Hasse Svensson har plockat ett hundratal fästingar på katten Zapp som rör sig runt i sommarstugeområdet.
Hasse Svensson har plockat ett hundratal fästingar på katten Zapp som rör sig runt i sommarstugeområdet. Bild: Evelina Gunnarsson

Deras katt har släpat hem hundratals fästingar

Katten Zapp har dragit med sig hundratals fästingar hem till sommarstugan. Ett bra sorkår kan vara anledningen till att fästingarna gynnas.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand||

Hasse och Birgit Svensson flyttade från Klippan till sommarstugan i Skummeslöv i april. Sedan dess har de plockat hundratals fästingar på katten Zapp som rör sig i området. Även Hasse Svensson har fått sin släng och plockat ett flertal på sig själv. När de ville få TBE-vaccin på vådcentralen hemma i Klippan sade de nej med motiveringen att det inte finns några fästingar. Men i Laholm fick Hasse Svensson till slut vaccin.

När den vita Angorakatten Zapp kommer hem kryllar pälsen ofta av fästingar. I början av sommaren tog den hem två till tre fästingar om dagen. Sedan de gett den fästingmedel kommer den "bara" hem med en om dagen.

ANNONS
Hasse Svensson fick till slut TBE-vaccin på vårdcentralen i Laholm efter att ha blivit nekad i hemkommunen Klippan.
Hasse Svensson fick till slut TBE-vaccin på vårdcentralen i Laholm efter att ha blivit nekad i hemkommunen Klippan. Bild: Evelina Gunnarsson

– Vi har inte haft katten i mer än ett år, men det är bra med vit päls. Då ser man fästingarna som kryper, innan de har satt sig och börjat suga, säger Hasse Svensson.

– Man vet ju inte om man får den här räliga sjukdomen. Jag tycker att det är löjligt att säga att vaccin inte behövs.

Han har aldrig varit med om så många fästingar på så kort tid. Men Moa Pettersson på Länsstyrelsen i Hallands län tycker inte att det är något extremt fästingår.

– Fästingarna ökar från år till år och de kommer längre norrut i landet. De gynnas av klimatförändringar. Sommaren 2018 när det var torrt gick många fästingar ner i backen och gick nästan i dvala, säger Moa Pettersson fältkontrollant på Länsstyrelsen i Halland.

Ett bra sorkår gynnar fästingarna och kan bidra till mängden fästingar.
Ett bra sorkår gynnar fästingarna och kan bidra till mängden fästingar. Bild: Evelina Gunnarsson

En mild vinter och att det är ett bra sorkår tror hon gynnar fästingarna. Likaså att fler rådjur överlever. Men att det ska vara något extremt fästingår har hon inte hört.

Vad ska man tänka på om man blir biten?

– Att plocka bort fästingen så fort som möjligt så minskar risken för sjukdomar, säger hon.

Tycker du att man ska vaccinera sig om man är mycket ute i skog och mark?

ANNONS

– Det tycker jag absolut. TBE verkar inte vara en trevlig sjukdom. Vaccin känns som en billig försäkring mot mycket annat lidande, säger Moa Pettersson.

Susanne Åhrén, biolog på Länsstyrelsen i Halland, tipsar om stövlar och byxor instoppade i stövlarna. Dessutom tycker hon att man bör ha långärmad tröja, hatt och sjal runt hatten om man ska ut i sly. Efter turen använder hon klädvårdsrullar för att få bort alla lösa fästingar. För att husdjuren ska slippa fästingarna tipsar hon om djurläkemedlet Frontline.

LÄS MER:De vanligaste sommarplågorna

LÄS MER:Så påverkar torkan naturlivet

LÄS MER:Lista: Så klarar sommarplågorna torkan

LÄS MER:Fästingburna sjukdomar ökar – nu även i Halland

ANNONS