Torbjörn Ewaldh var ute tidigt på stranden i Skummeslövsstrand för att rensa upp tång.
Torbjörn Ewaldh var ute tidigt på stranden i Skummeslövsstrand för att rensa upp tång. Bild: Evelina Gunnarsson

Mer tång på stranden när kommunen tar över driften

I sommar får strandbesökare stå ut med både tång i vattenbrynet och tång vid sanddynorna. När kommunen tar över skötseln av stranden förändras rutinerna.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand, Mellbystrand||

Från och med i år tar Laholms kommun över driften av strandrensning och tånghantering. Tidigare har stranden skötts av Reinhard Stefansson entreprenad men i vintras upptäckte kommunen att de inte hade korrekt avtal med entreprenören.

– Även om de gjorde ett bra jobb med stranden så kan de inte fortsätta, säger Kristofer Johansson, enhetschef drift.

I samband med att kommunen tar över driften görs också ett par förändringar i tånghanteringen.

– Vi kommer sköta tånghanteringen på ett annat sätt, vilket vi är tvungna att göra. Vi har rutiner för hur tången ska köras och var och hur ofta. De rutinerna har inte följts de senaste åren när entreprenören har kört, eftersom kommunen inte delgett dem rutinerna, säger Kristofer Johansson.

ANNONS

Istället för att köra iväg tången till en samlingsplats på andra sidan motorvägen och sedan köras ut på åkrarna kommer den att läggas upp emot sanddynorna. Där ska den skydda sanddynorna genom att fånga upp sand och så småningom bygga upp dynorna igen. Kristofer Johansson tror inte att det ska avge någon lukt eftersom de portionerar ut tången längs stranden.

– Tången tillhör stranden. Tar man tång därifrån får man med sig mycket sand som är betydelsefull att ha kvar på stranden. Att ha rent och snyggt och en nykrattad strand nästan varje morgon kostar på miljön. Det vill vi inte betala, säger Kristofer Johansson.

Han jämför med naturreservatet i Skummeslövsstrand där tången inte hanteras. Där är dynorna finare är på stranden där tången ständigt hanteras.

– Riktlinjerna säger också att vi inte ska köra ut i vattnet. Det kommer vi inte att göra och därför kan det ligga tång i vattenbrynet. Vi kommer inte heller köra lika ofta på alla ställen.

Kommunen kommer att prioritera de platser där det är mycket tång. Generellt sett är det mer tång ju längre söderut man kommer. Kristofer Johansson menar att kommunen nu kan ha en bättre kontroll på stranden eftersom det är samma personal som sköter tånghanteringen och tömmer soptunnorna.

ANNONS

Kostnadsmässigt tror Kristofer Johansson inte att det skiljer sig särskilt mycket.

– Det här handlar om att vi ska göra rätt med upphandlingar och avtal. Men vi har maskiner och har inte behövt göra några stora investeringar.

LÄS MER:Massor av oegentligheter i upphandlingar och avtal

LÄS MER:Kommunen om stranden: lagen går före kostnaden

ANNONS