Planer för Folkparken engagerar och oroar: ”Sorgligt som det har blivit”

Samtidigt som ärendet om Folkparken behandlas vidare, råder ett lugn i vardagslivet bakom Kulturhuset. Där minns man gångna tider och oroar sig över vad som komma skall.

ANNONS
|

Detaljplanen för Folkparkens framtid har varit ute på så kallat samråd, vilket innebär att fastighetsägare, allmänhet och andra intressenter fått yttra sig om kommunens planer. Häromdagen berättade HP att länsstyrelsen i Halland vill se ett rivningsförbud på Kulturhuset. Det har också kommit in mängder med åsikter, som speglar den oro och kritik som uppstått i och med kommunens vilja att bebygga marken i Folkparken. Men under tiden som man väntar på besked om detaljplanen fortgår verksamheten med boule-spel bakom Kulturhuset.

– Alla som är här har en relation till den här platsen som går många, många år tillbaka i tiden, säger Bo Karlstrand, när HP kommer på besök.

ANNONS

LÄS MER:Länsstyrelsen vill se rivningsförbud på Kulturhuset: ”Har ett högt kulturhistoriskt värde”

Det är en mellanvarm sommardag i juli och ett 50-tal pensionärer är på plats för att umgås och spela boule tillsammans. Tre dagar i veckan ses de där, medan en annan bouleförening spelar de andra dagarna.

– För så otroligt många har det här alltid varit, och är ännu i dag, en samlingsplats. Jag själv är uppvuxen här på Furet och sprang här redan som barn. Då var det en helt annan puls, som du säkert förstår. Med chokladhjul, cirkus, uppträdanden, dans och roligheter. I dag är det många som använder parken som rekreation, men byggnaderna har i stort sett tillåtits förfalla helt, säger Bo Karlstrand sorgset.

Han ser sig omkring, pekar och gestikulerar.

– Jag minns när jag som liten pöjk kröp in under golvet på polketten, när det var dans där. Då stack vi upp pinnar underifrån för att retas med de som styrde runt. Jag har så otroligt många fina minnen härifrån, det är sorgligt som det har blivit. Så oerhört sorgligt.

Inte minst är det Galejan som har förfallit. Genom åren har byggnaden utsatts för bränder och vandalisering. HP har tidigare berättat om att räddningstjänsten vid flera tillfällen har fått rycka ut. För en tid sedan sattes spånskivor upp för fönster och dörrar, men det har inte stoppat de som vill förstöra.

ANNONS

– De kommer tillbaka ändå. Vi har sett dem och konfronterat dem flera gånger. De har till och med kört runt på boulebanan med sina mopeder medan vi har spelat. De bryr sig inte, det är så tråkigt. De får gärna vara här, men inte förstöra och ha sig, säger Bo.

Tommy Söderberg är ordförande i Furets bouleförening. Även han har många minnen från Folkparken. Den vackra polketten har sett sina bästa dagar, men föreningen har i alla fall försökt fräscha upp den.

– Vi fick tillåtelse att måla om den, så det gjorde vi. Den ser betydligt trevligare ut nu än vad den gjorde tidigare. Då var den nedklottrad och det såg för tråkigt ut, säger han.

1958 träffade Bo Karlstrand sin fru Ingrid på en av dansbanorna i Folkparken, hon är nu med och spelar boule framför den förfallna Galejan.

– Det är många här som har samma relation till den här platsen. För oss är det väldigt viktigt att bevara Folkparken som den oas den är, men samtidigt måste man ju öppna för att renovera och restaurera, städa upp. Det här hade kunnat vara en central plats för alla i Halmstad, i stället har den tillåtits förfalla och nu ska man göra om området och bygga bostäder. Det är så tråkigt.

ANNONS
ANNONS