Sviten stod öppen när Hotel Tylösand fyllde 100

Det bor över 100 000 människor i Halmstad. Bara 23 av dem är äldre än Hotel Tylösand. Ett litet (men ständigt växande) stycke lokalhistoria öppnade i helgen upp dörrarna för allmänheten för att fira sin 100-årsdag.

ANNONS
LocationTylösand||

Ärligt talat. Det är riktigt roligt att göra en sökning på "Hotell Tylösand" i Hallandspostens arkiv. Man lär sig oväntat mycket om Halmstads historia.

Till exempel: det har utkämpats ett fullskaligt hotellkrig på 80-talet. Tydligen ville alla öppna hotell här då. 1981 fanns det enligt arkivet 300 hotellrum med "högsta standard" (vad det nu innebär). Tre år senare fanns här 1 000. Vilken lavinartad ökning. (I bildspelet ovan kan du följa utvecklingen)

Hotel Tylösand firar 100 år

I arkivet lär man sig också att Hotel Tylösand, som då var Tylösands Havsbad, kaxigt nog byggde ut mitt under det pågående kriget. I sviterna av hotellslaget hotades man av konkurs, men överlevde mirakulöst. I slutet av 80-talet gjorde hotellet sedan sin första rejäla vinst. När det sedan blev 90-tal hade man blivit störst i Sverige när det kom till konferenshotell.

ANNONS

I dag firar hotellet 100 år, och har hunnit med både ägarbyte, en bubbelpoolssmitta (15 besökare smittades 1998) och flera ombyggnationer sedan de händelserika åren på 80-talet.

För att fira att man överlevt ett helt sekel slog hotellet under söndagen upp dörrarna för allmänheten. Christer Kjellberg, Halmstadbo, tittade in i ett av de allra nyaste rummen.

– Man checkar ju aldrig in på hotell i sin egen stad, så det är spännande att kika när man kan, sa han.

Bild: Roger Larsson

Många Halmstadbor har ändå någon typ av relation till hotellet. Ska man lägga på ett klassperspektiv kan man säga att många av oss kanske bara besöker det en gång (typ studentbalen), och aldrig någonsin skulle titta in i sviterna högst upp om det inte vore för idag.

Minns när Gessle blev delägare

Högst upp på våning fem, i rummen som kostar mellan 7 000 och 11 500 kronor per natt, står Anneli Nilsson. Hon har jobbat på hotellet sedan 1984 och har varit med om mycket.

Jag läste om kriget?

– Ja, vi överlevde! Det var inte bara tur för oss utan tur för Halmstad som stad också, tror jag, säger Anneli.

Anneli Nilsson visar en av sviterna.
Anneli Nilsson visar en av sviterna. Bild: Roger Larsson

Hon skulle egentligen ha pensionerat sig vid detta laget men är kvar på deltid.

ANNONS

– Jag måste ju vara kvar och se den nya delen bli klar!

Anneli Nilsson minns särskilt ägarbytet 1995. Det var då Per Gessle blev delägare. Och på tal om det: tittar man i HP-arkivet ser man att det skrevs en del felaktigheter i kvällstidningarna i samband med ägarbytet. Bland annat påstods det att det skulle inredas ett speciellt Per Gessle-rum.

"Det ska inte bli något jävla Per Gessle-museum på hotellet", sade huvudpersonen själv till HP:s Jan-Owe Wikström då.

Vid 100-årsjubileet stod dörrarna till både Gessle, Roxette och Gyllene Tider-rummen öppna på glänt.

PS: du vet väl att du som prenumerant själv har tillgång till HP:s arkiv digitalt? Där finns tidningar från 1907 och framåt arkiverade. Arkivet har en söktjänst. Du hittar det där du läser e-tidningen på hemsidan.

LÄS MER:Utbyggnaden av Hotel Tylösand närmar sig

ANNONS