En håv kommer lastad med nya friska öringar till Lagan. Fiskodlaren Johan Inghammar levererade på tisdagen ett par hundra unga fiskar till Per-Sylve Åkesson. I bästa fall förökar de sig och ger glädje åt sportfiskare i Lagan, Hjörneredssjöarna och Krokån.
En håv kommer lastad med nya friska öringar till Lagan. Fiskodlaren Johan Inghammar levererade på tisdagen ett par hundra unga fiskar till Per-Sylve Åkesson. I bästa fall förökar de sig och ger glädje åt sportfiskare i Lagan, Hjörneredssjöarna och Krokån. Bild: Henrik Williamsson

Uppåt för sportfisket – nya öringar simmar i ån

I tider av social distansering är fiske en perfekt sysselsättning. Det märks på antalet sålda fiskekort.
– Vi ser en ökning, säger Per-Sylve Åkesson, vice ordförande i Lagan-Hjörneredssjöarnas fiskevårdsområde.

ANNONS
LocationKnäred||

Det är en fiskbil med synnerligen färsk fisk som anländer till Flammabadet i Knäred på tisdagen.

– ”Älveget” material måste det vara. Det här är öring av en Vänneå-stam som nu lever här i Lagansystemet, säger fiskodlaren Johan Inghammar.

På flaket har han en tank full med öringar som vardera väger sex, sju hekto. Det är Lagan-Hjörneredssjöarnas fiskevårdsområdesförening som beställt ny fisk för utplantering.

Färsk fisk. Öringarna som Johan Inghammar fött upp på Vänneåns fiskodling väger sex, sju hekto vardera.
Färsk fisk. Öringarna som Johan Inghammar fött upp på Vänneåns fiskodling väger sex, sju hekto vardera. Bild: Henrik Williamsson

Omkring 200 nya individer åker ner i Lagan intill Flammabadet denna dag. Eller 150 kilo om man räknar i vikt.

– Vi släpper i 300 kilo per år. Under sensommaren släpper vi lika mycket som i dag, säger Per-Sylve Åkesson.

ANNONS

Förhoppningen är att åtminstone en del av de här öringarna ska föröka sig.

– En del går upp i den gamla årfåran och leker. Men vi hoppas också att en del går upp i Krokån här runt hörnet. Där är perfekta förhållanden, stenigt och bra, säger Per-Sylve Åkesson.

Kanske kommer någon av de unga öringarna att nappa på en krok. Men de får inte tas upp ännu. De måste vara minst 40 centimeter för att vara lovligt byte för sportfiskarna.

Utsättning av Öring i Lagan och Hjörneredssjöarna. Per-Sylve Åkesson låter fiskarna plumsa i ån nedanför Flammabadet i Knäred.
Utsättning av Öring i Lagan och Hjörneredssjöarna. Per-Sylve Åkesson låter fiskarna plumsa i ån nedanför Flammabadet i Knäred. Bild: Henrik Williamsson

Vilka blir fler och fler. Inte minst detta corona-år.

– Vi säljer numera fiskekort på nätet. Och vi ser en ökning inte minst bland danskar och tyskar. Folk behöver komma ut och ha en sysselsättning, säger Per-Sylve Åkesson.

Johan Inghammar som levererar fisk till många fiskevårdsområden känner igen tongångarna.

– I snitt ligger ökningen på cirka 20 procent. En del har haft en 40-procentig ökning. Å andra sidan, på ställen där man har bokningar med övernattning för företag har de tappat nästan allting, säger han.

Fiskevårdsområdet lever på fiskekorten. Det är försäljningen som möjliggör utplanteringen och andra satsningar, som iläggsplatser för båtar.

– I fjol hade vi 120 000 kronor i intäkter. Pengarna går tillbaka till området. Vi betalar till exempel abonnemang för soptunnor på tre ställen. På så sätt hålls området i ordning, säger kassören Tommy Gunnarsson.

ANNONS
Johan Inghammar, Per-Sylve Åkesson och Tommy Gunnarsson åkte vidare från Flammabadet och planterade även ut en laddning öringar i Hjörneredssjön.
Johan Inghammar, Per-Sylve Åkesson och Tommy Gunnarsson åkte vidare från Flammabadet och planterade även ut en laddning öringar i Hjörneredssjön. Bild: Henrik Williamsson

Per-Sylve Åkesson skulle gärna sett att fiskevårdsområdet hade fått en granne att samarbeta med. Krokån ligger som sagt runt hörnet.

– Synd att fiskevårdsområdet där inte har kommit i gång.I min butik (Pertec i Knäred, red:s anm) har jag många som frågar om fiskekort där. Folk är villiga att betala för att fiska, säger han.

ANNONS