Klimatdemonstration utanför Stadshuset i Malmö. I Sverige, från Kiruna till Malmö, hålls manifestationer och strejker på över 100 orter som arrangeras av Greta Thunbergs rörelse Fridays for future.
Klimatdemonstration utanför Stadshuset i Malmö. I Sverige, från Kiruna till Malmö, hålls manifestationer och strejker på över 100 orter som arrangeras av Greta Thunbergs rörelse Fridays for future. Bild: Johan Nilsson/TT

Klimatstrejkarna: "Vi har bara en planet"

Kungsträdgården i Stockholm fylldes av tusentals människor som strejkade för klimatet. Samtidigt pågår demonstrationer världen över.
– Budskapet är alla för klimatet, säger Sophia Axelsson, en av arrangörerna.

ANNONS

Tusentals personer har anslutit sig till klimatmanifestationer i Sverige och i resten av världen under fredagen. Dagen utgör kulmen på en vecka av global klimataktivism som inleddes med skolstrejker över hela världen den 20 september. Till fredagens strejker har rörelsen Fridays for Future för första gången uppmanat vuxna att engagera sig.

Kristina Mattsson, 59 år, var en av dem som gav sig ut för att demonstrera i Stockholm.

– Frågan har dumpats på ungdomarna, nu har de tryckt ut mig på gatan, säger hon.

– Jag står bakom Greta Thunbergs uppmaning att lyssna till forskningen.

"Alla för klimatet"

I Stockholm uppskattade arrangören att 60 000 personer deltog. Polisen kan dock inte bekräfta siffran utan hade en tidig uppskattning om uppemot 40 000 deltagare. Sophia Axelsson, en av arrangörerna, säger att dagens aktion handlade om att bredda rörelsen.

ANNONS

– I dag ansluter de vuxna till oss och hjälper oss att göra våra röster hörda. Budskapet är alla för klimatet.

Demonstrationen innehöll bland annat liveuppträdanden med världsartisten Robyn och band som Hoffmaestro och Oscar Stembridge.

– Internationell solidaritet, vi har bara en planet, ropade folkmassan.

Många hade också plakat med sig varav två löd: ”Jag vill ha en framtid att plugga för” och ”Striking for those who can’t”.

"Ingen kan göra allt"

En av demonstranterna var Christofer Brugge som tog med sig son och dotter.

– Det är viktigt att komma hit för mina barns skull, för deras framtid. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Sonen Sebastian höll med. Han tror att hans lärare har överseende med att han inte kom till skolan i dag.

– Jag hoppas att de inser att det är för en bra sak.

I ett regnigt Göteborg gick starten för demonstrationen klockan 15 då ett antal personer samlades i Bältesspännarparken. Enligt polisen deltog uppemot 10 000 personer, rapporterar SVT Väst.

Jens Millkrantz, en av demonstranterna, säger att uppslutningen var stor. Han var på plats för att vetenskapen är entydig.

– Vi har inte tid att tjafsa mer om huruvida klimatförändringarna händer eller ej, det är ett faktum. Nu gäller det bara att trycka på för systemskifte.

ANNONS

Hejdar trafik

I Umeå marscherade omkring 1 400 personer mellan Rådhustorget och stadshuset, skriver Västerbottens-Kuriren.

– Vi kräver att Sverige följer Parisavtalet och kommer inte att tolerera vaga löften, säger Carl Weidenstolpe till tidningen.

Han kräver att Umeå kommun minskar sina koldioxidutsläpp med 16 procent per år för att nå målen.

I Malmö inleddes en demonstration vid lunchtid som polisen uppskattar att 800 personer deltog i. Där protesterade Amelia Klow Rosenlund och Madeleine Horvath i stället för att sitta i skolbänken.

– Vi har samlat de flesta på vår folkhögskola för att komma hit och strejka, säger Madeleine Horvath.

Klimatdemonstration i Kungsträdgården i Stockholm med ett plakat med Greta Thunberg som spänner sina muskler.
Klimatdemonstration i Kungsträdgården i Stockholm med ett plakat med Greta Thunberg som spänner sina muskler. Bild: Claudio Bresciani/TT
Klimatdemonstration i Göteborg med marsch från Bältesspännarparken till Gustaf Adolfs Torg.
Klimatdemonstration i Göteborg med marsch från Bältesspännarparken till Gustaf Adolfs Torg. Bild: Adam IhseTT
Klimatdemonstration på väg mot Kungsträdgården i Stockholm.
Klimatdemonstration på väg mot Kungsträdgården i Stockholm. Bild: Claudio Bresciani/TT
Klimatdemonstration vid Medborgarplatsen i Stockholm.
Klimatdemonstration vid Medborgarplatsen i Stockholm. Bild: Claudio Bresciani/TT

Här är demonstranternas krav under den globala klimatstrejken:

Att begränsad den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.

Klimat- och miljörättvisa för alla.

Att följa Parisavtalet.

Att politiker lyssnar på klimatforskningen.

Källa: Svenska Fridays for future

Totalt 6 981 vetenskapliga artiklar ligger till grund för en ny rapport från FN:s klimatpanel, IPCC, som beskriver hur klimatförändringen påverkar världens hav och frusna områden.

Här listar vi några av slutsatserna.

1. Haven blir varmare

FN:s klimatpanel beräknar att haven har absorberat drygt 90 procent av den globala uppvärmningen som beror på utsläpp från fossila bränslen. År 2100 kommer haven att ta upp två till fyra gånger mer värme än vad de gjort mellan 1970 och i dag, om den globala uppvärmningen begränsas till max 2 grader.

2. Ekosystemen rubbas

Som en följd av värmeökningen och att koldioxiden gör vattnet surare har viktiga ekosystem i haven rubbats. Skiktningen i haven förstärks, vilket leder till minskad vattenomblandning så att syrehalten och näringstillgången minskar.

3. Isarna smälter fortare

Istäcken och glaciärer runt om i hela världen smälter, vilket bidragit till förhöjda havsnivåer. Globalt sett har havsnivån höjts med cirka 16 centimeter under 1900-talet. Nu ökar höjningen enligt rapporten mer än dubbelt så snabbt som tidigare, 3,6 millimeter årligen, och takten ser ut att accelerera.

4. Sjukdomar och naturkatastrofer

Risken för katastrofer som drabbar människor boende i höga bergsområden och den arktiska världen kommer att öka. Det kan handla om översvämningar, bränder, jordskred och laviner. Även människor boende i låglänta och kustnära områden kommer att bli allt mer sårbara till följd av de förhöjda havsnivåerna.

ANNONS