Ett träd som överlevde skövlingen i Tylösand.
Ett träd som överlevde skövlingen i Tylösand. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Aggressionen i Tylösand får inte passera ostraffat

Varje fällt träd i Tylösand måste få sin rättmätiga upprättelse. En aggression mot samhället får inte löna sig.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
LocationTylösand||

Hur ska en olaglig skövling bestraffas? Den frågan kan få en intressant upplösning inom kort. Det handlar så klart om den omfattande skogsskövlingen i Tylösand som genomfördes förra året. Halmstads kommun satte hårt mot hårt och polisanmälde skövlingen och begärde ett rekordstort skadestånd på drygt 15 miljoner kronor. Det var rätt agerat av kommunen.

Skövlingen i Tylösand väckte stor uppmärksamhet för drygt ett år sedan, när HP först rapporterade om händelsen. Då erkände också den förmodade beställaren sin handling, bland annat i Hallandsposten.

Personen verkar därefter, ställd inför kommunens omfattande skadeståndskrav, ha backat från sina uppgifter, varvid den rättsliga processen har tagit vid. Det är denna som nu närmar sig slut, mer än ett år efter att själva skövlingen har ägt rum.

ANNONS

De fällda träden stod på kommunal mark. En oberoende utredning som kommunen lät göra visade att mellan 416 och 624 träd hade fällts på en 2 600 kvadratmeter stor yta.

”Det här får inte bara passera. Det är ett våldsamt ingrepp”, sa Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsförvaltningen, på en presskonferens i november förra året när kommunens skadeståndsanspråk offentliggjordes.

Totalt krävde kommunen ett skadestånd på 15,6 miljoner kronor, vilket senare sänktes till 10,3 miljoner kronor.

Det var en viktig handling från kommunens sida, inte minst gällde det att visa var skogen ska stå. Ingen – absolut ingen – person ska kunna sätta sig över lagen på ett så här flagrant sätt.

Halmstads kommun polisanmälde också skövlingen, ett brott som polisen rubricerar som grov skadegörelse. Den fråga som polisen har haft att utreda är vem som egentligen ska åtalas för skövlingen: beställaren, den som håller sågen eller den som fraktar bort virket? Svaret på den frågan kan vara att alla kan bli åtalade, vilket Hallandsposten rapporterar om på nyhetsplats.

Enligt Kenneth Johansson vid polisen i Halmstad kan ärendet lämnas över till åklagare om en månad.

Rättvisans kvarnar kan ibland mala lite väl långsamt. Det är synd eftersom kopplingen mellan utfört brott och utdömt straff blir för lång och själva ansvarsutkrävandet försvagas.

ANNONS

Ändå är det viktigt att ta sikte på att processen nu närmar sig sitt slut. Om ärendet går till åtal inom kort kan man hoppas på att dom faller innan året är slut. Då får vi svaret på om det verkligen kan löna sig att fälla en strandskog i Tylösand.

Svaret borde vara självklart, den som sätter sig över lagen på ett så här flagrant sätt ska också dömas därefter. Varken Halmstads kommun eller samhället i stort kan acceptera en sådan här handling ostraffat.

Låt varje fällt träd i Tylösand få sin rättmätiga upprättelse genom att de skyldiga skövlarna döms. Den här aggressionen mot samhället får helt enkelt inte passera ostraffat.

LÄS MER:Flera har delgivits misstanke efter skövlingen i Tylösand

LÄS MER:Skandalen i Tylösand

LÄS MER:Halmstads kommun visar var skogen ska stå

LÄS MER:Skövling, skyldig, straff

ANNONS