Inför säsongen coronaanpassade Matilda och Linus Nilsson verksamheten med ett krav på förbokning, något som har lett till en jämnare besöksnivå än tidigare.
Inför säsongen coronaanpassade Matilda och Linus Nilsson verksamheten med ett krav på förbokning, något som har lett till en jämnare besöksnivå än tidigare. Bild: Christopher Lembke

Fullt i bokningskalendern på äventyrsparken

I mars förberedde sig ägarna till Kungsbyggets äventyrspark för en usel säsong – om det ens skulle bli någon. Ett drygt halvår senare kan Matilda och Linus Nilsson konstatera att går bättre än någonsin.

ANNONS
LocationKungsbygget||

I en serie artiklar tittar HP in hos ett antal företagare för att höra hur det går i coronavirusets spår.

Det svischar från ziplineåkarna uppe i luften, och rasslar från besökarnas utrustning när de passerar på väg till klättringstornet. Men allt är inte sig likt här vid foten av Hallandsås.

Den normalt väldigt långa kön till rodelbanan är nästan obefintlig. På grund av coronasmittan har Kungsbyggets äventyrspark satt ett tak på antal besökare. Men det går väldigt bra ändå.

– Vi har fullbokat hela tiden och det är massor att göra. Den här säsongen är hittills vår bästa någonsin, men man vet ju inte vad som händer efter sommaren, säger Linus Nilsson, som tillsammans med hustrun Matilda äger och driver Kungsbyggets äventyrspark sedan 2014.

ANNONS

Om tongångarna är positiva nu var stämningen desto mer dyster här i våras. När regeringen den 27 mars förbjöd allmänna sammankomster med fler än 50 personer insåg ägarparet att det inte skulle bli ett vanligt verksamhetsår, vilket en strid ström av avbokningar från företag och skolor snart bekräftade.

– Vi började förbereda oss på att det skulle bli en katastrofsäsong. Att vi skulle behöva säga nej till sommarjobbarna och gå till banken för att låna pengar. Vi drog åt svångremmen helt och köpte inte in något alls, berättar Matilda.

Förbudet mot folksamlingar med över 50 personer har drabbat delar av eventbranschen hårt. Kungsbyggets äventyrspark innefattas inte av förbudet, men införde alltså på eget initiativ en begränsning av antalet besökare till säsongsstarten under påskveckan.

– För att både personal och gäster ska känna sig trygga finns det ett visst antal platser uppdelade på tre pass som man kan boka in sig på. På så sätt vet vi exakt hur många som kommer, fortsätter hon.

Det visade sig snart att farhågorna inför öppnandet kom på skam. Intresset för utomhusaktiviteter var enormt. Och så har det fortsatt hela sommaren.

– Vi märkte snabbt att det nog skulle bli en bra säsong ändå. Och när det började lätta generellt i maj gick bokningarna i taket. Samtidigt började skolorna att boka på igen. Det var så många som hörde av sig att vi tvingades tacka nej ibland, säger Linus.

ANNONS

Paret pekar på flera faktorer som bidrar till att säsongen hittills gått bra. Att Liseberg och flera andra stora konkurrenter har tvingats hålla stängt. Att många fler än vanligt semestrar på hemmaplan. Men också att det minst sagt omväxlande vädret har fått fler att söka upp aktiviteter bortom stränder och badsjöar.

– Bokningskravet gör att har vi en jämn tillströmning i stället för att ha toppar och dalar beroende på vädret. Om man har förbokat en tid är man nog mer benägen att komma hit även om det inte är klart och soligt. Alla våra aktiviteter går att göra så länge det inte åskar eller blåser väldigt kraftigt, säger Linus.

Med några dagar kvar av högsäsongen ser 2020 ut att bli ett bra år för äventyrsparken.

– Det är en stor lättnad att vi ser ut att klara det även ett sådant här år, avslutar Matilda.

ANNONS