Håkan och Jeanette Laursen älskar sitt gamla hus på Vallgatan i Halmstad

Att gå runt hemma hos Jeanette och Håkan Laursen på Vallgatan i Halmstad är att bli överraskad gång på gång. För det är ingen vanlig villa de har, utan ett hus där de äldsta delarna är från 1600-talet. ”Vi bara älskar det”, säger de.

ANNONS
|

Redan när du kliver in i hallen kommer den första aha-upplevelsen. Från den dunkla gränden och rätt in det ljusa och moderna. För det som möter är himmel, glas, fönster och speglar, samt en källartrappa, en uteplats och ett vardagsrum. Allt på en gång.

– Ja, nuförtiden har vi varsin källartrapp, säger Jeanette Laursen och bjuder in till vardagsrummet, som hänger ihop med köket.

Här hittar du fler bostadsreportage!

Men mer om det senare, först lite historik. De äldsta delarna i huset härstammar från 1600-talet och dök upp på 1900-talet, när en tidigare ägare renoverade källaren och hittade delar av en flera hundra år gammal yttervägg i en nyare betongvägg.

ANNONS

– Huset har alltså byggts om i många omgångar, men finns med på en modell som står på byggnadskontoret och som ska illustrera 1600-talets innerstad. Från 1906 finns dock fastigheten med i de officiella registren, berättar Håkan och gör ett snabbt hopp framåt i tiden:

– Mina morföräldrar var tandtekniker och flyttade hit med sin klinik 1968. Morfar gick bort redan efter ett par år, men mormor blev kvar. När hon dog i början av 2000-talet hade alla mina släktingar redan köpt hus, så det föll sig naturligt att det blev vi som tog över.

Rätt man – och rätt hus

För Jeanette passade det perfekt. När hon i unga år flyttade från Nässjö till Halmstad upptäckte hon genast de genuina kullerstensgatorna i centrum och bestämde sig direkt: ”Där ska jag bo någon gång i framtiden!”. (Så det är ju en fråga Håkan har fått leva med i alla år: tog hon honom för huset?…)

2001 flyttade de in och påbörjade en renovering som ännu inte är slutförd. De har flyttat väggar, byggt nytt kök och gjort om hela övervåningen. De har byggt in balkongen och gjort en walk in-closet av utrymmet – för att bygga en ny mindre balkong på ett annat ställe. Och så vidare.

ANNONS
Bild: Roger Larsson

– Vi har gjort rätt mycket själva, men till de stora jobben har vi anlitat hantverkare, säger Jeanette.

2015 gjordes det som skulle bli det riktigt stora lyftet: den nya innergården och källarrummet direkt under.

– Jag har drivit egen arkitektfirma sedan 2010, och haft kontoret i husets gamla pannrum. Men mina klienter har ju fått gå genom vardagsrummet för att nå källartrappan, och det kändes inte helt bekvämt för Jeanette. Så vi bestämde oss för att bygga ett större kontor, under uteplatsen, med en egen trappa ner, säger Håkan.

Extremt noga med allt

Men om man har ett hus i de äldsta delarna av Halmstads innerstad – som dessutom ligger på den gamla strandkanten, precis där vallgraven slutade förr i tiden – är stora ombyggnationer inget man gör hur som helst. Länsantikvarien kopplades in och en arkeolog la ett stort antal timmar på att inventera jordlagren där det nya källarrummet skulle byggas.

Här ser du några foton från bygget av källaren:

– Hon grävde sig ner till ungefär fyra och en halv meter, men hittade inget av intresse. Mörkare partier visade dock var vattenlinjen hade gått och dessutom hittade hon spår av sopor, berättar Håkan och tillägger att man med ett så gammalt hus måste vara extremt noga med allt man gör.

ANNONS

– Alla stora förändringar måste ske i samarbete med myndigheterna. Det blir lite dyrare och aningen krångligare, men det är det värt.

Alla stora förändringar måste ske i samarbete med myndigheterna. Det blir lite dyrare och aningen krångligare, men det är det värt.

Han är mycket förtjust i ”sin” trapp och det nya rummet, där det finns hemmabio, en gigantisk soffa, ett konferensmöblemang med ett bord som kan bli 3,20 meter långt. Och så något som kom till under resans gång:

– När vi göt väggarna insåg vi att det blev ett utrymme ”över”. Vi funderade lite och kom fram till att det hade varit kul med en champagnekällare. Och det blev perfekt!

Att bo så centralt, i ett hus som i princip ligger på gatan, innebär att folk gärna strosar förbi och kikar in. De stadsvandringar som arrangeras sommartid brukar också passera Vallgatan 19, men det är inget som stör makarna Laursen nämnvärt.

– En gång hörde vi två äldre damer promenera förbi, och eftersom vi hade ett fönster på glänt hörde vi hur de misslynt klagade på att vi hade satt insynsskydd i den nedre halvan av fönstren, säger Jeanette och skrattar.

– Det har också hänt att folk ställt sig tätt inpå huset och försökt titta in genom fönstren. Det är kanske att gå lite över gränsen, inflikar Håkan.

