Två år efter anmälan ska avverkning upp i rätten

Två år efter att Halmstads kommun polisanmälde en stor avverkning mellan Älgvägen och sanddynerna i Tylösand inleds nu rättegången om grov skadegörelse. En av de åtalade, Jan Widikson, har först medgett att han ligger bakom trädfällningen – men efter att skadeståndsanspråken offentliggjordes har han nekat till åklagarens anklagelser.

ANNONS
|
Nu ska mångmiljonär upp i rätten för att ha skövlat strandskog i närheten av Per Gessles hotell i Tylösand.
Framför det pågående bygget av Jan Widiksons nya, spektakulära villa på Älgvägen 19 syns en stor glipa i strandskogen mot havet – den som Widikson kallat ”en brandgata”, men som åklagaren rubricerat som ”grov skadegörelse”. Bild: Jari Välitalo

Det var Hallandsposten som i september 2018 avslöjade att flera tusen kvadratmeter strandskog avverkats olovligen på kommunal mark i Tylösand.

Eftersom marken ligger mellan havet och Älgvägen 19, som köpts av fastighetsföretagaren och före detta bilhandlaren Jan Widiksons bolag, frågade HP honom ifall han visste något om avverkningen. Han medgav då att han beordrat den.

”En brandgata”

– Den dag det brinner är nog folk glada över att jag gjort en brandgata, förklarade han i tidningen.

Nu ska mångmiljonär upp i rätten för att ha skövlat strandskog i närheten av Per Gessles hotell i Tylösand.
Så här såg det ut när HP i september 2018 skrev om avverkningen mellan Älgvägen 19 och havet. Bild: Jari Välitalo

Han påpekade också att han vis av tidigare erfarenhet – där han på 1990-talet tvingats ersätta kommunen med femsiffriga belopp efter att ha tagit ner strandskog mellan havet och sitt hus på Älgvägen 25 – sett till att inte göra något olovligt den här gången. Widikson hävdade i HP att han fått tillstånd att avverka på kommunal mark genom ett besked via Tylösands vägförening. Detta tillbakavisades dock av föreningens förre ordförande.

ANNONS

”Otur”

Till saken hör att hans bolag köpt fastigheten vid Älgvägen 19 i slutet av 2017 av miljardären Patrik Hanell för 16,5 miljoner kronor. Efter att det ”uppstått” havsutsikt gjorde Widikson förberedelser för att stycka av en fjärdedel av fastigheten – 1 000 av 4 000 kvadratmeter – och lade ut denna del till salu för 12 miljoner kronor.

I de första polisförhören kallade Widikson det dock ”otur” att han råkat lägga ut den till försäljning just när HP skrev om havsutsikten.

Fortfarande i november 2018, när kommunen kallade till presskonferens vid Älgvägen, stod Widikson fast vid att han var ”den skyldige”. Efter att kommunen presenterat sina ersättningsanspråk på mångmiljonbelopp verkar han dock ha ändrat inställning.

Nu ska mångmiljonär upp i rätten för att ha skövlat strandskog i närheten av Per Gessles hotell i Tylösand.
Jan Widikson, som är en känd affärsman inom fastighetsbranschen i Halmstad, har ändrat inställning till sin roll i trädfällningen mellan Älgvägen och havet. Bild: Roger Larsson

När man läser den nästan 800 sidor långa förundersökningen framgår det nämligen att Widikson i stället hävdat att han bara låtit ta ner träd på sin egen tomt, samt låtit forsla bort träd och grenar som förrförra ägaren lät såga ner redan 2008 – och som legat där i tio år.

”Egentligen har jag gjort snyggt efter den som tog ner. Så enkelt är det”, förklarade han i de inledande polisförhören.

Som stöd har han också presenterat foton, tagna av en granne 2008, på trädstammar med avkapade grenar.

ANNONS

”Bara döda buskar”

Dessutom har en 53-årig företagare, som anlitats av den nu 72-årige Widikson och som är en av de tre medåtalade, intygat i polisförhör att där inte fanns några friska träd när de skulle röja upp i vegetationen.

”Det låg som ett täcke. Inget stod upp”, förklarade han för polisen och hävdade att där bara fanns döda buskar.

