Här vårdas de sjukaste covid-19-patienterna – rapport från insidan

Två patienter vårdades för covid-19 på intensivvårdsavdelningen i Varberg när tidningen fick komma på ett exklusivt besök. Även om läget har lugnat ner sig ser de fortfarande en stadig ström av patienter.

ANNONS
LocationVarberg||

– Ta mycket handsprit, uppmanar intensivvårdssjuksköterskan Leif Kaspersson och trycker på flaskans sprutpump flera gånger innan han gnuggar in händer och underarmar.

Hallands sjukhus har besöksförbud och inte ens anhöriga är välkomna. Undantag kan göras utifrån patientens tillstånd och detta beslutas av ansvarig vårdpersonal. Men ett undantag görs för tidningens reportageteam som släpps in till intensivvårdsavdelningen, IVA, där de allra sjukaste covid-19-patienterna vårdas.

IVA-patienter flygs in med helikopter

Som mest har IVA i Varberg haft sju patienter inneliggande samtidigt. Beläggningen går lite upp och ner men har minskat något på senare tid. Några covid-19-patienter från andra regioner med större belastning har flugits till Varberg med helikopter genom den nationella samordningen. Det rör sig hittills om fyra-fem patienter.

ANNONS

– Faran är inte över för det, säger Paula Örngård, avdelningschef för intensivvårdsavdelningen.

Från sjukvårdens sida ser de med tillförsikt och en viss oro fram emot sommaren och vad de lättade reserestriktionerna ska föra med sig. Med sina erfarenheter från de senaste månadernas slit för att rädda livet på dem som drabbats hårdast av coronaviruset önskar de att folk tar uppmaningarna om att fortsätta hålla avstånd på allvar.

– De svårast sjuka är riktigt dåliga och man vet inte vilka men de får i framtiden. De ligger ofta länge i respirator. En patient lämnade IVA efter 39 dygn, säger Leif Kaspersson.

Medelvårdtiden för patienter på IVA är vanligtvis 2,5 dygn.

Personal smittad

Iva fick tidigt smittspridning bland personalen efter att en medarbetare hade blivit smittad utomlands. Smittan kunde snabbt spåras och spridningen begränsas. Ingen patient smittades av personalen.

Allt gick snabbt i början när smittan kom till Halland. En intermediärvårdsavdelning, IMA, öppnades vilket är ett mellanting mellan en vanlig vårdavdelning och en intensivvårdsavdelning där patienterna kan ges högflödesbehandling med syrgas.

Personal från sjukhuset i Kungsbacka och från operationsavdelningen i Varberg fick rycka in och hjälpa till på IVA i Varberg för att klara av den ökade arbetsbelastningen.

Antalet intensivvårdsplatser utökades och en tredje IVA-avdelning öppnades en bit från de andra avdelningarna den 3 april.

ANNONS

– Det blev svårt för personalen att kommunicera sinsemellan med tre IVA-avdelningar i olika korridorer. Dessutom skulle el och gas och allt annat fungera, säger Maria Meirik, medicinskt ledningsansvarig läkare på intensiven.

Snabbtest tar två timmar

När en patient kommer in med misstanke om covid-19 behöver den isoleras tills besked kan ges. I början kunde det ta två dagar men nu görs snabbtester som analyseras på sjukhuset i Varberg. Då kan det gå på två timmar.

Efter att ha fått på oss sjukhusets gröna kläder, munskydd och skyddsglasögon fick vi noggranna instruktioner hur vi skulle bete oss inne på modulen som är en del av IVA. Inte röra något i onödan och absolut inte röra vid munskyddet eller ta oss i ansiktet.

Först kom vi in i expeditionen där datorskärmar stod uppställda framför en stor glasruta. På andra sidan såg vi de två patienterna ligga i sina sängar uppkopplade till en rad maskiner. Coronaviruset angriper lungorna och de patienter som vårdas på IVA måste ofta vara sövda för att tolerera den respiratorbehandling de behöver för att syresättas.

– I en artär i handleden sitter en plastkanyl där vi kan monitorera blodtrycket kontinuerligt och ta blodprover där vi bland annat kan se syresättningen i blodet, säger Leif Kaspersson.

