Strandstädningen
Strandstädningen Bild: Evelina Gunnarsson

Kommunen ändrar sig om tång på stranden

Kommunens nya tångstrategi fick kritik. Nu väljer de att göra ändringar och placerar tången längre från sanddynor och vresrosor.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand, Mellbystrand||

I samband med att kommunen tog över strandrensningen och tånghanteringen i år förändrades arbetssättet. Den tång som maskinerna skulle samla in skulle läggas upp emot sanddynorna för att skydda och bygga upp dynorna igen. Men det reagerade länsstyrelsens naturvårdsenhet på.

– Om jag tolkat kommunen rätt så vill man lägga tången där för att fördröja den här översvämningseffekten med höjda vattennivåer. Men det blir inte så. Detta är bara försumpning. Sanden kan inte suga upp något när det ligger annat i vägen, säger Annelie Ohlsson, reservats- och fastighetsförvaltare på Länsstyrelsen i Hallands län.

Deltar i projekt mot vresrosor

Annelie Ohlsson menar också att tången blir en gödning som bidrar till växtlighet av den invasiva växten vresros.

ANNONS

– Laholms kommun har fått pengar från olika projekt för att ta bort vresrosen. Om kommunen gör som planerat, lägger tång på hög och låter ligga kvar så blir det en gödseleffekt och får vresrosen att växa, säger Annelie Ohlsson.

Tången som läggs upp på stranden får inte ha kontakt med sanddynorna så att de gödslar vresrosor.
Tången som läggs upp på stranden får inte ha kontakt med sanddynorna så att de gödslar vresrosor. Bild: Evelina Gunnarsson

Efter synpunkterna från länsstyrelsen tog kommunen en diskussion med sin före detta miljöstrateg Margareta Lindgren och beslutade sig för att ändra i strandskötselplanen.

– När vi fick till oss hela bilden fick vi ta ställning utifrån vad som är bäst. Då landade vi i att se till att hålla det fritt från dynorna, säger servicechef Lisa Larsson.

Ingen tång för nära dynorna

Nu ska en justering göras i planen.

– Nu ska vi hålla remsan fri vid sanddynorna. Precis nedanför i ändan av strandkanten mot dynorna ska tången få vara, men tillräckligt långt från dynorna så att tillväxt av vresros inte förekommer, säger Lisa Larsson.

Annelie Ohlsson på länsstyrelsen är nöjd med ändringen.

– Jag är jättenöjd med att de faktiskt tog detta en omgång till och diskuterade det med några som faktiskt har insikt i det. Det är glädjande att de har tagit ett sådant beslut, säger Annelie Ohlsson.

Är vresrosor ett problem i Laholm?

– Det är ett minskande problem tack vare projektet Sandlife där man fokuserade på att ta bort vresros och bergtall. Man kan se i södra Summeslöv att flera arter som varit begränsade i många år är på väg tillbaka, säger Annelie Ohlsson.

ANNONS

Tången tillbaka i havet i höst

Tången som läggs upp intill sanddynorna kommer vid tillfälle att köras tillbaka till vattenbrynet och ska så småningom slussas ut i havet igen. Om det inte blir tillfälle under sommaren så sker det till hösten.

– Den naturliga processen för tång är att den sköljs upp på vintern, ligger på stranden på sommaren och under höst och vinter sköljs den ut i havet igen. På sommaren finns arter som är beroende av tång som ligger på stranden, säger Annelie Ohlsson.

LÄS MER:Mer tång på stranden när kommunen tar över driften

ANNONS