Olaglig kanal i sandstranden vid Tylöbäck.
Olaglig kanal i sandstranden vid Tylöbäck. Bild: Mattias Karlsson

Fega naturmarodörer bakom miljöbrott i Tylöbäck

Att ändra utloppet för Nyrebäcken är ett våldsamt ingrepp i naturen. Den som skadar naturen bör också stå för sitt brott. Annars är man en feg naturmarodör.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Uppe på sanddynerna vid Tylöbäck finns en fin utsikt där den slingrande Nyrebäcken har sitt utlopp ut i havet. Att i solnedgång se vattendragets fina krökningar är en sann naturupplevelse. Eller rättare sagt – det var vackert.

Numera är den meanderliknande bäcken torrlagd och i stället rinner vattnet ut i en nygrävd kanal.

Någon eller några har för en tid sedan med hjälp av maskiner olovligen fördämt Nyrebäcken och grävt ett dike i stranden och som leder ut i havet. Det är ett våldsamt ingrepp i naturen.

Till den som genomfört detta och fegt nog inte gett sig till känna finns bara ett ord att säga: Skäms!

ANNONS

Det är Halmstads kommun som äger marken och för ett par veckor sedan fick man kännedom om det omfattande ingreppet, vilket Hallandsposten har rapporterat om. Kommunen har därefter gjort en polisanmälan om miljöbrott.

”Det är en rätt stor och omfattande process om man ska få igenom något sådant. Det krävs omfattande utredningar för att få tillstånd att gräva nära vattnet”, säger Jonas Eidergård, chef för kust- och idrottsenheten vid teknik- och fritidsförvaltningen, till HP (13/6).

Hans Schibli är vattenmiljöövervakare vid länsstyrelsen, och han skräder inte orden i en intervju med Hallandsposten.

”Det är ett väldigt stort ingrepp på naturmiljön. Det är väldigt tråkigt och ledsamt att folk kan få för sig att göra det”, säger han till HP (22/6).

Hans Shibli menar också att ingreppet kvalar in på hans negativa topp-fem lista efter 30 år på länsstyrelsen. Inte minst kan fisklivet i bäcken påverkas negativt på grund av ett försämrat vattenflöde.

Det är svårt att se vilken vinning som kan göras av att Nyrebäcken fått ett rakt utlopp. Förvisso ansökte Halmstads kommun förra året om att få räta ut bäcken med hänvisning bland annat till att man ville får mer plats till aktiviteter, till exempel SM i beachvolley. Men länsstyrelsen sade nej till den ansökan.

ANNONS

Nyrebäckens mynning är föränderlig och flyttas naturligt i sanden. Enligt uppgifter från länsstyrelsen kommer med största sannolikhet naturens gång också att återställa bäckens ursprungliga form. Men trots det kvarstår miljöbrottet, och det bör polisen utreda grundligt.

Det ska inte gå att ostraffat genomföra ett miljöbrott i Tylöbäck eller någon annanstans i Halmstad eller i Sverige.

Till sist. Naturen har ett stort värde för många och måste därför skyddas. Detta sammanfattas väl av Hans Schibli i Hallandsposten:

”När det är en så fin miljö, låt det vara i fred. Det är därför folk kommer hit.”

Att ingen hittills gett sig till känna kan bara beskrivas som fegt – fegt gjort av naturmarodörer.

LÄS MER:Misstänkt miljöbrott i Tylösand

LÄS MER:Så påverkas Nyrebäcken efter grävningen

ANNONS