ANNONS

Inte ovanligt med delirium

Prover tas ständigt, blodtrycket kontrolleras, EKG och andning. Patienterna får näring genom dropp men också sondmatning för att hålla igång magen.

De får lugnande medel för att inte uppleva obehag av de behandlingar de behöver på IVA, till exempel respiratorbehandling. Det är inte ovanligt med delirium/förvirring hos IVA-patienter. Med jämna tidsintervall ändras deras liggställning för att underlätta blodcirkulationen och minska risken för liggsår. Bukläge har visat sig fungera bra för covid-19-patienter genom att lungorna avlastas. Men efter maximalt 16 timmar måste patienten läggas i ryggläge igen. Något som kräver fem personal för att hålla koll på att ingen slang hamnar fel och att orka med en kropp som inte hjälper till det minsta lilla.

Förbättrat läge

En av patienterna bedöms ha blivit så pass bra att hen ska extuberas. Det innebär att slangen i i luftröret tas bort och hen får istället syrgas genom en högflödesgrimma i näsan.

– Det kan hända saker när man gör något sådant. I så fall har vi utrustning för att ta hand om det. Vi larmar ut på avdelningen och till narkosläkaren. Men oftast går det bra, säger Leif Kaspersson.

De allra flesta som vårdas på iva överlever. Personalen har gjort en tavla som illustrerar det. I ett målat träd hänger hjärtan och stjärnor. Varje hjärta är en person som vårdats på iva för covid-19 och överlevt och stjärnorna är patienter som avlidit. Hittills har 90 procent av covid-patienterna på IVA i Varberg överlevt.

ANNONS

Uppskattat med digital kontakt

Personalen som arbetar på IVA har skyddskläder på sig hela tiden och även om det under tiden vi besöker avdelningen är lugnt har de hela tiden arbetsuppgifter att sysselsätta sig med. Förutom att hålla koll på alla värden och förändra kroppsställning på patienterna behöver munnen fuktas med jämna mellanrum. Slangarna gör att munnen är öppen hela tiden.

Det händer att patienterna vaknar till mellan varven och är oroliga. Personalen säger några lugnande ord och håller handen.

För patienter som är mer vakna har personalen möjlighet att låta anhöriga prata med sin närstående via en surfplatta. Något som är oerhört uppskattat från båda håll.

Organ slutar fungera

Organen, inte bara lungorna, får ta mycket stryk av coronaviruset. Det händer att njurarna slutar fungera och personen ges dialys. Vanligtvis görs detta på en egen avdelning men IVA har egen dialysutrustning.

Efter en lång tid i respirator är vägen tillbaka lång och mödosam.

– Bara att sitta upp på sängkanten är som ett maratonlopp, säger Leif Karpersson.

Vem som helst kan inte arbeta på IVA utan det kräver en speciell utbildning. När personalbehovet hastigt steg fick läkare, ambulanspersonal och personal från andra avdelningar snabbutbildas.

– Det är fantastiskt hur folk har lärt sig snabbt, säger Maria Meirik.

ANNONS

Semester är välbehövligt nu

Efter en lång och tung vår där många i personalen har gått in och tagit extrapass för att schemat ska gå ihop är semestern kanske mer efterlängtad än någonsin. Som det ser ut nu kommer alla att få sina ledigheter men några har kanske fått förskjuta semestern någon vecka och dela upp den något.

– Att få semester nu är a och o. Så mycket längre till hade vi nog inte orkat, säger Leif Kaspersson.

Samtidigt finns en plan för om ett skarpt läge skulle uppstå där vårdbehoven ökar dramatiskt.

– I sista hand går vi in och bryter semestrar. Personalen behöver sin återhämtning. Vi kan till exempel be IVA i Halmstad om hjälp eller kontakta en annan region för hjälp såsom vi under våren hjälpt andra i trängt läge, säger Maria Meirik.

– Vi vädjar till allmänheten att fortsätta följa rekommendationerna om fysisk distansering och god handhygien, det är livsviktigt, säger Paula Örngård.

LÄS MER:Halland rustar sig för att rehabilitera coronasjuka

LÄS MER:Kommunens coronaavdelning skapar trygghet för äldre

LÄS MER:Läkare snabbskolas i intensivvård för att vårda Covidpatienter

LÄS MER:Coronadrabbad Halmstadläkare forskar om immunitet

ANNONS