halland var först att rapportera om.

Platsen hålls hemlig

Exakt var platsen ligger håller länsstyrelsen tyst om. Arten är både fridlyst och rödlistad.

– Men främst är det med hänsyn till markägaren, att det inte ska bli spring hos honom, säger Moa Pettersson.

ANNONS
Nyckelpigespindel, Eresus sandaliatus
Nyckelpigespindeln. Bild: Krister Hall

På bilden här ovan ser spindeln ut som ett slags fågelspindel. Men riktigt så maffig är nyckelpigespindeln inte.

– Honan är en till en och en halv centimeter plus benen. Hanen, som har det här nyckelpigeuteseendet, är omkring en centimeter. Det är ändå rätt stort för en spindel i Sverige, säger Moa Pettersson.

Fann 100 nät av nyckelpigespindel

Nyckelpigespindeln syns inte till så mycket ovan mark. Den gräver rör i marken. Ovanpå röret spinner den ett nät där den fångar sina byten – helst skalbaggar.

Moa Pettersson och hennes kollega Krister Hall fann en stor koloni på den nya fyndplatsen.

– Vi räknade näten och fann att det var ungefär 100 nät. Det är en spindel i varje nät om man räknar vuxna spindlar. Men eftersom honan dör så här års och ungarna äter upp henne är det en hel kull med ungar i röret.

Spindeln har funnits där länge

Den röda hanen är bara ute på soliga vårdagar när han – tre år gammal – ska finna ett rör där det bor en hona som han kan para sig med.

– Trots att den är otroligt spektakulär är den så himla svår att upptäcka. Det är nästan provocerande. Nu finns det potential att hitta den på fler platser, men i Skåne har man inte gjort det fastän man känt till den sedan början på 1990-talet, säger Moa Pettersson.

ANNONS

Hon menar att nyckelpigespindeln inte är någon nykomling på platsen i södra Halland.

– De har varit där i många år. Spindeln har en treårig livscykel. Man blir förstås nyfiken på om vi kan hitta den på andra platser också. Just nu är det lite off season för spindlar men nästa år vill vi inventera omgivningen och se om det finns fler ställen.

ANNONS