Liberala ungdomsförbundet (LUF) och Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) demonstrerade mot förslaget på slumpmässiga drogtester i gymnasieskolan. Från vänster: Carl-Johan Bonde, ordförande LUF Halland, Samuel Anderson, LUF Halland, och Angeline Eriksson, ordförande CUF Halland.
Liberala ungdomsförbundet (LUF) och Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) demonstrerade mot förslaget på slumpmässiga drogtester i gymnasieskolan. Från vänster: Carl-Johan Bonde, ordförande LUF Halland, Samuel Anderson, LUF Halland, och Angeline Eriksson, ordförande CUF Halland. Bild: Roger Larsson

Liberal demonstration mot drogtester – beslut skjuts upp

På måndagen demonstrerade Centerpartiets och Liberalernas ungdomsförbund för att få Halmstadpolitikerna att skrota de slumpmässiga drogtesterna som föreslås i gymnasieskolan. Men det blev en antiklimax – beslut i ärendet skjuts upp till i slutet av september.

ANNONS
|

Inför måndagens planerade beslut om gymnasieskolans nya drogpolicy möttes politikerna av en överraskning.

Representanter från Liberala ungdomsförbundet (LUF) och Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) hade ordnat en gemensam demonstration utanför Rådhuset.

Det var en liten, men fast besluten, skara liberala ungdomspolitikerna som stack flygblad i händerna på de förtroendevalda som var på väg in till mötet.

”Förslaget är väldigt dåligt”

HP har tidigare rapporterat om förslaget till ny, gemensam drogpolicy för gymnasieskolan. Målet med dokumentet är att erbjuda en trygg, säker och drogfri skolmiljö.

LÄS MER: Slumpmässiga drogtester föreslås i gymnasieskolan

Dock har nytillskottet om slumpmässig drogtestning fått bland annat LUF och CUF att reagera.

ANNONS

– Förslaget är väldigt dåligt. Slumpmässiga drogprover gör att alla elever har samma misstankegrad. Säger man nej till provet, av till exempel integritetsskäl, så riskerar misstankarna mot en att öka, och man kan till och med bli avstängd om man vägrar enligt policyn. Det finns bättre sätt att komma åt droganvändandet, säger Angeline Eriksson, ordförande i CUF Halland.

– Det finns ingen forskning som visar att testerna hjälper. Vi behöver vara mer öppna och prata om droganvändning, i stället för att stigmatisera det. Sverige har näst högst narkotikadödlighet i EU vilket visar att vi måste testa något nytt och annat, säger Carl-Johan Bonde, ordförande i LUF Halland.

Med texten ”Nej till testerna”, och en överstruken bild på en sträng myndighetsperson som övervakar en man med byxorna neddragna, uppmanade de politikerna att slopa drogtesterna.

Nämnden sköt upp beslutet

Men det blev inget beslut. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden valde i stället att återremittera ärendet och ta upp det för beslut vid nästa sammanträde, som är den 28 september.

– Nämnden var enig i att ett antal formuleringar i policyn, som hänvisar till lagparagrafer, behöver ses över för att säkerställa att de inte är tolkningsbara, säger Christofer Lundholm (M), ordförande i nämnden.

Utanför Rådhuset hördes kritik, från ett antal ungdomspolitiker, om att elever kan bli avstängda om de säger nej till proverna. Vad säger du om det?

ANNONS

– Det är inte så att man blir avstängd per automatik, utan det är i de fall där det finns en misstanke, och då är det alltid rektorn som stänger av en elev. Därtill ska alltid en avstängning prövas. Ska den vara längre än en vecka så ska den prövas av individutskottet under utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Där går man igenom varje enskilt fall extremt noggrant, säger Lundholm.

ANNONS