Drygt 82 procent av alla elever som gick ut nian på en kommunal grundskola i Halmstad är behöriga till gymnasiet.
Fredrik Landelius som är kvalitetschef på barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstads kommun är inte helt nöjd förrän alla elever lyckas i grundskolan. Bild: Jörgen Alström

Fler behöriga till gymnasiet – men fortsatt stora klyftor

Andelen elever som går ut nian med behörighet till gymnasiet är den högsta på fem år. Siffran på drygt 82 procent betyder att man går på rätt håll men man är fortfarande inte i mål menar Fredrik Landelius som är kvalitetschef på barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstads kommun.

ANNONS
LocationHalmstad||

Enligt de preliminära siffrorna är 82,4 procent av eleverna som gått ut nian på någon av de kommunala grundskolorna i år behöriga till gymnasiet. En ökning från förra året då siffran låg på 80,8 procent.

Gymnasiebehörighet innebär att man har godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst fem andra ämnen.

– Trots det är fortfarande omkring 15 procent av eleverna inte behöriga, så det finns ingen anledning att sitta och vara nöjd, säger Fredrik Landelius.

Det fanns en oro att coronapandemin skulle ha en negativ påverkan på elevers skolresultat, därför är det nu extra glädjande att andelen nior med gymnasiebehörighet har ökat. Men man är inte i mål förrän alla elever har lyckats.

ANNONS

– Det är oerhört viktigt för samhället och framför allt för eleverna att de lyckas i grundskolan och kan påbörja gymnasiet eftersom vi vet att en gymnasieutbildning är viktig för deras framtid, säger Landelius.

LÄS MER:Fler blivande gymnasieelever kom in på sitt förstahandsval

LÄS MER:Här är de mest sökta gymnasieprogrammen i Halmstad

Stor skillnad mellan skolor

Det skiljer sig kraftigt mellan de kommunala grundskolorna. Skolan med högst andel behöriga elever är Stenstorpsskolan, i år är 93,8 procent av de som gick ut nian behöriga till gymnasiet. Siffran är lägst på Östergårdsskolan där 60,3 procent av niorna är behöriga till gymnasiet.

Fredrik Landelius förklarar att man under många år sett att skolresultaten är lägre i skolor i socioekonomiskt utsatta områden och så ser det ut även i år.

– Brist på likvärdighet är det stora problemet. Vi jobbar på alla sätt vi kan för att bryta segregationen, säger Landelius.

Han menar också att det inte är rättvisande att jämföra skolors behörighetssiffror rakt av. I stället är det bättre att titta på vilket resultat skolan presenterar i förhållande till de förutsättningar som eleverna och lärarna har. Man vidtar också extra åtgärder för att höja skolresultaten i de skolor som hamnar långt ner på topplistan.

– De skolor som har större socioekonomisk tyng får en högre tilldelning i sina budgetramar, vi styr karriärtjänster mot dessa skolor och lärare och rektorer försöker hela tiden utveckla undervisningen för att kompensera för elevernas förutsättningar. Men vi har fortfarande inte lyckats kompensera det helt.

ANNONS

LÄS MER:Gymnasiebehörigheten kvar på ”oroväckande låg nivå”

Fakta: Andel gymnasiebehöriga nior 2020

Totalt alla kommunala skolor: 82,4 procent

Brunnsåkersskolan: 71,6 procent

Furulundsskolan: 79,5 procent

Fyllingeskolan: 80,8 procent

Getingeskolan: 89,5 procent

Gullbrandstorpsskolan: 93,5 procent

Klaraskolan: 63,8 procent

Stenstorpsskolan: 93,8 procent

Söndrumsskolan: 90,3 procent

Trönningeskolan: 89,4 procent

Vallåsskolan: 88,3 procent

Östergårdsskolan: 60,3 procent

Österledskolan: 82 procent

Källa: Halmstads kommun

ANNONS