Janne Andersson är Årets hallänning

När allmänheten för första gången fick rösta fram Årets hallänning gick segern till något av en nationalhjälte. Men förbundskapten Janne Andersson tar gärna rollen som Hallandsambassadör.
– Jag är extremt lokalpatriotisk och mina kolleger brukar säga att jag alltid får in Halmstad på ett hörn, oavsett vad vi pratar om.

ANNONS
|

Att utses till Årets hallänning i konkurrens med Per Gessle, Boris Lennerhov, Linnea Henriksson, Lisa Lemke och Kålle Gunnarsson, kan ses som en bedrift, men Janne Andersson är snabb med att påpeka att populariteten nog i första hand är kopplad till hans uppdrag som förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll.

– Fotboll engagerar ju många och och det har gått hyfsat bra för oss under mina 3,5 år. Sedan hoppas jag förstås att det också handlar om att jag som person står för något positivt, som ett gott ledarskap och en tro på människors lika värde.

Att han på Idrottsgalan i januari utsågs till Årets ledare kan ses som ett kvitto på detta, liksom att han nu i november fick ta emot Fryshusgrundaren Anders Carlbergs minnespris där just Jannes tydliga värdegrund lyftes fram. Det priset fick han strax efter att Zlatan Ibrahimovic offentligt anklagat honom för att inte ta ut spelare med invandrarbakgrund i landslaget.

ANNONS

– I grunden är det roligt att folk är engagerade i det jag gör, men när det blir personliga påhopp på fel grunder så känns det tråkigt. Jag blev ledsen av Zlatans uttalande, men har lagt det bakom mig, säger Janne Andersson.

På frågan om han och Zlatan rett ut schismen svarar han "Hade jag haft en relation med honom så hade jag ringt upp, men det har jag inte. Vi har aldrig jobbat ihop”.

Under 2019 har Janne Andersson och hans landslag bjudit svenska folket på många nervkittlande matcher. Mer är förhoppningsvis att vänta under sommarens Europamästerskap.

– Vi hade ju lyckan att gå till kvartsfinal i VM i Ryssland och det triggade oss inför EM-kvalet. När man är med i något så vill man ju gå vidare. I EM är första målet att gå vidare från gruppen. Gör vi det så vill vi förstås vinna nästa match, men vi tar en sak sänder. Polen och Spanien är tuffa motståndare och vi vet först i mars vilket det fjärde laget i gruppen blir. Kanske blir det Irland på bortaplan och då blir det också tufft.

När landslaget säkrade sin EM-biljett på bortaplan i Rumänien rördes Janne Andersson till tårar. Annars är han kanske mer känd för sitt heta temperament.

ANNONS

– Ja, jag är ganska känslosam och har hela spektrat. En av mina drivkrafter är att lyckas tillsammans med andra människor och går man i mål med det så kommer känslorna. Mitt temperament är mer kopplat till matchsituationerna och till att jag brinner så mycket för det vi gör. Jag är väl inte alltid stolt över mina reaktioner, men hellre att det blir lite för hett än att jag spelar teater. Jag tänker att jag har fått det här jobbet för att jag är den jag är.

Och uppenbarligen gillar hallänningarna den han är.

– Med tanke på att jag är utflyttad sedan några år så känns det extra roligt att bli uppmärksammad på det här sättet. Och jag kommer fortsätta tala för Halland och Halmstad i alla sammanhang, lovar Årets hallänning.

Fakta: Årets hallänning

Priset Årets hallänning har instiftats av Marknadsföreningen i Halland i samarbete med Hallandsposten och Hallands Nyheter. 2019 är första året priset delas ut. Sedan många år finns redan utmärkelser som Årets skåning och Årets göteborgare.

Allmänheten har kunnat nominera kandidater och sedan sms-rösta på sex finalister.

Kriterierna för att kunna få priset är att man ska ha gjort god PR för Halland och ha en bred folklig förankring. Priset består av en målning av Hallandskonstnären Dagmar Glänne.

Kort om Janne Andersson

Ålder: 57 år

Bor: I radhus på Lidingö. ”Bodde ju i Halmstad tills jag var över 50, men nu är det alldeles för sällan som jag hinner kommer hem”.

Familj: Hustrun Ulrika, två döttrar (en i Skåne och en i Stockholm). Mor och tre systrar bor kvar i Halmstad, medan brodern Ulf flyttat till Malmö.

Tränarkarriär: Inledde sin tränarkarriär som spelande tränare för Alets IK 1988 och har varit huvudtränare för Laholms FK, HBK, Örgryte och IFK Norrköping. 2015 förde han IFK Norrköping till seger i Allsvenskan och utsågs samma år till hedersmedborgare i Norrköpings kommun. Sedan 2016 förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll.

Fem frågor till Årets hallänning

Vem är din egen favorithallänning? Då säger jag Bengan Johansson, som på många sätt varit en förebild för mig. Jag tänker på hans ledarskap, hans framgångar med handbollslandslaget och på hans sätt att marknadsföra Halmstad. Bengt var faktiskt min gympalärare när gick på högstadiet och han var bra redan då. Jag var idrottsintresserad även tidigare, men intresset förstärktes av Bengan.

Vilken är din favoritplats i Halland? Prins Bertils stig! Där känner jag mig hemma. Jag sprang mycket tidigare och har sprungit många mil där. Nu har jag ett dåligt knä, men när jag är hemma så cyklar jag alltid på Prins Bertils stig. Där är lika fint året runt.

Vem kallar dig Jan? Det är inte många, men min mor säger alltid Jan. Och Carl-Axel Jacobsson, som var materialförvaltare i Laholms FK under mina år som tränare där, sa hela namnet; Jan Andersson.

Vad har du på nattduksbordet? Bara ett glas vatten. Sedan har jag ett block i en låda, där jag skriver ner tankar som dyker upp under natten. För det mesta är det arbetsrelaterat, men det kan vara annat också. Skriver jag inte av mig så blir det svårt att somna om.

Hur mycket följer du halländsk fotboll? Mycket! Jag har ju varit tränare för Alet, Laholms FK och HBK och följer dem fortfarande. Alet vann femman nu och vi får väl hoppas att HBK snart tar sig tillbaka till Allsvenskan. Det är där de hör hemma.

ANNONS