LBVA har infört ett bevattningsförbud för Halmstad och Laholms kommuner. Även Vivab har infört ett bevattningsförbud över Falkenberg och Varberg.
LBVA har infört ett bevattningsförbud för Halmstad och Laholms kommuner. Även Vivab har infört ett bevattningsförbud över Falkenberg och Varberg. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bevattningsförbud införs i Halmstad och Laholm

Från och med klockan 8 på torsdagsmorgonen gäller bevattningsförbud i Halmstads och Laholms kommuner. Det meddelar Laholmsbuktens VA efter att den senaste tidens extremt höga vattenförbrukning inte visat några tecken på att avta.

ANNONS
|

HP skrev i går att Laholmsbuktens VA (LBVA) väntade in i det sista med ett beslut om bevattningsförbud, för att se om de senaste väderprognoserna för midsommarhelgen skulle peka på större mängder regn. Men nu visar det sig att inte ens det regn som ska komma räcker.

– Visst får vi lite hjälp av regnet, men det är inte tillräckligt när vattenförbrukningen är så extrem som nu, säger Mattias Hultin, driftschef på LBVA, till HP.

– När vi förra helgen gick ut och informerade om hur kritiskt läget är och flaggade för ett eventuellt förbud hoppades vi att folk skulle hörsamma de signalerna – men tyvärr har det inte blivit så, utvecklar han.

ANNONS

Förra helgen gick vattenverken i Halmstad och Laholm på högtryck och producerade över 40 000 kubikmeter per dygn.

– Det är taket. Det håller inte att köra på max en längre tid, då börjar saker gå sönder på vattenverken, vilket gör att vi får en massa tryckfall i systemet, förklarar Mattias Hultin.

Han pekar på att de måste kunna garantera ordentligt tryck för att exempelvis räddningstjänsten ska kunna arbeta effektivt vid bränder.

Måste koka vattnet

– Och det allra värsta är om det blir luft i systemet. Då får man in bakterier och måste gå ut med kokningsrekommendationer.

Förra sommaren behövdes inget förbud, eftersom det kom regn med jämna mellanrum. Senast vi hade bevattningsförbud var sommaren 2018. Då infördes det i början av juni och varade till mitten av augusti.

– Då var vattenförbrukningen uppe i 38 000 kubikmeter per dygn. Den här veckan har vi flera dygn legat mellan 39 500 och 39 800, jämför Mattias Hultin.

Grundvattennivåerna bedöms fortfarande vara normala för årstiden, men med nuvarande förbrukning kan de bli låga i slutet av sommaren.

Rekordlångt förbud

2017 var grundvattennivån extremt låg, efter en vinter och vår utan regn, vilket gjorde att vi fick ett rekordlångt bevattningsförbud från början av april till en bit in i november.

ANNONS

Hur långvarigt det här förbudet blir vågar inte driftschefen sia om.

– Men jag utgår från att det varar över semesterperioderna. Vi inför aldrig ett sådant här förbud lättvindigt. När vi väl gör det är det inget kortsiktigt, säger han och tillägger:

– Prognoserna säger att värmen ska hålla i sig, men skulle det bli en riktig skitsommar – Gud förbjude – får vi så klart omvärdera vårt beslut.

Förbjudet att vattna gräsmattan

Bevattningsförbud innebär att det inte längre är tillåtet att använda vattenslang, vattenspridare, högtryckstvätt eller på annat sätt utnyttja dricksvatten i större mängd.

– Vi har sett att trycket i våra ledningar sjunker på grund av den höga förbrukningen. Det utgör en samhällsfara bland annat eftersom vi måste säkerställa att sjukvården, framförallt i sådana här tider av corona, har tillgång till nödvändigt dricksvatten, säger Mattias Hultin.

– Det går helt enkelt inte att ha gröna gräsmattor mitt i en längre värmebölja, det tar för mycket av våra gemensamma resurser. Om priset för tillgång till rent dricksvatten är bruna gräsmattor, så är det billigt, tillägger han.

På torsdagen infördes också bevattningsförbud i Falkenberg och Varberg.

LÄS MER:Bevattningsförbud avgörs på torsdagsmorgonen

ANNONS