Familjen Säävälä i Huddinge har skaffat en ny familjemedlem – labradoodlevalpen Ginny. 'Vi tyckte att vi ville ha något att samla familjen kring', säger Pia Säävälä.
Familjen Säävälä i Huddinge har skaffat en ny familjemedlem – labradoodlevalpen Ginny. "Vi tyckte att vi ville ha något att samla familjen kring", säger Pia Säävälä. Bild: Marko Säävälä/TT

Undvik oseriösa uppfödare vid valpköpet

Under coronapandemin skaffar allt fler hund, men den som planerar ett köp bör se till att valpen kommer från en seriös säljare. En uppfödare som är registrerad hos Svenska kennelklubben (SKK) har stora förpliktelser gentemot dig som köpare.
– Säljaren har ett ansvar i tre år, säger Hans Rosenberg på SKK.

ANNONS

Under coronavirusets utbrott har antalet nyregistrerade valpar ökat och organisationen Hundar utan hem har vittnat om en ökning av ansökningar om att få ta hand om en jourhund eller adoptera en hund.

Vid köp av en valp är det dock rekommenderat att vända sig till en seriös säljare. Är uppfödaren registrerad hos Svenska kennelklubben (SKK) gäller exempelvis konsumentköpslagen.

"Lycka till"

– Köper man av en privatperson som inte är registrerad hos oss är det ofta bara köplagen som gäller. Då är det bara för säljaren att lämna en hund på järnvägsstationen och säga "lycka till". Sedan får du kanske aldrig kontakt med den tidigare ägaren igen, säger Hans Rosenberg på SKK.

ANNONS

Registrerade uppfödare ska även ge dig en dokumenterad bakgrund på din hund så att du kan se exempelvis hälsostatus på föräldrar.

– Väldigt många raser har ett hälsoprogram. Man ska kanske höftledsröntga, göra en ögonlysning, kolla efter blodfel eller hjärtfel. Ska vi registrera de här djuren ska de vara undersökta och så friska som möjligt. Det är ett krav på våra uppfödare, säger Rosenberg.

Svenska kennelklubben har inte sett att priserna för valpar har ökat på klubbens säljsajt under coronapandemin. Generellt sett är det alltid utbud och efterfrågan som styr prissättningen.

Fri prissättning

– Det är upp till respektive uppfödare. Höga priser kan bero på unika linjer, importer eller dyra inseminationer. Många uppfödare gör ett otroligt stort jobb för att få fram en bättre och mer funktionsduglig hund. Då blir det större omkostnader än om du bara ber grannen om hjälp vid parning.

Vissa raser är också mer populära än andra.

– Det har blivit mode med vissa blandraser och då tar man betalt därefter. Men ett normalpris för en valp ligger på 15 000–20 000 kronor, säger Hans Rosenberg.

Köparens ansvar

För den som vill köpa en blandras är det inte säkert att det finns en rasklubb eller liknande som garanti. I stället ligger mer av ansvaret på köparen. Bland annat bör man kräva intyg på att valpen är besiktigad, vaccinerad, avmaskad och id-märkt. Och även med en privat säljare är det viktigt med ett köpeavtal som tydligt visar vem säljare och köpare är.

ANNONS

Pia Säävälä i Huddinge och hennes make och deras tre döttrar slog till och skaffade en labradoodle tidigare i år, en blandning mellan en labrador och pudel. Nu skuttar valpen Ginny runt i familjens trädgård.

– Vi tyckte att vi ville ha något att samla familjen kring, komma ut mer tillsammans. Och barnen var stora nog att hjälpa till, säger Pia Säävälä.

– Vi valde framförallt uppfödare på grund av närheten, då vi tyckte att resan med valp verkade jobbig. Det blev också lätt att besöka hunden och andra kullar. Vi fick direkt kontakt med uppfödaren och vi tyckte att det verkade vara en bra startplats för valpar.

Daniel Kihlström/TT

Två taxvalpar, åtta veckor gamla, leker med varandra. Vid köp av valp är det rekommenderat att vända sig till en uppfödare som är registrerad hos Svenska kennelklubben. Arkivbild.
Två taxvalpar, åtta veckor gamla, leker med varandra. Vid köp av valp är det rekommenderat att vända sig till en uppfödare som är registrerad hos Svenska kennelklubben. Arkivbild. Bild: Elise Amendola

För köptrygghet och dokumentation om valpens bakgrund, till exempel om hälsan, är rekommendationen att köpa valp hos en uppfödare som är registrerad hos Svenska kennelklubben (SKK). Då har du konsumentköplagen i ryggen.

Registrerade uppfödare hittar du bäst på SKK:s hemsida: www.skk.se/kopahund.

Vid köp ska du se till att få bevis för att hunden är registrerad hos SKK och ett köpeavtal från säljaren. Kontrollera att friskintyget från veterinären inte är äldre än sju dagar och att hunden är id-märkt.

Kontrollera att uppfödaren har en försäkring för dolda fel. Säljaren är ansvarig för dolda fel hos valpen.

Läs på om rasen. Köper du en rashund vet du vilka egenskaper hunden har väljer du en blandras är det lite mer av en chansning vad gäller exempelvis temperament.

Vid köp av en blandras är det viktigt att kontrollera att valpen är veterinärbesiktigad, vaccinerad, avmaskad och id-märkt. Kräv även ett tydligt köpavtal. Det är också bra att träffa uppfödaren på plats och att träffa valpens mamma och pappa.

Källa: Svenska kennelklubben och skaffahund.se

ANNONS