ANNONS

Handlar mest i centrum

Paret Laursen hyr en parkeringsplats i ett p-hus i närheten, och när de har storhandlat stannar de framför huset och bär in matvarorna för att sen köra bort och parkera bilen.

– Men vi köper det mesta inne i centrum, dels för att butikerna är så bra, dels för att vi vill att de ska få vara kvar, säger Jeanette och Håkan tar vid:

– Vi tröttnar aldrig på att sätta oss ner på någon restaurang vid lunchtid på lördagen, äta något gott och ta ett glas vin. Och sedan släntra hem. Det är så enkelt, och samtidigt så lyxigt.

Även om huset kan tyckas litet, så är det inbjudande – även för större sällskap.

– Som mest har vi nog haft 27 ätande gäster. När vi är många möblerar vi om i det kombinerade mat- och vardagsrummet – eller sitter ute om vi kan, säger Jeanette och tillägger att den nya innergården är ”helt fantastisk”.

– Där lever vi i princip vårt liv under sommarhalvåret. Det är alltid sol i något hörn, och om det regnar eller är alltför varmt rullar vi ut en gigantisk markis.

Äntligen klara – nästan i alla fall

Håkan och Jeanette tycker båda att de nu har utnyttjat husets potential till fullo, och att det är klart. Nästan i alla fall.

ANNONS

– Visst skulle det vara fränt med ett skjutbart glastak över uteplatsen… Ja, du ser, det dyker alltid upp nya idéer, kanske är det en yrkesskada? säger Håkan och skrattar.

Jeanette säger att de på sikt ska bygga dusch och toa i källaren, så att gränsen mellan privatbostad och kontor blir ännu tydligare.

– Jag skulle också vilja ha en kamin. Men annars… nej, jag är väldigt nöjd nu. Efter 20 år och många renoveringar har vi allt vi behöver. Härifrån flyttar vi aldrig.

Fakta: Håkan Laursen

Ålder: 49 år den 4 juni.

Bor: På Vallgatan i centrala Halmstad. ”Jag har ju alltid hängt i det här huset, eftersom mina morföräldrar bodde här när jag växte upp.”

Familj: Gift med Jeanette.

Gör: Arkitekt, driver det egna företaget SMLXL Den lille Arkitekten. ”Bokstäverna står för Small, Medium, Large och X-Large, och hintar om att jag ritar alla typer av byggnader – från den lilla kojan till den stora industrihallen. Större delen av min verksamhet är dock lite större privatvillor.”

Gör gärna på ledig tid: ”Socialiserar, reser, spelar padel, dricker bubbel, lagar mat, äter mat, åker på festivaler, tittar på film, följer serier, lyssnar på housemusik, inreder och fixar... ja, listan kan göras lång.”

Bästa platsen i det egna huset: ”Källaren är nog min favorit, men konkurrensen är hård. Jag trivs bra på alla platser i huset”.

Saknar med huset: ”Jag saknar alltid mer plats, men skulle jag följa alla mina galna idéer så hade vi nog blivit tvungna att köpa ett helt kvarter...”.

Därför gillar jag det dunkla i ett hus: ”Det dunkla får huset att sluta sig lite. Det känns mer privat, ledigt och ombonat. Oftast för aftonen med sig allt det jag tycker är lite extra mysigt inomhus.”

En annan häftig byggnad: ”Åh, det finns så många, får man bara välja en? Då blir det Institut de monde arab i Paris, av Jean Novel. Det är en cool byggnad med rörliga delar, lite teknik-inspirerad design. Jag gillar även gamla industrifastigheter, speciellt när de återbrukas och får en ny inriktning. Slottsmöllan i Halmstad är ett gott exempel på innehållsrik arkitektur, där kontrasterna mellan gammalt och nytt har gett ett häftigt resultat.”

Fakta: Jeanette Laursen

Ålder: 52 år.

Bor: På Vallgatan i centrala Halmstad

Familj: Gift med Håkan.

Gör: Gymnasielärare, undervisar i ekonomi och nationalekonomi på IB-programmet (International Baccalaureate) på Sannarpsgymnasiet i Halmstad.

Bästa platsen i det egna huset: ”Jag älskar innergården, den är skön att kunna vara i och den förlänger också vårt vardagsrum, vinter som sommar.”

Minns: ”Sommaren 2017 då det regnade hela tiden. Då klämde vi alla säsongerna i Game of Thrones i det nya källarrummet, det var verkligen perfekt att ha då.”

Saknar med huset: ”En kamin – både värmen och doften är mysig.”

Gör gärna på ledig tid: ”Reser, äter & dricker gott, läser och tittar på deckare. Spelar padel och umgås med fina vänner och familj.”

En annan häftig byggnad: ”Highclere Castle, slottet i tv-serien Downton Abbey, är ju en dröm. Jag gillar även italienska stenhus, och för att se dem måste man ju resa dit…”.

Därför vill jag ha ljus i ett hus: ”Jag gillar att kunna läsa och se tydligt. Dagsljus skapar fina skuggspel som ger både rörelse och ro samtidigt.”

Läs också:

ANNONS