Bullret från E 6 stör de boende i Mellbystrand. Arkivbild.
Bullret från E 6 stör de boende i Mellbystrand. Arkivbild. Bild: Jonatan Gernes

Kommunens sand kan bli aktuell för bullervall

2007 drog kommunen upp sand som kunde användas till en bullervall. Om det kan bli aktuellt får bullermätningar avgöra - på uppmaning av fastighetsägarna.

ANNONS
LocationMellbystrand||

Sven-Åke Sleth på Åmotslingan i Mellbystrand efterlyste en bullervall mellan Birger Pers väg och Rombergs väg utmed E6. Efteråt hörde läsare av sig och berättade att det finns sand som kommunen 2007 sagt kan användas till en bullervall. Kristofer Johansson, enhetschef för drift på Laholms kommun, bekräftar att sanden finns kvar och kan eventuellt användas till en bullervall.

– Massorna är inte öronmärkta till något. Men det kanske blir ett annat projekt där de kan användas, säger Kristofer Johansson.

När det, som i detta fallet, är en statlig väg som stör, är det Trafikverkets ansvar att sätta upp bullerskydd om ljudnivåerna överstiger gränsen. Om det kan bli aktuellt för Trafikverket att använda massorna kan Elizabeth Devlin, samhällsplanerare på Trafikverket inte svara på. En bullerutredning får först och främst svara på om ett skydd är aktuellt.

ANNONS

– Det enklaste sättet om en fastighetsägare är intresserad av en bullervall är att de skickar e-post till Trafikverket@trafikverket.se. Då gör vi en mätning. Om bullernivån går över en viss nivå står Trafikverket för kostnaden av bullerskyddet, säger Elizabeth Devlin.

Hos Sven-Åke Sleth på Åmotslingan låg värdena strax under trafikverkets krav för åtgärd. Men han menar att många hus ligger närmre motorvägen. Därför kan de vara en idé för de som störs av bullret att kontakta Trafikverket.

– Om det inte överstiger bullernivån och fastighetsägarna ändå vill sätta upp ett skydd får de vända sig till kommunen för att se om marken är bygglovspliktig, säger Elizabeth Devlin som ser att det inte finns något registrerat önskemål om bullerskydd på fastigheten Åmot 1:144.

ANNONS