Förrförra ägaren har bekräftat att hon 2008 gav sin trädgårdsmästare i uppdrag att röja i växtligheten på tomten. Denne anlitade dock en annan, som gick fram med motorsågen även utanför tomten.

När hon upptäckte felet anmälde hon själv skadan till kommunen, men fick inga påföljder. På flygfoton från den här tiden syns det tydligt att växtligheten närmast tomten glesats ut – men inte på den mark närmare sanddynerna som åtalet gäller.

Under utredningens gång har polisen konfronterat de inblandade med flygfoton från bland annat 2015, där det syns att den kommunala marken som rättegången ska handla om är tätt bevuxen med gröna träd.

Nu ska mångmiljonär upp i rätten för att ha skövlat strandskog i närheten av Per Gessles hotell i Tylösand.
I förundersökning finns bland annat ett flygfoto från 2015 som visar hur marken som åtalet gäller var täckt av grön skog. Bild: Polisen

Besvärande för Jan Widikson är också att Patrik Hanell, som han köpte fastigheten av 2017, berättat i polisförhör att träden ner mot havet var så höga att de skymde utsikten när han köpte fastigheten i slutet av 2013. Enligt Hanell var det just för att få havsutsikt som han förgäves försökte få bygga ett högre hus där, innan han gav upp och sålde fastigheten till Widikson.

ANNONS

I polisförhör har Hanell sagt att det växte tall mellan fastigheten och havet innan han sålde 2017 och att han inte lät fälla något.

”Frodig strandskog”

På polisens fråga om hur statusen på skogen var mellan fastigheten och havet, svarade Hanell:

”Den var frodig, den levde.”

På frågan om hur han kunde vara säker på det, svarade han:

”Döda tallar har inga barr, de trillar av.”

Hanell har också intygat att träden ner mot havet vid försäljningen till Widikson hade samma höjd som grannfastighetens har i dag.

Började tiga i förhören

När Widikson och den 53-årige företagaren, som gjort arbeten för honom sedan början av 1990-talet, konfronterades med fler och fler uppgifter av den här typen valde de båda att ändra taktik i polisförhören. I stället för att svara detaljerat på polisens frågor övergick de båda till att utnyttja sin lagliga rätt att tiga.

En fördel med det är att man som åtalad kan läsa igenom hela förundersökningen och lägga upp sin taktik och sina svar i rättssalen efter det som vittnen och andra sagt i förhör.

Enligt den så kallade omedelbarhetsprincipen får en dom endast grundas på det som presenterats under huvudförhandlingen. Det betyder att domstolen endast får beakta sådant som åklagaren presenterar i rättegångssalen.

ANNONS
Nu ska mångmiljonär upp i rätten för att ha skövlat strandskog i närheten av Per Gessles hotell i Tylösand.
Kammaråklagare Klas Lundgren har åtalat fyra personer för skogsskövlingen i Tylösand. Bild: Lina Salomonsson

Om då en åtalad för fram saker som inte sagts i några polisförhör blir det förstås svårare för en åklagare att eventuellt motbevisa dessa uppgifter under en pågående förhandling. Bland kriminella är det en utbredd taktik att tiga sig igenom polisförhör.

Förmånligt eller ej?

På Sveriges största juridiska webbplats, Lawline.se, kan man läsa att det inte finns någon statistik på huruvida man tjänar eller förlorar på att tiga. Där står också:

”Däremot finns det säkert rutinerade advokater som kan – i generella ordalag – berätta om i vilka fall det är mer förmånligt att hålla tyst och i vilka fall det är bättre att tala om vad man vet. Nämnvärt kan ju vara att det säkert i många fall kan ligga i den misstänktes intresse att berätta vad man vet, eftersom att man då på ett tidigare stadie kan bli avförd från utredning/misstankar och kanske slipper bli utsatt för diverse tvångsåtgärder, som till exempel ett anhållande.”

Fängelse i sex år

Hur det blir i det här fallet återstår att se. Åtta dagar är bokade för rättegången, med start torsdagen den 3 september.

