Därför nobbar Region Halland syrgas inom äldrevården

Äldre personer som vårdas på äldreboenden i Halland nekas syrgas i livets slutskede – trots Socialstyrelsens rekommendationer om vård av coronasjuka.

ANNONS
|

Diskussionen om döden på Sveriges äldreboenden har varit en följetong under den pågående coronapandemin. I en intervju med TT den 21 maj sade Sveriges utrikesminister Ann Linde att 75 procent av alla dödsfall i Sverige har skett på äldreboenden eller inom hemtjänsten. För Halland är den siffran något lägre då 26 av 53 dödsfall av skett utanför sjukhus, under vård på ett särskilt boende eller i hemmet. För dessa patienter var inte syrgas en del av behandlingen, trots att det är en rekommendation från Socialstyrelsen.

Med anledning av de regionala skillnader som råder inom äldrevården meddelade Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att myndigheten kommer att inleda en stor granskning av alla Sveriges särskilda boenden för äldre. I ett pressmeddelande från myndigheten säger generaldirektör Sofia Wallström:

ANNONS

”Alla som behöver ska få en god vård och omsorg. Det gäller även nu, under pågående kris. Därför gör vi denna omfattande tillsyn.”

Äldrevården i Sverige är kommunernas ansvar men läkarkontakter sker i samverkan med regionerna och närsjukvården. En rundringning som Hallandsposten har gjort visar att av Sveriges 22 regioner är det 15 som har tagit fram särskilda direktiv för palliativ vård av covid-19-patienter inom äldrevården. I nio av dessa sägs det uttryckligen nej till behandling med syrgas. En av de regioner som säger nej är Region Halland.

Anders Åkvist är tillförordnad chefläkare i Region Halland och en av dem som varit med och arbetat med regionens policy. Han vill poängtera att för de patienter som behandlas för covid-19 inom äldrevården har läkaren tillsammans med patienten mycket ofta bedömt att vården övergått till en palliativ fas.

– Vi skiljer på vård i syfte att bota och på vård i syfte att lindra i livets slutskede. För de patienter inom äldrevården som är i behov av vård för att bota kan mycket göras på boendet eller inom hemsjukvård men det kan också krävas att de flyttas till sjukhus, där syrgas är en av behandlingsmetoderna, säger han.

För de patienter som inte kommer till sjukhus säger han också att i medierna har en stor del av debatten handlat om syrgas vid upplevd andnöd, som är ett av symptomen vid covid-19. Enligt Anders Åkvist finns det dåligt stöd inom forskningen för att syrgas är en fungerande behandling vid andnöd i livets slutskede.

ANNONS

– Vid andnöd i livets slutskede har det visat sig mer verksamt med flera andra behandlingar med läkemedel och till och med en liten bordsfläkt vid sängen eller att man öppnar fönstret för att få in frisk luft har visat sig ge patienterna bättre hjälp, säger han.

Syrgas är inte heller en av behandlingsmetoderna som rekommenderas vid andnöd. I Socialstyrelsens råd står det att syrgas är en metod som kan testas när patienten har låg syresättning i blodet. Ett symptom som inte påverkar andningen enligt Anders Åkvist.

– Dålig syresättning i blodet är inte ett symptom som patienten i livets slutskede normalt märker av och inte heller ett tillstånd som leder till andnöd. Att öka syresättningen i blodet med syrgas gör inte att patienten upplever mindre andnöd utan då är enligt forskningen och erfarenhet opiater och lugnande den mest verksamma medicinen, säger han.

Varför tror du att Socialstyrelsen valt att ha med syrgas som en behandlingsmetod i sina råd för vård i livets slutskede ändå?

– Jag vet inte. Det är jätteviktigt att patienter i livets slutskede får tillgång till all behandling som behövs för att lindra. Erfarenheterna från experterna i vårt palliativa team i Halland och från många andra runt om i landet och världen tillsammans med forskning är det vi använt för att ta fram de här riktlinjerna. Vi vet inte varför socialstyrelsen har skrivit att man kan överväga att behandla syrebristen som patienten oftast inte märker av, säger Anders Åkvist

ANNONS

Thomas Lindén är statschefläkare och avdelningschef på Socialstyrelsen och har varit med och tagit fram råden om lindring i livets slutskede. Han bekräftar det Anders Åkvist säger om forskning inom palliativ vård men säger samtidigt att evidensen grundas på studier från perioden innan covid-19 uppstod.

– Det finns ingen forskning på döendet specifikt vid covid-19, utan råden grundar sig på erfarenheter av liknande tillstånd och vi kan därför inte säga helt säkert att det är likadant som vid annan palliativ vård. Vi ger inga rekommendationer om huruvida man bör använda syrgas eller inte vid andnöd i livets slutskede, men ger råd kring hanteringen om man väljer att använda det, säger han.

Angående den granskning som Ivo nu har inlett säger Anders Åkvist att han inte vill spekulera i vad den kommer att leda till men att hans bild är att de som bor på särskilda boenden i Halland har tillgång till medicinska bedömningar och den behandling som behövs och det inkluderar även syrgas i de fall där de bedöms nödvändigt.

ANNONS