Åtalet är rubricerat som grov skadegörelse – vilket kan ge fängelse i max sex år – och förutom de två nämnda åtalade är en 54-åring och en 44-åring medåtalade för sin inblandning. Åklagaren yrkar på att alla fyra ska vara solidariskt ansvariga att ersätta kommunen med 20 miljoner kronor för att återställa marken som den var tidigare.

ANNONS

Fastigheten på Älgvägen 19 ägs av ett dotterbolag till Widik Förvaltnings AB. Enligt årsredovisningen för 2019 har moderbolaget tillgångar på över 180 miljoner kronor och nära 74 miljoner kronor i fritt eget kapital.

Dotterbolaget gjorde 2019 en vinst på drygt 46 miljoner kronor och åklagaren har yrkat om ett förverkande av 2 miljoner kronor för Widiks Börs AB som kompensation för värdeökningen som havsutsikten fört med sig.

Ny villa byggs

Huset som tidigare stod på fastigheten revs under 2018. I april i år började företaget MTA uppföra en ny, spektakulär villa på tomten, som i dag är en byggarbetsplats.

Nu ska mångmiljonär upp i rätten för att ha skövlat strandskog i närheten av Per Gessles hotell i Tylösand.
Sedan april pågår bygget av Jan Widiksons nya villa intill kommunens skövlade mark. Bild: Jari Välitalo

Den nya villan är ritad av den kände arkitekten Abelardo Gonzalez. Han har tidigare ritat Jan Widiksons nuvarande, 570 kvadratmeter stora villa som stod klar 1991 på Älgvägen 25, samt Per Gessles 400 kvadratmeter stora villa som 1997 stod klar på Skogsvägen i Sandhamn.

Bygglovet från i mars i år tillåter en byggnadsarea om 781 kvadratmeter. Nu aktuell byggnad uppgår till 595 kvadratmeter.

MTA bygger den nya villan, som ritats av Abelardo Gonzalez, på Älgvägen 19.
MTA bygger den nya villan, som ritats av Abelardo Gonzalez, på Älgvägen 19. Bild: Anders Holmer

I bygglovet står att byggnaden uppförs ”huvudsakligen i en våning med inredd vind”. Byggnadshöjden beräknas till tillåtna fyra meter och utgår från den östra långfasaden mot Älgvägen. Takkuporna beräknas inte vara så stora att de påverkar beräkningen.

Pool mot havet

Den utskjutande byggnadsdelen mot väster – alltså mot havet – på 55 kvadratmeter rymmer en pool.

ANNONS
Nu ska mångmiljonär upp i rätten för att ha skövlat strandskog i närheten av Per Gessles hotell i Tylösand.
I förundersökningen finns ett foto av Widiksons nuvarande villa, taget från havssidan, som visar vilken glipa i strandskogen som fortfarande finns kvar efter att han lät fälla träd där på 1990-talet. Bild: Polisen

I dagsläget har man havsutsikt från det nya huset och att döma av förundersökningen tänker kammaråklagare Klas Lundgren vid rättegången visa hur en fastighets värde ökar ifall den får havsutsikt.

LÄS MER:Avverkning mot havet polisanmäls

LÄS MER:Widikson försvarar avverkning: ”När det brinner blir folk glada över brandgatan”

LÄS MER:Jan Widikson redo att lämna in nya villaritningar

LÄS MER:Över 15 miljoner krävs efter olovlig avverkning

LÄS MER:Skövlingen i Tylösand kan sakna motstycke

LÄS MER:Fyra misstänks ligga bakom skövling – alla nekar till brott

LÄS MER:Fyra åtalas för den olagliga skogsavverkningen i Tylösand

LÄS MER:Widikson tiger sig igenom polisförhör om skövlingen

LÄS MER:Rättegången mot Widikson flyttas

LÄS MER:Tylösandsskövlingen dubbelt så dyr enligt ny beräkning

LÄS MER:Åklagaren vill att Widiks bolag ska betala för värdeökningen

LÄS MER:Widiksons advokat kallar in egna experter

LÄS MER:Widiksons advokat har fått nämndeman utbytt för jäv

LÄS MER:Widiksons advokat pekar på kommunens inkonsekvens

LÄS MER:Widiksons advokat vill byta ut samtliga nämndemän

LÄS MER:Rätten byter inte ut nämndemän

ANNONS